Haberler

Yeni Yasama Yılı Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meclis, yeni yasama yılına başladı.

Meclis, yeni yasama yılına başladı.

TBMM Genel Kurulu, 26. Dönem İkinci Yasama Yılı için saat 15.00'te Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı.

Genel Kurul, yeni yasama yılı açılışı dolayısıyla yoğun katılıma sahne oldu. Milletvekilleri genel kurul salonunu doldururken, localarda da yoğun katılım gözlendi.

Genel Kurulda milletvekillerinin sıralarının üzerine gül ve birinci yasama yılı faaliyet raporu konuldu.

Genel Kurula ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Ardından Başbakan Binali Yıldırım, daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geldi. HDP Eş Genel başkanları ise açılışta bulunmadı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alpaslan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, eski Meclis başkanları İsmet Sezgin ve Yıldırım Akbulut, eski milletvekilleri, bürokratlar, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları temsilcileri de ikinci yasama yılı açılışına katıldı.

Jandarma Genel Komutanı'nın locası değişti

Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ile birlikte özel dinleyici locasına oturan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, basın mensuplarının ilgi odağı oldu. Jandarma Genel Komutanlığının İçişleri Bakanlığına bağlanması nedeniyle Genel Komutanın kuvvet komutanları arasında olan locası kaldırıldı. Bu nedenle Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler basının arkasındaki özel dinleyici locasında yerini aldı.

Güler, gazetecilerin, daha önce kuvvet komutanlarına ayrılan bölümde oturup oturmadığı sorusuna, "Geçmişte orada oturuyorlardı ama ben oturmadım." karşılığını verdi.

Aralarında ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'ın de olduğu yabancı misyon şefleri, Erdoğan'ın konuşmasını simültane tercümeyle dinledi.

-HDP'liler oturarak karşıladı

Kahraman birleşimi açtıktan sonra konuşmasını yaptı, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Genel Kurula çağırdı. Erdoğan, Başkanlık Divanı arkasındaki kapıdan Genel Kurul salonuna girdi. Erdoğan, Kahraman ve Başkanlık Divanı üyeleriyle selamlaştı.

Erdoğan'a, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı eşlik etti ve konuşması boyunca ayakta bekledi.

Erdoğan'ı AK Parti'li milletvekilleri ve localardaki bazı dinleyiciler ayakta alkışlayarak karşılarken, MHP'li ve bazı CHP'liler ayakta karşıladı, HDP'li milletvekilleri ise yerlerinde oturdu.

Erdoğan, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başladığı konuşmasını 44 dakikada tamamladı. Erdoğan, konuşmasını promterden yararlanarak gerçekleştirdi.

Milletvekilleri Erdoğan'ın konuşmasını, dağıtılan kitapçıktan takip etti.

AK Parti'li milletvekillerinin yanı sıra localarda oturanlar da sık sık Erdoğan'ın konuşmasını alkışladı. Erdoğan, konuşmasının önemli bölümünü 15 Temmuz darbe girişimine ayırdı.

Erdoğan konuşmasını bitirip Genel Kuruldan ayrılırken AK Parti'li milletvekillerinin yanı sıra MHP milletvekilleri de ayakta alkışladı.

Kahraman, Erdoğan'ın konuşmasını tamamlamasının ardından birleşime ara verdi.

Atatürk'ün halı portresi

Kahraman, açılış öncesinde Genel Kurul salonuna inerek milletvekilleriyle sohbet etti. AK Parti milletvekilleri ise Kahraman ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Kahraman, Genel Kurulun açılışı öncesinde muhalefet kulisine gelerek, tadilat yapılan bölümlerin son halini inceledi.

Bu sırada muhalefet milletvekilleriyle selamlaşan ve kısa sohbetler eden Kahraman'a CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Atatürk'ün halı portresinin yerinin değiştirilmesine ilişkin eleştirilerini iletti. Tanal, muhalefet kulisinin yenilenmesinin ardından yapılan ışıklandırmanın da mekanın özelliği bakımından yanlış olduğunu savundu.

Kahraman, Tanal ile sohbetinin ardından gazetecilerin halı portrenin yerinin değişmesine ilişkin soruları üzerine, "Hiçbir sorun yok. Ne tablo kalktı, ne başka bir şey..." ifadesini kullandı.

Atatürk'ün halı portresinin 1994 yılında Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev tarafından Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk'a armağan edildiğini hatırlatan Kahraman, "TBMM başkanlarına gelen hediyelerin sergilendiği yere konuldu." dedi.

Kahraman, halı portrenin konulduğu bölümün, portrenin eski bulunduğu alanın çok yakınında olduğuna ve o alanda Meclis başkanlarına gelen diğer hediyelerle birlikte bulunduğuna işaret ederek, "Endişe yok, mesele yok, problem yok." diye konuştu.

Yasama yılının açılışı dolayısıyla TBMM Külliyesi'nde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi. Dikmen Kapı girişine TOMA, Çankaya Kapı girişine ise Akrep olarak tanımlanan zırhlı araç konuldu.

Genel Kurul çalışmalarına başlanmadan önce, eğitimli bir köpekle bomba araması yapıldı.

-"Eşitlik dönemi olacak"

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Irak ve Suriye Tezkeresi görüşmeleri için verilen arada bir süre kuliste oturdu. Gazetecilerin, muhalefet kulisindeki locanın kaldırılmasıyla ilgili sorularına, "Herhalde yeni dönem eşitlik dönemi olacak." yanıtını verdi.

Bazı CHP'li milletvekillerinin, Erdoğan'ın konuşması sırasında kuliste oturdukları gözlendi.

26. Dönem İkinci Yasama Yılı Açılışını çok sayıda gazeteci de takip etti, televizyon kanalları Meclis bahçesinden canlı yayınlar gerçekleştirdi.

Kaynak: AA / Politika
title
Close