Çocuğum ve Ben Bitlendiysek Eyvah!
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Mümine Hacıoğlu Erdem, çocukların birbiriyle yakın teması, sınıfların kalabalık ve ortamın dar olmasından kaynaklı bulaşabilen bitlenmeye karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.
Yaş ve bulunduğu coğrafya fark etmeksizin, her insanda oluşabilen ve 3-10 yaş aralığındaki kız çocuklarda daha sık görülen saç bitlenmesi; saçtan saça, ortak kullanılan eşyalarla, direkt ya da dolaylı yollarla diğer insanlara bulaşabilmektedir.
Özellikle okul çağındaki çocuklarda daha sık görülen ve hem çocukları, hem de ebeveynleri huzursuz eden saç bitlenmesine dair paylaşımlarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Mümine Hacıoğlu Erdem, çocukların birbiriyle yakın teması, sınıfların kalabalık ve ortamın dar olmasından kaynaklı bulaşabilen bitlenmeye karşı alınabilecek önlemlere değindi.
Hastalığın, ilk belirti olarak kaşıntı ile ortaya çıktığını kaydeden Dr. Mümine Hacıoğlu Erdem, "Bitlenme, yakın temas ya da tarak, giysiler, çarşaf, şapka, cep telefonu, kulaklık gibi eşyalar ile bulaşabilir. Bitlenmenin, kaşıntı ve psikolojik etkilenmenin dışında sağlık üzerinde çok ciddi etkileri görülmemektedir. Ancak bitlenmeden dolayı aşınarak kanatılan ciltte enfeksiyon ve kabuklanma görülebilir. Yakından muayene ile saç diplerine ve saç gövdesine yapışmış, kepek benzeri ama daha yuvarlak sirkeler gözle görülebilir. Bit ise çok zor görülür. Kolay bulaşabildiği için en hızlı şekilde tedaviye başlanmalıdır. Günümüzde, çocuk veya yetişkin fark etmeksizin bitlenme görülebilmektedir. Tedavi uygulandıktan sonra doktorun onayına göre bireyler normal yaşantısına devam edebilir" dedi.
BİTLENMEDEN ŞÜPHELENİLİRSE HEMEN DOKTORA BAŞVURMALI
Bitlenme sorunuyla herkesin karşılaşabileceğine dikkat çekerek, tedavisi için evde veya okulda herkesin kontrol edilmesi gerektiğini aktaran Dr. Mümine Hacıoğlu Erdem, "Bitlenmeden şüphelenildiği durumlarda, öncelikle doktora başvurulması gerekiyor. Bit tedavisinde kullanılan ilaçlar doktorun önerisine uygun ve anlattığı şekilde kullanılmalıdır. Eczanelerde şampuan veya sprey şeklinde bit tedavisinde kullanılan pek çok ilaç bulunmaktadır. İlaç tedavisinin yanı sıra, sirkelerin de sık dişli özel taraklar kullanılarak saçtan uzaklaştırılması gerekiyor. Çünkü yumurtalar da bir süre sonra canlı bitler haline geleceği için tedavinin her aşamasında aynı özenin gösterilmesi gerekiyor. İlaçlar kuru saça sürülmelidir. Saç ne kadar kısa olursa tedavi de o kadar etkili ve başarılı olacaktır. Giysiler, çarşaflar ve havlular sıcak su ile yıkanmalıdır. Ayrıca bitlenmeye karşı düzenli aralıklarla saçın kontrol edilmesi de önemlidir" ifadelerini kullandı.