Haberler

Çocukluk Çağındaki Güneş Yanıkları, Deri Kanseri Riskini Artırıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CÜ Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akyol: "Çocukluk çağında güneş yanığına maruz kalanlarda, ilerleyen yaşlarda deri kanserine yakalanma riski büyük oranda artar" "Deri yüzeyinde normalden farklı bir döküntü, kabartı veya benlerde değişiklik varsa dermatoloğa başvurmalıyız"

ÖNDER FELEK - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Akyol, çocukluk çağındaki güneş yanıklarının ilerleyen yaşlarda deri kanserine yakalanma riskini artırdığını söyledi.

Akyol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneşin, deri kanserlerinin gelişiminde risk faktörü olduğunu belirtti. Özellikle "melanom" diye adlandırılan deri tümörlerinde güneşe maruz kalmanın etkisinin yüksek olduğunu dile getiren Akyol, melanomun, en kötü huylu ve tedavisi en zor kanser türü olduğuna dikkati çekerek, "Erken evrede yakalanabilirse bir şeyler yapılabiliyor, aksi halde diğer organlara yayılmasıyla hasta çok kısa sürede kaybedilebiliyor. Tedavi masrafları da oldukça yüksek. Bu nedenle önleyici yöntemleri uygulamak çok önemli" diye konuştu.

İç organlardaki kanserlerin uzun yıllar belirti vermeden ilerlediğine ve bu nedenle müdahalede geç kalınabildiğine dikkati çeken Akyol, "Oysa deri kanserine erken müdahale edilebilir. Vücudumuzu kontrol ederek derideki değişiklikleri görebiliriz. Deri yüzeyinde normalden farklı bir döküntü, kabartı veya benlerde değişiklik varsa dermatoloğa başvurmalıyız. Böylelikle olası bir deri tümörü erken teşhisle tedavi edilebilir. Küçük önlemler, hayat kurtarır" dedi.

Akyol, giysilerin, şemsiye kullanmanın, gölgede kalmanın ve güneşin daha fazla etkili olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamanın, güneşin zararlı etkilerinden koruyacak fiziksel tedbirler olduğunu söyledi.

Kot gibi sıkı dokunmuş kumaşların ve geniş giysilerin de vücudu güneş ışınlarından koruyacağını anlatan Akyol, "Güneş kremleri de bir diğer korunma yöntemi ancak güneş kremlerinin etkisi en fazla 2 saat sürer. Bu nedenle 'krem kullanıyorum' diye saatlerce güneşin altında kalmak da çok zararlı" ifadesini kullandı.

Çocukluk çağında güneşe dikkat

Özellikle çocukların güneş ışınlarından korunması gerektiğini dile getiren Akyol, çocukluk çağında oluşacak güneş yanıklarının ilerleyen yaşlarda ciddi deri rahatsızlıklarına yol açabileceğini söyledi.

Çocukların özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkarılmaması ve uzun süre güneş ışınlarına maruz bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Akyol, şunları kaydetti:

"Kemik gelişimi ve D vitamini için güneşe çıkarılan çocuklar, bu ihtiyaçlarını 2-8 dakikada karşılar. Çocuklar güneşin zararlı etkilerinden daha kolay etkilenebileceği ve güneş yanıkları oluşabileceği için bu konuda çok dikkatli olunmalıdır. Çocukluk çağında güneş yanığına maruz kalanlarda, ilerleyen yaşlarda deri kanserine yakalanma riski büyük oranda artar. Özellikle deri kanserinin en kötü huylusu melanom açısından ciddi risk ortaya çıkar." - Sivas

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close