Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

21 ilde daha okullar tatil edildi

21 ilde daha okullar tatil edildi

D Vitamini İçin 15 Dakika Yetiyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Tamer İrfan Kaya, güneş ışınlarının içerisinde bulunan mor ötesi ışınların, insanların cildine zarar verdiğini belirtti.

BASİR GÜLÜM - Bazı vatandaşların, vücudun D vitaminine doyacağı inancıyla saatlerce güneşte kaldığı ancak bu tutumun vücutta geri dönüşü olmayan lekelere, hatta ilerleyen dönemlerde deri kanserine bile neden olabileceği bildirildi.


Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer İrfan Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında güneş ışınlarının içerisinde bulunan mor ötesi ışınların, insanların cildine zarar verdiğini belirtti.


Mor ötesi ışınların gözle görünen ışıklardan farklı olduğuna dikkati çeken Kaya, "Bu ışıklar cildimizde çeşitli değişiklikler meydana getiriyor. Bunların başında deri yaşlanması ve cilt lekelerini tetikleyen değişiklikler geliyor. Bu yüzden ileri yaşlarda deri kanseri daha fazla ön plana çıkıyor. Özellikle bilinçsiz bir şekilde güneşlenilmesi son yıllarda deri kanserlerinin 1900'lü yılların başlarına oranla 50 kat artmasına sebep oldu" dedi.


Kaya, insanlarda en sık görülen kanserlerin başında deri kanserinin geldiğini ve bunlardan "kahverengi-melenom" adı verilen türün ölümcül olabileceğini söyledi.


Güneş ışınlarının vücuda verdiği zararın kanserle sınırlı kalmadığını ayrıca deri yaşlanmasına da sebep olduğunu ifade eden Kaya, şöyle devam etti:


"Özellikle ultraviyole ağ, ciltteki protoinlere zarar vererek cildin sararmasına ve kırışmasına sebep oluyor. Bu yüzden sürekli güneşin altında kalan kişiler 50-60 yaşlarına geldiklerinde çok daha bozuk bir cilde sahip oluyorlar. Bu da bilinçsiz güneşlenmeden kaynaklanıyor. Güneşlenmeyi aynı sigara gibi düşünebiliriz, belki bronzlaşınca kısa süreli de olsa bir estetik sağlayabiliyoruz ama bu cildimizde kalıcı hasarlara sebep oluyor. Oluşan mutasyon dediğimiz genetik değişiklikler, 10-20 yıl sonra deri kanserini başlatabiliyor. Değişiklikler hiç bir şekilde yok olmuyor. Derimizde sessiz bir şekilde saatli bir bomba gibi kalıyor. İleriki dönemlerde bunlar kansere dönüşebiliyor. Yani güneşlenmek aslında kanserojene maruz kalmakla aynı anlama geliyor."


Bazı insanların güzelleşmek uğruna güneşlendiğini, bazılarının ise vücudun D vitaminine doymasını sağlamak adına uzun süre güneşte kaldığını dile getiren Kaya, "Halk arasında D vitamini için güneşlenmenin gerekli olduğu anlayışı vardır. Ama bu oldukça yanlıştır. Güneş ışınlarına fazla maruz kalmak derin kanserine bile davetiye çıkarabiliyor. Oysa ki, D vitaminini günlük hayatta dışarıda vakit geçirirken vücudumuz sentezliyor. Günde 15 dakika dışarıda dolaşmak sentez için yeterlidir" diye konuştu.


Özellikle güneşe hassasiyeti olan ve açık tenli kişilerin günlük olarak güneş koruyucu kullanmaları gerektiğine de değinen Kaya, güneşten koruyucu kremlerin cilt kanseri tehlikesine karşı etkili olabileceğini sözlerine ekledi. - Mersin

Kaynak: Hastane.com.tr / Sağlık
title