Yılmaz Ensarioğlu: Az Konuşup, Çok Dinliyoruz
Yılmaz Ensarioğlu, Adıyaman'da kanaat önderleri ve STK temsilcileriyle yapılan toplantıda polisin aldığı yoğun güvenlik önlemlerini eleştirdi.
Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Yılmaz Ensarioğlu, Adıyaman'da kanaat önderleri ve STK temsilcileriyle yapılan toplantıda polisin aldığı yoğun güvenlik önlemlerini eleştirerek, amaçlarının çözüm sürecini anlatmak olduğunu söyledi. Ensarioğlu, "Temel misyonumuz, daha çok gittiğimiz toplumun farklı kesimlerini dinlemek, onların sürece dair değerlendirme, görüşlerini, talep ve beklentilerini, varsa endişelerini ve kaygılarını dinleyerek bunları harmanlayıp, bunların ışığında hem hükümete, karar alıcılara, kamuoyuna tespit ve değerlendirmelerimizi sunmak. O açıdan bu toplantılarda daha az konuşup, daha çok dinliyoruz" dedi.
Gaziantep'teki temaslarının ardından Adıyaman'a giden Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Grubu, çözüm süreciyle ilgili çalışmalarına başladı. Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ve Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü tarafından karşılanan Yılmaz Ensarioğlu başkanlığındaki heyet, kısa süre dinlendikten sonra kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile kanaat önderlerinden oluşan 87 davetliye, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Bölge Müdürlüğü Tesisleri'nde (TPAO) çözüm sürecini anlatarak talepleri dinledi. Heyet üyeleri, TPAO girişindeki yoğun güvenlik önlemlerini ve vatandaşların didik didik aranmasına tepki göstererek, "Ama lütfen emniyetteki arkadaşlar çekilsinler oradan. Yani nereye giriyoruz biz. Arkadaşlar resmi polisleri istemiyoruz, lütfen" dedi.
ENSARİOĞLU: ALDIKLARI BİR İSTİHBARAT VAR
Heyet Başkanı Yılmaz Ensarioğlu, polisin aldığı önlemlerle ilgili muhtemelen aldıkları bir istihbarat var diyerek, şöyle konuştu: "Aranan arkadaşlar içeri girmesin. Biz davetlilerimizin aranarak içeri girilmesini istemiyoruz. Türkiye'nin hiç bir yerinde de böyle bir uygulamaya girmedik. 5-10 dakika dışarıda bekleyin, ben de dışarıdayım. Bu sorunu Adıyaman polisi çözmüyorsa; bizim davet ettiğimiz insanların üstlerini arayarak içeri alıyorsa; biz o toplantıyı yapmıyoruz. Bizim güvenliğimiz adına, toplantının selameti adına yapılan şeyler, ama işte güvenlik adına alınan önlemler bazen böyle özgürlükleri kısıtlayabiliyor. İnsanların onuruna aykırı uygulamalara da dönüşebiliyor. Biz bunların 80'li, 90'lı yıllarda kaldığını düşünüyorduk. Nedenini biz de bilmiyoruz. Ama doğrusu bizim kabullenebileceğimiz bir şey değil. Yani sizin de şuanda dışarıda değil, içeride olmanız gerekiyordu. Şimdi gireceğiz hazırlığınızı yapasınız diye bir de sizi bekleyeceğiz. Böyle şey olmaz yani. Bu bizim geldiğimiz 7'inci, 8'inci il. Güvenlik güçleri bir istihbarat almış olabilir. Bunlar elbette bizim için yapılan şeyler."
DAHA AZ KONUŞUP, DAHA ÇOK DİNLİYORUZ
Toplantıya katılan 87 kanaat önderi ve STK temsilcisine, geliş nedenlerinin çözüm sürecini anlatmak olduğunu belirten Yılmaz Ensarioğlu, şunları söyledi: "Temel misyonumuz, daha çok gittiğimiz toplumun farklı kesimlerini dinlemek, onların sürece dair değerlendirme, görüşlerini, talep ve beklentilerini, varsa endişelerini ve kaygılarını dinleyerek bunları harmanlayıp, bunların ışığında hem hükümete, karar alıcılara, kamuoyuna tespit ve değerlendirmelerimizi sunmak. O açıdan bu toplantılarda daha az konuşup, daha çok dinliyoruz. Çünkü biz de sizlerden çok daha fazla özel bilgilere sahip değiliz."
Heyet üyeleri, Etyen Mahçupyan moderatörlüğünde davetlilerle basına kapalı olarak görüştü.
Adıyaman