101. Dünya Dişhekimleri Kongresi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Yücel: "2020 vizyonu, mesleğin geleceğini yönlendirmesi bakımından çok önemli" "FDI, biliyorsunuz 1 milyon diş hekimini içinde barındıran dev çatı bir federasyon. Dolayısıyla bu tür politikaların FDI tarafından belirlenmesi, ulusal meslek birliklerinin bu vizyonu hayata geçirmesinde hayati öneme sahip" Dünya Dişhekimleri Birliği Başkanı Silva: "Bu yolda ilerleyebilmek için öncelikle bugün nerede olduğumuzu belirlemek ve gelecekte de hedeflediğimiz noktaya ilerleyip ilerleyemediğimizi, gelişme kaydedip edemediğimizi gösteren göstergeler belirlememiz gerekiyor"

Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, Dünya Dişhekimleri Birliği'nin (FDI) 2020 vizyonunun, mesleğin geleceğini yönlendirmesi bakımından çok önemli olduğunu belirterek, "FDI, biliyorsunuz 1 milyon diş hekimini içinde barındıran dev çatı bir federasyon. Dolayısıyla bu tür politikaların FDI tarafından belirlenmesi, ulusal meslek birliklerinin bu vizyonu hayata geçirmesinde hayati öneme sahip" dedi.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen FDI 101. Dünya Dişhekimliği Kongresi kapsamında, birliğin 2020 vizyonu hakkında bilgi verildi.

Toplantıda konuşan Yücel, FDI'nın önüne koyduğu çok önemli bir vizyonun olduğunu söyledi. Yücel, bu vizyonun geçen yıl yapılan kongredeki genel kurulda kabul edildiğini dile getirerek, 2020 vizyonun, diş hekimlerinin gelecekte genel sağlık kurumlarında nasıl bir rol alması gerektiği noktasında çok önemli bir belge olduğunu ifade etti.

FDI'nın son yıllarda oluşturduğu en önemli işlevlerinden birinin 2020 vizyonu olduğuna işaret eden Yücel, şöyle devam etti:

"2020 vizyonu, mesleğin geleceğini yönlendirmesi bakımından çok önemli. FDI, biliyorsunuz 1 milyon diş hekimini içinde barındıran dev çatı bir federasyon. Dolayısıyla bu tür politikaların FDI tarafından belirlenmesi ulusal meslek birliklerinin bu vizyonu hayata geçirmesinde büyük öneme sahip. Bu bakımdan hedeflerin hayata geçirilmesi için ulusal birliklere yol gösterici olması lazım. Bu açıdan yol gösterici bir belge. İstanbul kongresinde hazırlanmış olan İstanbul Deklarasyonu da  politikacılara göstereceğimiz, politikacılara diş hekimliği mesleğinin gelecekte ne olması hususunda bir referans belgesi olması bakımından da çok önemli."

"Ağız sağlığını, genel sağlığın bir parçası haline getirmek istiyoruz"

Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) Başkanı Orlando Monteiro da Silva da 4 gün boyunca İstanbul'un, ağız sağlığında dünyanın başkenti olduğunu söyledi.

Silva, FDI'nın ulusal dernekler vasıtasıyla 1 milyonun üzerinde diş hekimini çatısı altında topladığını ifade etti.

Diş hekimliği ve dental tıp alanında hasta çıkarlarını gözeterek, bütün paydaşları bir araya getirmeyi ve en iyi uygulamaları hayata geçirebilmeyi amaçladıklarını kaydeden Silva, bu amacı da "FDI'nın 2020 vizyonu" olarak nitelendirdiklerini anlattı.

Silva, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Elbette bu yolda belirli önlemler almamız gerekir. Ama bu önlemleri alırken neler yapmamız lazım? Elbette soracağımız belirli sorular olacak ve bu konuda, diş hekimliğinin yani dental sağlık hizmetlerinin daha erişebilir, sürdürülebilir, uyumlu ve sınırları zorlayan bir hale nasıl getirilebileceğine odaklanmamız ve genel tıp pratiği içerisinde kendisine bir yer bulmasını sağlamamız gerekiyor. Bu yolda ilerleyebilmek için öncelikle bugün nerede olduğumuzu belirlemek ve gelecekte de hedeflediğimiz noktaya ilerleyip ilerleyemediğimizi, gelişme kaydedip edemediğimizi gösteren göstergeler belirlememiz gerekiyor."

Ağız sağlığını, genel sağlığın bir parçası haline getirmek istediklerini dile getiren Silva, şunları kaydetti:

"Çünkü ağız sağlığı genel sağlığı etkiler. Buna ek olarak da tıbbın farklı alanlarında çalışan meslektaşlarımızla işbirliği içerisinde olmamız lazım. Karşılaştığımız en büyük problemlerden biri, bu sağlık hizmetlerine dünyanın her yerinden eşit oranda erişimin sağlanabilir olmaması. Bunun sebebi elbette, belirli yerlerde oldukça pahalı olmasından kaynaklanıyor. Buna bağlı olarak hükümetlerle sürece dahil olan paydaşlarla bir arada çalışarak, maddi anlamda daha dezavantajlı grupları içine alacak şekilde sağlık hizmetlerini insanlara sunmamız gerekiyor. Bizler bu hizmeti sağlayanlar olarak, daha sürdürülebilir ve çevre dostu olarak çalışmalı ve dental atıkların da doğru şekilde bertaraf edilerek çevreye zarar vermediğinden emin olmalıyız." - İstanbul

Kaynak: AA / Sağlık
title