Haberler

Akciğer Nakli Olan Hastalar Buluştu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Dokucu: "Organ bağışı hayat bağışıdır.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, organ bağışının hayat bağışı olduğunu belirterek, "Akciğer nakli tüm organ nakilleri dikkate alındığında, rakamsal olarak çok düşük bir seviyede oluyor" dedi.

Akciğer nakli konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde akciğer nakli olan hastaların ve doktorların katımıyla "Yeni Akciğer ile Yeniden Hayat" konulu toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Dokucu, Türkiye'de 2009 yılından itibaren aktif olarak akciğer nakli yapıldığını ve hastane bünyesinde de 19 hastaya akciğer nakli gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye'deki mevcut nakil merkezlerinde yapılan akciğer nakli sayıları ilgili bilgi veren Dokucu, organ nakliyle insanlara hayat kazandırıldığını belirterek, İstanbul'da ve Ankara'da ilgili hastanelerde toplam 72 nakil gerçekleştirildiğini kaydetti.

"Akciğer hastalığının tek çaresi donör bulmak"

Dokucu, böbrek hastalarının diyaliz fırsatı olduğunu, akciğer nakli bekleyen insanların böyle bir olanağı olmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Akciğerin bitmesi durumunda nakil dışında yapacak bir şey yok. Organ bağışı hayat bağışıdır. Hastalarımızın bir kısmıyla da beraber buradayız. Akciğer nakli tüm organ nakilleri dikkate alındığında, rakamsal olarak çok düşük bir seviyede oluyor. Akciğer hastalığının tek çaresi donör bulmak. Türkiye'de organ nakli bekleyen kayıtta, havuzda 40 bin hasta var. Nakil denilen konunun devletin sosyal güvenliği tarafından desteklendiğini de vatandaşlarımızın bilmesi gerekiyor."

Canlıdan akciğer nakli

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkez Sorumlusu Prof. Dr. Adnan Sayar da akciğerin canlıdan nakliyle ilgili hazırlık çalışmalarının tamamlandığını belirterek, konuyla ilgili bilgi verdi.

Avrupa'da 7-10 milyon nüfusu olan ülkelerin ortalama akciğer nakli sayısınin senede 40-60 arasında olduğunu aktaran Sayar, "Türkiye'nin nüfusu 75 milyon. Genel olarak senede 300-500 arası akciğer nakli yapılması lazım. Yeni başlamamızla değerlendirirsek, ülkemizde senede 30-50 arasında akciğer nakli yapabiliyoruz. Dolayısıyla bunun 10 katı akciğer nakli olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan akciğer nakli olan hastalar ise organ naklinin çok önemli olduğunu ve akciğer nakli ile tekrar hayata döndüklerini dile getirdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close