Haberler

Bu Aralar Sizin de Boğazınız Ağrıyor mu?

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son günlerin en sık şikayetçi olunan durumu boğaz ağrısının sebepleri ve nasıl geçeceğini araştırdık...

Yazın en sıcak günlerini yaşıyor olsak da bu durumun bademcik enfeksiyonlarının çocuğunuzu ziyaret etmeyeceği anlamına gelmediğini unutmayın. Özellikle dikkatsiz tüketilen dondurma ve yanlış kullanılan klima yüzünden boğaz enfeksiyonları yazın da görülebilir.

Hisar Intercontinental Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Erdurak'la çocuklarda özellikle yaz aylarında görülen boğaz ağrısı ve bademcik enfeksiyonlarını konuştuk…

Tüm Boğaz Ağrıları Enfeksiyondan Kaynaklanmaz!

Çocuklarda ilk 3 yaşa kadar kadar olan bademcik enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu virüslere bağlı olarak gelişir. Bakterilerle enfeksiyon daha az olmakla birlikle belirtileri birbirinden farklıdır. Virüslerle olan enfeksiyonlarda belirtiler bademcikler üzerinde kızarıklık, hafif ateş, boğaz ağrısı, yutma zorluğu, burun akıntısı, öksürük, geniz akıntısıdır.
Bakterilerle olan enfeksiyonlarda ise 38-39 °C'nin üzerinde ateş, boğaz ağrısı, yutma zorluğu, bulantı, kusma, bazen karın ağrısı, kulağa vuran ağrı, eklem ağrıları, boyunda ağrılı beze (lenfadenopati) görülür. Boğaz ağrısı her iki tip enfeksiyonda da ortak şikayettir. Ancak tüm boğaz ağrılarının nedeni viral veya bakteriyel bademcik iltihabı olduğu anlamına gelmez. Özellikle yaz aylarında dondurma başta olmak üzere, soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi boğaz arka duvarında ve bademciklerde hassasiyete bağlı ağrıya neden olabilir, fakat bu tip boğaz ağrıları geçicidir.

Çocuklarda özellikle yaz aylarında dondurma tüketilmesi sakıncalı değildir; sadece hijyenik koşullarda üretilmiş, ambalajlı, son kullanma tarihi geçmemiş ürünleri tüketmeye dikkat edilmelidir. Yaz aylarında özellikle klimalı ortamlarda uzun süre kalınmamalı, klimaların filtreleri mutlaka antibakteriyel ürünlerle periyodik olarak temizlenmeli, hijyenik koşullarda üretilmiş gıdalar tercih edilmeli, anaokulları gibi çocukların toplu olarak bulunduğu alanların havalandırma sistemleri mutlaka hijyenik olmalı ve temiz hava sirkülasyonu sağlanmalıdır. Bunlarla birlikte ortak kullanım alanlarında sıvı sabun, tek kullanımlık havlu, mendil gibi eşyalar temizlik için kullanılmalıdır. Viral bademcik iltihabında antibiyotik verilmez çünkü etkisizdir.

Ağrı kesici, ateş düşürücü gibi sadece şikayetleri giderecek ilaçlar verilir. Eğer bağışıklık sistemi zayıf hastalarda viral enfeksiyon görüldüyse ikincil gelişebilecek bakteriyel enfeksiyondan korumak amaçlı antibiyotik verilebilir. Bakteriyel bademcik iltihabı düşünülüyorsa tedavide ilk tercih ilaç penisilindir. Bakteriyel bademcik iltihabında en sık etken A gurubu beta hemolitik streptokok adı verilen ve halk arasında beta mikrobu olarak bilinen bakteridir.

Bu bakterinin bu kadar önemli olmasının nedeni tedavi edilmemesi halinde akut romatizmal ateş (ARA) adı verilen ve kalp, eklemler, beyin, cilt tutulumu ile giden öldürücü olabilen hastalığa neden olmasıdır. Özellikle 5-15 yaş arası çocuklarda bu hastalık görülür. Bu nedenle çocuklarda şiddetli, yüksek ateş ile seyreden boğaz enfeksiyonlarında mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kaynak: Haberler.Com / Sağlık
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Erdoğan başkanlığında toplanıyor

Milyonlar bugün yapılacak toplantıya kilitlendi! Masada 2 önemli başlık var

AFAD'dan 13 kente turuncu, 25 kente sarı uyarı

AFAD'dan 13 kente turuncu, 25 kente sarı uyarı

İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

title