Haberler

Biruni Üniversitesi'nde Pelvik Taban Egzersizleri Etkinliği Gerçekleşti

Biruni Üniversitesi'nde Pelvik Taban Egzersizleri Etkinliği Gerçekleşti
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Biruni Üniversitesi, pelvik taban kaslarını hedef alan egzersiz programlarının sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurguladı. Dr. Beril Kılıç, bu egzersizlerin idrar kaçırma ve diğer sağlık sorunlarına çözüm sunabileceğini belirtti.

Biruni Üniversitesi'nde "Pelvik Taban Egzersizleri" etkinliği gerçekleştirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre etkinlikte, pelvik taban kaslarını hedef alan egzersiz programlarının idrar kaçırma gibi sağlık sorunlarına çözüm sunabileceği vurgulandı.

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen Biruni Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Beril Kılıç, pelvik taban kaslarının sağlığının vücutta pek çok önemli işlevi düzenlediğini belirtti.

Kılıç, pelvik taban kaslarındaki yetersizliğin, idrar kaçırma başta olmak üzere birçok sağlık problemine yol açabileceğini aktararak, "Pelvik taban egzersizleri, kapsamlı bir değerlendirmenin ardından pelvik taban kaslarının ihtiyacına yönelik olarak planlandığında, idrar kaçırma sorunlarını önlemeye veya tedavi etmeye etkili bir şekilde yardımcı olabilir. Özellikle stres üriner inkontinansının (hapşırma, öksürme gibi durumlarla tetiklenen idrar kaçırma) yönetiminde oldukça etkilidir." ifadelerini kullandı.

Pelvik taban kaslarını güçlendirmek için önerilen egzersizlerine değinen Kılıç, geçmişte Kegel egzersizleri olarak popüler olan, şimdi ise pelvik taban kas eğitimleri olarak bilinen ve hastanın kaslarına göre planlanan egzersiz programlarıyla pelvik taban kaslarının kasılma ve gevşeme fonksiyonlarının iyileştirilmesi hedeflendiğini anlattı.

"Hastaya doğru kasılmanın ve gevşemenin nasıl olması gerektiğiyle ilgili eğitim verilmeli"

Kılıç, kas eğitim programlarına başlamadan önce hastanın pelvik taban kas fonksiyonlarının değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Mutlaka hastaya doğru kasılmanın ve gevşemenin nasıl olması gerektiğiyle ilgili eğitim verilmelidir. Ayrıca pelvik taban kaslarını doğrudan hedef alan pelvik taban kas eğitimlerinin yanı sıra pelvik taban bölgesiyle bağlantısı olan kalça, karın gibi bölgeleri de çalıştıran egzersizler programa eklenebilir. Pelvik tilt, köprü pozisyonunda egzersizler, emekleme pozisyonunda egzersizler, çömelme egzersizleri, asansör egzersizleri gibi egzersizlerin kişinin ihtiyacına yönelik olarak programa dahil edilmesi faydalı olacaktır."

Hamilelik ve doğum sürecinde pelvik taban egzersizlerinin önemine de dikkati çeken Kılıç, gebelik sırasında pelvik taban kaslarını eğitmenin, doğumu kolaylaştırabileceğini ve doğum sonrası iyileşme sürecini hızlandırabileceğini ifade etti.

Kılıç, pelvik taban sağlığının sadece kadınlar için değil, erkekler için de önemli olduğunu belirtti.

Yaşlanma, prostat problemleri ve cerrahi müdahalelerin pelvik taban kaslarını zayıflatabileceğine dikkati çeken Kılıç, bu tür egzersizlerin erkekler için de gerekli olduğunu kaydetti.

Pelvik taban kaslarının güçlendirilmesinin, yalnızca idrar kaçırmayı engellemekle kalmayıp, pelvik organ prolapsusu, cinsel sağlık ve bağırsak kontrolü gibi sorunların önlenmesinde de önemli olduğunun altını çizen Kılıç, kasların esnekliğini artırmanın genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yarattığını vurguladı.

Kaynak: AA / Maşallah Dağ - Sağlık
500
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title
Close