26. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Orhan Koç, kurumun mevcut kaynaklarını, hastanın aldığı sağlık hizmetinin kalitesini artırmaya yönelik harcamayı her zaman hedef olarak belirlediklerini vurgulayarak, "Bundan sonraki süreçte de hızlı iyileşme süreçlerini hem ortopedi hem diğer...
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Orhan Koç, kurumun mevcut kaynaklarını, hastanın aldığı sağlık hizmetinin kalitesini artırmaya yönelik harcamayı her zaman hedef olarak belirlediklerini vurgulayarak, "Bundan sonraki süreçte de hızlı iyileşme süreçlerini hem ortopedi hem diğer vakalar için önemsediğimizi tekrar bildirmek istiyorum." dedi.
Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği tarafından Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde gerçekleştirilen 26. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi'nde konuşan SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, Sağlıkta Dönüşüm Programı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Reformu ile bütün vakalarda iyileştirme sürecinin hızlandırıldığını söyledi.
Bunun yeterli olmadığını belirten Koç, hastaların konforunun artırılmasına yönelik de çalışma yapıldığını ifade etti.
Birey, vaka, hasta odaklı sistemin tümünü gözden geçirmek, yapılması gerekenleri planlamanın önemine işaret eden Koç, "Eskiden hastanedeki fiziki alt yapımız, koğuş tipi bir hastane yapılanması, kişi başı müracaatlar, hekim başına düşen hasta sayısı, poliklinikteki sıklıklar ve geri ödeme modelleri derken bunlara 'İyi olur, ama...' deyip geçiyorduk. Şimdi, 'Hayır tam zamanı' diyebiliyoruz." dedi.
Son bir yıldır artroplasti (hastalıklı eklemin cerrahi yolla yeniden şekillendirilmesi) ile ilgili yürütülen düzenleme çalışmalarından da bahseden Koç, burada geri ödemenin yaptığı olumsuz etki olup olmadığına bakmak gerektiğini ifade etti.
Paket ödemesinin artroplasti işlemlerinde olumsuz etkileri olabileceğine değinen Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunların hepsini tartışmak lazım. Şu anda, hasta değerlendirmesi, ameliyat esnasında hekim değerlendirmesi, beraberinde evde sağlıkla entegre edip hastayı taburcu etme, orada hastanın takip edilmesi gibi bütün alt yapı hazır. Hatta bir ötesi daha var, sağlıklı yaşam merkezi... Dün Afyon'da gezdik. Sağlıklı yaşam merkezinde gerçekten daha önceden duyduğumuzda, 'Sağlık Bakanlığı burada ne yapacak, herkes aynı şeyi yapıyor' diyorduk. Ama sonucunu gördük. Diz, kalça ameliyatı olan bir hastayı taburcu ederken fizik tedavi veya fizyoterapist yardımıyla belli bir alışkanlık kazandırdınız, bu kişilerin normal yaşamda da aktivitesini devam ettirmesi lazım. Sağlıklı yaşam merkezi ile bir protokol yapılabilirse bu, süresiz devam edebilir. Bunu yapılandırmamız lazım."
Koç, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak koruyucu sağlık hizmetleri, tedavi edici, rehabilitasyon, evde sağlık ve bakım hizmetlerini önemsediklerini ve bunu finanse ettiklerini vurguladı.
Türkiye'de son 2 yılda özel sektör ve üniversitelerde artroplasti ile ilgili operasyon sayısında rakamlar sabit duruyorken maliyette artışlar olduğuna işaret eden Koç, özellikle son dönemde malzemeli işlemlere yöneliş olduğunun altını çizdi.
Koç, yapılacak işlemlerin iyileştirilmesi için ellerindeki tüm verileri paylaşmaya hazır olduklarını belirterek, "Mevcut kaynağımızı, hastanın almış olduğu sağlık hizmetinin kalitesini artırmaya yönelik harcamayı her zaman hedef olarak belirlediğimiz gibi, bundan sonraki süreçte de hızlı iyileşme süreçlerini hem ortopedi hem diğer vakalar için önemsediğimizi tekrar bildirmek istiyorum. Çıktılarla birlikte 2017 için bir eylem planı yapalım ve beraber çalışalım diyorum."
Kongre, cumartesi günü sona erecek.