Haberler

14 Kasım Dünya Diyabet Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Diyabet Cemiyeti'nin açıklamasında, dünyada 1980'de 108 milyon olan diyabetli sayısının, 2015'te 415 milyona ulaştığı belirtilerek, "Uluslararası Diyabet Federasyonu rakamları, dünyadaki yetişkin diyabetli sayısının bu artış hızıyla giderse 2040 yılında 640 milyona ulaşacağını, başka...

Türk Diyabet Cemiyeti'nin açıklamasında, dünyada 1980'de 108 milyon olan diyabetli sayısının, 2015'te 415 milyona ulaştığı belirtilerek, "Uluslararası Diyabet Federasyonu rakamları, dünyadaki yetişkin diyabetli sayısının bu artış hızıyla giderse 2040 yılında 640 milyona ulaşacağını, başka bir deyişle 10 kişiden birinin diyabetli olacağını gösteriyor." denildi.

Cemiyetten 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, diyabetin yalnızca bireylerin sağlığını değil, ülkelerin ekonomik büyümeleri, sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerinde de büyük yük oluşturduğu belirtildi.

Bu yükü azaltmanın; erken tanı ve tedavi ile diyabete zemin hazırlayan faktörlerin önlenmesini de içine alacak ulusal sağlık politikaları ile mümkün olduğu vurgulanan açıklamada, 1980'de 108 milyon olan diyabetli sayısının 2015'te 415 milyona ulaştığı aktarıldı.

Açıklamada, geçen 34 yılda diyabetli sayısının neredeyse 4 kart arttığı kaydedilerek, Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) rakamlarının, dünyadaki yetişkin diyabetli sayısının bu artış hızıyla giderse 2040 yılında 640 milyona ulaşacağını, başka bir deyişle 10 kişiden birinin diyabetli olacağını gösterdiğine dikkati çekildi.

"Dünyadaki harcama 673 milyar doları buluyor"

Dünyada diyabetin tedavisi ve yol açtığı komplikasyonlar için yapılan harcamanın 673 milyar doları bulduğu belirtilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Hal böyleyken tüm gözler ve dikkatler diyabet ve önlenemez yükselişinin üzerinde toplanıyor. Hareketsiz yaşam, sağlıksız ve yanlış beslenme, genetik yatkınlık, fazla kilolu olmak Tip 2 diyabete zemin hazırlıyor. Toplam diyabetli nüfusun yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan Tip 2 diyabet, doğru beslenme ve hareketsiz yaşamdan yüzde 70 oranında önlenebilir veya geciktirilebilir. Yaşam tarzındaki değişiklikler, çocuklar ve gençlerdeki Tip 2 diyabet vakalarını da arttırıyor. IDF bu yıl Dünya Diyabet Günü için verdiği mesajlarda dikkatleri Tip 2 diyabetin erken teşhisi ile komplikasyonlarının önlenmesi üzerinde yoğunlaştırıyor.

Çok sayıda Tip 2 diyabetli birey diyabetli olduğunu bilmeden uzun yıllar yaşıyor ve tanı konulduğunda ise diyabetin yol açtığı sorunların çok önceden başlamış olduğu görülüyor. Oysa, sağlık tarama ve kontrollerinin düzenli olarak yapılması, tüm diyabet türlerinin yol açacağı komplikasyonların azaltılması, tedavinin düzenlenmesi ve etkili diyabet yönetiminin sağlanması açısından çok önemli. Geç konulan tanı ile birlikte, diyabetin tedavi ve yönetiminin etkin olarak yapılamaması; böbrekler, kalp-damar sistemi ve gözlerde ciddi sorunlara yol açıyor, organ kayıplarına sebep oluyor. Tüm dünyada böbrek yetersizliğinin ve travmaya bağlı olmayan amputasyon olgularının en yaygın nedeni diyabet. Özellikle gelişmiş ülkelerde diyabet, görme kaybı ve körlüğün de en önemli nedenlerinden birini oluşturuyor. 2013 yılında tüm dünyada 5,1 milyon insanın diyabet ve komplikasyonları nedeniyle hayatını kaybettiği rapor ediliyor."

Türkiye'de diyabetin artış hızının yüzde 6,7 ve bu durumun diyabetli popülasyonun 10-11 yılda ikiye katlanması anlamına geldiği aktarılan açıklamada, "Avrupa'da 20-79 yaş arası en fazla diyabetli bireyin bulunduğu ülkeler sıralamasında ülkemiz 7 milyonu aşkın kişiyle Rusya ve Almanya'dan sonra 3. sırada yer alıyor. Kentleşme ile birlikte yaşam ve beslenme tarzındaki değişikliler ve diğer faktörlerin de etkisiyle 2035 itibarıyla ülkemizdeki diyabetli sayısının 12 milyona yükselmesi bekleniyor." bilgisi verildi.

Diyabete zemin hazırlayan en önemli faktörlerden biri olan obezitenin Türkiye'de özellikle son yıllarda artış göstermesinin bu sonucun ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadığı belirtilen açıklamada, SGK tarafından yapılan toplam sağlık harcamaları arasında diyabet 2008 yılında yüzde 16,4 gibi bir orana sahipken, 2012 yılında bu oranın yüzde 23'e çıktığı kaydedildi.

Etkinlikler

Açıklamada yer verilen bilgiye göre, Türk Diyabet Cemiyeti'nin, hafta kapsamında kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştireceği etkinlikler şöyle:

"14 Kasım'da Türk Diyabet Cemiyeti Kadıköy Genel Merkezi'nde 'Doğru Beslen, Hareket Et, Diyabetten Korun' etkinliği kapsamında kan şekeri ölçümü ve vücut analizleri yapılacak, diyetisyenler ve doktorlar halkın sorularını yanıtlayacak. 14-15 Kasım'da Kadıköy Belediyesi ve Türk Diyabet Cemiyeti işbirliğiyle belediye binasında halka yönelik şeker ölçümü yapılacak. İstanbul Halk Sağlığı iş birliğiyle 14-18 Kasım'da Sancaktepe, Sarıyer, Esenyurt, Üsküdar, Sultangazi, Beykoz, Zeytinburnu, Maltepe, Silivri'de şeker ölçümleri yapılacak. 14 Kasım'da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde 'Dünya Diyabet Günü' paneli İstanbul Üniversitesi Kök Hücre Öğrenci Kulübü ortaklığında gerçekleşecek. Panelin moderatörlüğünü Türk Diyabet Cemiyeti Genel Sekreteri Prof. Dr. Zeynep Oşar Şiva yapacak. Kasım boyunca Türk Diyabet Cemiyeti tarafından hazırlanan Diyabet Farkındalık videosu, İstanbul'daki bütün toplu taşıma araçları, metrobüs, İETT otobüsleri ile Marmaray ve metro istasyonlarındaki ekranlarda gösterilecek. Tercüme ve tasarım uyarlamalarının tamamı cemiyet tarafından yapılan diyabet poster, bilgilendirme broşürleri ve Tip2 diyabet testleri tüm sağlık kurumlarına dağıtılacak."

Kaynak: AA / Sağlık
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title