Haberler

Çocukta "Utangaç Testiste" Kanser Riski

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çocuk Cerrahisi Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Öztürk: "İnmemiş testiste veya çoğunlukla kasık kanalında yerleşik olan testis durumunda, bebek 1 yaşına geldiğinde ameliyatla testisi torbaya indirme operasyonu gerekir" "Bu rahatsızlıkta ameliyat geciktirilirse, sperm sayısı ve fonksiyonlarında azalma, kasık fıtığı, testisin kendi etrafında dönmesi, travma ve testisin torbada olmamasına bağlı psikolojik etkilenme gibi komplikasyonlar görülebilir" "Ayrıca bir önemli risk de kanserleşme riskidir, testis operasyonla yerine indirildiğinde, kanserleşme riski tamamen kaybolmaz, fakat tabii ki takibi daha kolay yapılır"

YEŞİM SERT KARAASLAN - Bebeklerde "inmemiş testis" ya da "kasık kanalında yerleşik olan testis" durumunda, cerrahi müdehaleye geç kalınması "kanserleşme" riski taşıyor ve sperm sayısı ile fonksiyonlarında azalmaya yol açabiliyor.

Çocuk Cerrahisi Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk döneminde karşılaşılan en sık sorunlardan birinin "inmemiş testis" olduğunu söyledi.

Öztürk, "Bu rahatsızlık, erkek çocuklarında doğum sonrasında testislerin torbada olmaması halidir. Erken doğan bebeklerde yüzde 30, zamanında doğanlarda yüzde 3,2 oranında rastlanır. Ancak 1 yaşta aynı olgular değerlendirildiğinde erken doğan bebeklerde yüzde 5,4'e, zamanında doğanlarda ise bu oranın yüzde 0,5'e düştüğü görülür. Testis muayene sırasında 'torba' içinde ele gelmez" bilgisini verdi.

-"Uyurken testis kontrol edilmeli"

Diğer ameliyat gerektirebilen sorunun "Hareketli–Utangaç (Retraktil) Testis" olduğunu ifade eden Öztürk, bunun normalde torbanın içinde yer alan, fakat soğuk gibi durumlarda yukarı kaçan testis durumu olduğunu, bu rahatsızlıkta "yakın takibin önemli" olduğunun altını çizdi.

Öztürk, şöyle konuştu:

"Ailenin banyoda, uyurken testisi kontrol etmesi, testisin gün içinde zamanın çoğunu nerede geçirdiğini belirlemesi önemlidir.

Uzman hekimin, üçer aylık aralıklarla muayenesi ile testislerin büyüklüğü ve yerleşimini takip etmesi gerekir. Eğer 1.5 - 2 yaşa kadar testis torbada durmuyorsa, diğer normal testise göre boyutunda küçülme oluyorsa ameliyatla testis torbaya indirilmelidir. İnmemiş testiste veya çoğunlukla kasık kanalında yerleşik olan testis durumunda, bebek 1 yaşına geldiğinde ameliyatla testisi torbaya indirme operasyonu gerekir.

Bu rahatsızlıkta ameliyat geciktirilirse sperm sayısı ve fonksiyonlarında azalma, kasık fıtığı, testisin kendi etrafında dönmesi, travma ve testisin torbada olmamasına bağlı psikolojik etkilenme gibi komplikasyonlar görülebilir. Ayrıca bir önemli risk de kanserleşme riskidir, testis operasyonla yerine indirildiğinde, kanserleşme riski tamamen kaybolmaz, fakat tabii ki takibi daha kolay yapılır."

-Kasık fıtığında cerrahi müdahale

Öztürk, çocuklukta kasık fıtığının da sık görülen sağlık sorunları arasında olduğunu anlatarak, çocukların yüzde 1-4.4'ünde kasık fıtığı bulunduğunu bildirdi.

Erken doğan bebeklerde bu oranın yüzde 30'a kadar yükselebildiğine dikkati çeken Öztürk, "Hastaların çoğunluğu, ailenin farkettiği, ağlama, öksürme ve ıkınma ile belirginleşip sonra kaybolan kasık şişliği ile başvururlar. Bazen de ilk başvuru nedeni, kasıkta kaybolmayan kitle, safralı kusma, kakasını yapamama olabilir. Çocukta bu tanı kasıkta şişliğin saptanması ile konur" diye konuştu.

Öztürk, çocuklarda kasık fıtığı tespit edildiğinde en kısa zamanda ameliyat edilmesi gerektiğine işaret ederek, testislerin etrafında su birikmesiyle de karşılaşıldığını belirtti.

Çocuklarda 18 aya kadar devam eden, testislerin etrafında su birikmesi durumunda cerrahi tedavi gerektiğini ifade eden Öztürk, "Bu nedenle ailelere kasık fıtığı ile karın içine itilemeyen kasık fıtğının belirti ve bulguları anlatılmalıdır. Hastalar kontrole çağırılmalı, fıtık saptandığında beklenmeden cerrahi tedavisi yapılmalıdır" uyarısında bulundu. - Ankara

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close