Bugünün Mangal Keyfi, Yarının Kanseri Olmasın!
Baharın gelmesi ile birlikte çoğu insan kendini parklara, bahçelere ve piknik alanlarına atmaya başladı. Tabi ki geleneksel pikniklerin vazgeçilmez öğelerinden biri de mangal.
Fakat yanlış pişirilen etler kansere davetiye çıkartabiliyor. Diyetisyen & Yaşam Koçu Gizem Şeber bir mangal keyfimiz var nasıl yapalım diyenlere özel püf noktalar veriyor.
BİR MANGAL KEYFİMİZ VAR NASIL YAPALIM DİYENLER İÇİN…
İlk tercih balık olsun: Yapılan bilimsel araştırmalarda ızgarada pişen balığın kırmızı ete göre bu bileşenleri daha az içerdiği saptandı. Bu durumun balığın kırmızı ete göre daha kısa sürede pişmesi ile ilgili olduğunu gösteriyor.
Sucuk gibi işlenmiş etleri mangalda pişirmeyin: Sucuk gibi işlem görmüş etlerin kırmızı etlere nazaran daha fazla heterosiklik amin içerdiği biliniyor.
Etlerin yağlı kısımlarını ayırın : Yağ içeriği yüksek etlerde daha fazla bileşen oluşuyor, bu nedenle tercih edilen et türünü pişirmeden önce görünür beyaz yağlarından ayırmak önemli.
Ateşle temastan kaçının: Etlerin direk ateşe temas etmesi daha fazla kanserojen madde oluşmasına sebep oluyor. Bu nedenle mangalda etler direk ateş ile temas etmemeli ve etler mangaldan 10-15 cm daha uzakta bulunmalı.
Etleri çevirerek pişirin: Çevirme işlemi ile etlerin ısı ile temas süreleri daha kısa olduğundan ötürü daha az kanserojen oluşur.
Etleri az/orta derecede pişirin: Et ne kadar uzun süre pişerse o kadar daha fazla madde oluşumu gerçekleşiyor. Etleri az veya orta pişmiş tüketmek bu nedenle çok daha sağlıklı.
Baharatlar kurtarıcı: Yapılan bilimsel araştırmalarda pişirme öncesi kırmızı biber, karabiber, defne, sarımsak gibi lezzet arttırıcılar ile marine edilen etlerde daha az madde oluşumu gözlemleniyor. En az kanserojen madde karabiber ile marinasyonda oluşuyor.
Tavuk kanat iyi bir fikir olmayabilir: Besinlerin farklı sürelerde ve sıcaklıklarda pişirildiği bir başka bilimsel çalışmada, pişirme süresinden ve sıcaklığından bağımsız olarak en yüksek içerik tavuk etinde oluşuyor.
Mangalı çok seven probiyotik kullansın: Düzenli probiyotik tüketiminin kanser riskini yüzde 40-60 civarında azaltabileceği düşünülüyor. Bu nedenle özellikle mangal severlerin düzenli kefir, probiyotik yoğurt tüketmeleri veya probiyotik tablet kullanmaları daha sağlıklı bir alternatif.