Aileden Gelen Beslenme Alışkanlıkları Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor"
Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erbaş, aileden gelen beslenme alışkanlıklarının hastalıklara davetiye çıkardığını belirterek, "Eğer anne ve babanız gibi yaşıyor, onlar gibi yemek hazırlıyor ve onlar gibi besleniyorsanız, anne ve babanızın yakalandığı hipertansiyon, tip 2 diyabet ve kanser gibi bazı hastalıklara yakalanma riskiniz de artmaktadır" dedi.
BEKİR BEKTAŞ - Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erbaş, aileden gelen beslenme alışkanlıklarının hastalıklara davetiye çıkardığını belirterek, "Eğer anne ve babanız gibi yaşıyor, onlar gibi yemek hazırlıyor ve onlar gibi besleniyorsanız, anne ve babanızın yakalandığı hipertansiyon, tip 2 diyabet ve kanser gibi bazı hastalıklara yakalanma riskiniz de artmaktadır" dedi.Mustafa Erbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıdaların seçilme, hazırlanma ve beslenme alışkanlıklarının insan sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti. Bazı kanser türlerinin, tansiyon hastalıklarının ve tip 2 diyabetin beslenmeyle ilişkili olduğunu kaydeden Erbaş, özellikle aileden gelen alışkanlıkların bu tür hastalıkların ortaya çıkmasında önemli bir etken olduğunu vurguladı. Erbaş, "Eğer anne ve babanız gibi yaşıyor, onlar gibi yemek hazırlıyor ve onlar gibi besleniyorsanız, anne ve babanızın yakalandığı hipertansiyon, tip 2 diyabet ve kanser gibi bazı hastalıklara yakalanma riskiniz de artmaktadır. Aileden gelen yanlış beslenme alışkanlıkları hastalıklara davetiye çıkarıyor" dedi.
"Genetik yatkınlığı yanlış beslenmeyle birleştirmeyin"
Bazı hastalıklarda genetik yatkınlığın bilimsel bir gerçek olduğunu da ifade eden Erbaş, yaşam tarzının yanı sıra yanlış beslenmenin bu yatkınlıkla birleşmesinin hastalığı kaçınılmaz hale getirdiğinin altını çizdi.Bunlardan kaçınmak için de başta beslenme olmak üzere yaşam tarzını gözden geçirmek gerektiğini vurgulayan Erbaş, "Toplumumuzda (Nasıl olsa bu hastalığa yakalanacağım, şimdiden yiyeyim) yaklaşımı gözlemliyoruz. Bu da o hastalığı kader haline getirmektedir" dedi.Ailesinde diyabet olan insanların yüksek enerjili besinler tüketmeyi alışkanlık haline getirmesinin tip 2 diyabete yol açabileceğini söyleyen Erbaş, aynı şekilde posalı gıda tüketiminin gerektiği kadar olmaması durumunun da kolon kanserine kadar giden sonuçlara yol açabildiğini bildirdi.Erbaş, herkesin sağlıklı beslenme adına yapabileceği temel bazı davranış biçimleri olduğunu kaydederek, "Beyaz pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine kepek ya da tam buğday ekmeği, kola ve meşrubat yerine ayran, meyveli içecekler yerine meyvenin kendisi ya da yüzde 100 meyve sularını tüketmek önemli" diye konuştu.Özellikle kolalı içeceklerden, cipslerden uzak durmanın sağlıklı ve doğru beslenme için önemine dikkati çeken Erbaş, salam ve sosis gibi kür edilmiş etler yerine de taze kemikli et tüketiminin doğru bir tercih olacağını sözlerine ekledi.