Yurtdışına Çıkış Yasağı Olan Milletvekilleri
CHP Grup Başkanvekili Altay ile bir grup CHP milletvekili, TBMM Başkanı Çiçek ile görüştü Altay: "Sayın milletvekillerimiz için halen geçerli olan yurt dışı yasağı, Türk hukuk sisteminin ne kadar siyasallaştığının, kirlendiğinin açık göstergesidir" "Bu yasağın ivedilikle yeniden değerlendirilmesini,
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, dört milletvekili için yurt dışına çıkış yasağının halen devam ettiğini belirterek, "Sayın milletvekillerimiz için halen geçerli olan yurt dışı yasağı, Türk hukuk sisteminin ne kadar siyasallaştığının, kirlendiğinin açık göstergesidir" dedi.
Altay, partisinin Ankara milletvekilleri Levent Gök ve Sinan Aygün, Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ve Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ile birlikte, yurt dışına çıkış yasağı olan milletvekillerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Engin Altay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 28-31 Ocak tarihleri arasında İtalya'ya yapacağı resmi ziyarete katılmaları için, gelen yazı üzerine partilerinden de iki milletvekilinin ismini bildirdiklerini ve bu milletvekillerine ziyaret ilişkin yazı yazdıklarını söyledi. Ancak, söz konusu milletvekillerinin, haklarında yurt dışına çıkış yasağı bulunduğunu hatırlattıklarını anlatan Altay, "Ben de bu yasağı bilmiyor değilim. Biz bu yasağı hukuksuzluk, parlamentoya, yasama organına saygısızlık olarak algılıyoruz" dedi.
Söz konusu yasağın, partisinin milletvekilleri Mehmet Haberal, Sinan Aygün ve Mustafa Balbay ile BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel hakkında uygulandığını anımsatan Altay, bu durumu yeniden paylaşmak üzere TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştüklerini belirterek "Sayın Başkan da bizim bu konudaki hassasiyetimizi anlayışla ve doğru olarak karşıladı ve konuyla ilgili olarak üzerine düşeni yapacağını söyledi" diye konuştu.
Türkiye'de son günlerde hukuk sisteminin baştan ayağı yargılandığını, sorgulandığını belirten Altay, şöyle devam etti:
Sayın milletvekillerimiz için halen geçerli olan yurt dışı yasağı Türk hukuk sisteminin ne kadar siyasallaştığının, kirlendiğinin açık göstergesidir.
Hukuk sistemimizin baştan ayağı sorgulandığı bu ortamda, 'hasta kanser, başı ağrısa ne olur?' denilebilir. Ama bu baş ağrısı kanser rahatsızlığının önünde ve çok şiddetli.
Bu yurt dışı yasağını demokrasilerde kabul edilebilir bulmuyoruz. Bu yasağın, yasama organına yönelik haksız ve hukuksuz bir baskı, yasama organının görevini yapmasını engelleyici bir tavır olarak görüyoruz. Milletvekillerine yönelik bu yasağın ivedilikle yeniden değerlendirilmesini, hukuksuz olan bu kararın ortadan kaldırılmasını istiyoruz.
Sayın Haberal'ın aldığı ceza ile ilgili hüküm onaylanırsa zaten 5-6 ay daha yatacak. Bu süreyi yatmamak için kim bu ülkeyi terk etmek ister, anlayamıyorum."
-"(Toplanmam) demek anarşizm olur"
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Altay, TBMM Başkanı Çiçek'in bu konuda yapacaklarının sınırlı olduğunu bildiğini, ancak söz konusu yasağın da yasama organının görevini yapmasını engellediğini ifade etti. Altay, bu konuda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de dikkatini çekmek istediklerini kaydetti.
Engin Altay, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmelerine ilişkin bir soru üzerine, teklifi tali komisyon olarak ele alması gereken TBMM Anayasa Komisyonu'nun, üçte bir imzayla toplantıya çağrıldığını anımsattı. Söz konusu komisyonun, TBMM İçtüzüğü'ne göre yarın toplanması gerektiğini hatırlatan Altay, "Komisyon Başkanı'nın yarın üyeleri toplantıya çağırmaması söz konusu olamaz. Buna cüret ederse büyük bir suç işlemiş olur. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, İçtüzüğe göre, komisyonu toplar, AKP'li üyelerin oy çoğunluğu ile bu teklifi görüşmeme kararı alabilir. Ama 'toplanmam' demek anarşizm olur. Burhan Kuzu'nun anarşist bir tavır takınacağına ihtimal vermiyorum" diye konuştu.
MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın dumuruna ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Altay, hükümlü milletvekili için bir anayasa değişikliği gerektiğini belirterek, "Sayın Alan oradayken, parlamentonun bu ayıplılığı devam etmektedir" dedi. - TBMM