Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

3 Boyutlu Yama Kalp Yaralarını Sarıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim adamları, yaralı kalp dokusunun iyileşmesine yardımcı olacak 3 boyutlu (3D) biyobaskılı yama üretti.

Bilim adamları, yaralı kalp dokusunun iyileşmesine yardımcı olacak 3 boyutlu (3D) biyobaskılı yama üretti.

Amerikan Kalp Derneğinin "Circulation Research" dergisinde yayımlanan çalışmada, Minnesota Üniversitesi önderliğindeki araştırmacılardan oluşan ekibin, kalp krizi sonrası zarar gören organ dokusunun onarılmasına yardımcı olacak, 3D olarak basılabilen bir sentetik yama ürettiği bildirildi.

Kalp krizi sırasında kalbe olan kan akışının kesilmesiyle yıkıma uğrayan kalp kası hücrelerinin yenilenemediğine dikkatin çekildiği çalışmada, bu durumun kişiyi gelecekte kalp yetmezliği riskiyle karşı karşıya bırakabilecek kalıcı bir hasar yarattığı kaydedildi.

Bu hasarı telafi etmek üzere yapay bir doku ilavesi geliştirmeyi amaçlayan araştırmacılar, erişkin insan kalp hücrelerinden elde edilmiş kök hücrelerinden laboratuvar ortamında bir doku geliştirmek ve bunun diğer kalp kaslarıyla senkronize şekilde atmasını sağlamak için lazer tabanlı 3 boyutlu biyobaskı tekniklerini kullandı.

Araştırmacılar, ürettikleri yamayı kalp krizi simülasyonuna tabi tutulan kobay fareler üzerinde test etti. Yama sayesinde, farelerde sadece 4 hafta içinde kalp kaslarının işlevsel kapasitesinde belirgin bir artış olduğu gözlemlendi.

Çalışmada, yamanın, kök hücrelerden ve kalple uyumlu yapısal proteinlerden üretildiği için kalbin organik bir parçası haline gelmesinin kolay olduğu ve dokunun vücuda intibakı için ilave operasyon yapılması gerekliliğinin ortadan kalktığı kaydedildi.

Amerikan Kalp Derneği verilerine göre, ABD'de her yıl 360 binden fazla kişi kalp hastalıkları sebebiyle hayatını kaybediyor.

Keşif, kalp krizi sonrasında kalpte oluşan doku hasarından muzdarip hastaların tedavisi için atılan önemli bir adım olarak görülüyor.

Kaynak: AA / Sağlık
title