Yeni Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulu'nda
Adalet Bakanı Bozdağ: "İstinaf, Türkiye'yi bölecek bir iş değil, yargıyı hızlandıracak, hak sahibinin hakkına daha erken ve daha doğru bir şekilde kavuşmasına yardımcı olacak bir müessesedir"
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "İstinaf, Türkiye'yi bölecek bir iş değil, yargıyı hızlandıracak, hak sahibinin hakkına daha erken ve daha doğru bir şekilde kavuşmasına yardımcı olacak bir müessesedir" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "yeni yargı paketi" olarak bilinen, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın ikinci bölümünün görüşmelerine devam ediliyor.
Bozdağ, tasarının ikinci bölümünün geneli üzerine yaptığı konuşmada, tasarının çok önemli değişiklikler içerdiğini, pek çok hususun tartışıldığını, ancak bunlar içindeki en önemli konunun idari yargıda da istinaf yargı yolunun açılması olduğunu söyledi. İstinaf mahkemelerinin yapısı ve çalışma usulleri hakkında bilgi veren Bozdağ, istinaf mahkemelerinin Türk hukuk sistemine yabancı bir sistem olmadığına işaret etti. Bozdağ, geçmişteki uygulamalar hakkında da bilgi verdi.
Bazı milletvekillerinin istinaf mahkemelerinin Türkiye'nin eyaletlere bölünmesinin işareti olduğu eleştirisinde bulunduklarını ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti:
"İstinaf, Türkiye'yi bölecek bir iş değil, yargıyı hızlandıracak, hak sahibinin hakkına daha erken ve daha doğru bir şekilde kavuşmasına yardımcı olacak bir müessesedir. Eğer istinafı biz böyle kabul edersek bölge idare mahkemeleri on yıllardır yürürlükte, bölge idare mahkemeleri olduğunda Türkiye bölündü mü? Bölünmedi. Böylesi bir değerlendirme yaparak sonuç çıkarmak fevkalade yanlıştır. İstinaf yargı yolunun açılması 'davaları uzatacak, vatandaşın hakkına vaktinde kavuşmasına engel olacak, pek çok sıkıntıyı doğuracak' yönündeki değerlendirmelere de katılamıyorum. Çünkü istinaf yargıyı hızlandıracak bir müessesedir. Gecikmiş adalet, adalet değildir anlayışı gereği adaleti vaktinde tecelli ettirecek bir müessesedir. Baktığımız zaman bugün 390 bin ceza dairelerinde dosya var. Hukuk dairelerinde ise 505 bin dosya bulunmaktadır. Bunlar temyizen incelenmesini beklemektedir. Bu düzenleme hayata geçtikten sonra cezada davaların yüzde 90'ını istinafta hukukta ise davaların yüzde 89'u istinafta kesinleşecektir. İstinafta kesinleşen davaların sayısı artacak, Yargıtay'a, Danıştay'a giden davaların sayısı azalacaktır."
-"O bayrağa uzanan el orada kırılmalıydı"
Konuşmasında Diyarbakır'daki bayrak indirme olayına da değinen Bozdağ, "Ay yıldızlı al bayrağa uzanan hain eller, kimin tarafından uzatılırsa uzatılsın, bu elleri kırmak hepimizin vazifesidir. Bu eli uzatanlar da ihanetinin karşılığını mutlaka görecektir. O bayrağa uzanan el orada kırılmalıydı bana göre de" dedi. Bozdağ, olayla ilgili idari ve diğer tahkikatların başladığını, ihmali, kusuru olanlarla ilgili gereğinin yapılacağını söyledi.
-" Anıtkabir'i ziyaret etmek istemeyen bu ülkeye gelmez"
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Genel Kurulda yaptığı konuşmada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Ankara ziyareti sırasında Anıtkabir'e gitmemesini eleştirdi. Kürsüye Atatürk fotoğrafı ile çıkan Yılmaz, hükümetin böyle bir duruma neden izin verdiğini sordu. Yılmaz, Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olduğunu vurgulayarak, "Anıtkabir'i ziyaret etmek istemeyen bu ülkeye gelmez" dedi.
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani'nin geçen hafta Genel Kurul'da yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu Atatürk'e, Kemalizmi bir parça Hitler, bir parça Mussolini'ye benzeterek hakaret ettiğini söyleyen Yılmaz, Meclis Başkanlığı'ndan bu konuşmaya tepki gösterilmemesini eleştirdi. Yılmaz, "Bu HDP milletvekilinin Meclis'ten, CHP'den ve milletimizden özür dilemesi sağlanmalıdır. Bu yazılı talebim gerçekleştirilmediği takdirde, bu konuda ben yargı yolu da dahil olmak üzere her türlü çabayı göstereceğime bütün milletimiz önünde söz veriyorum" diye konuştu. - TBMM