Haberler

Yeni Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulu'nda

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Baluken: "Adalet sistemini ameliyat masasına yatırmışsınız ama sürekli yanlış ameliyat yapıyorsunuz" MHP'li Korkmaz: "Allah, adaletle hükmeden yönetimleri bu ülkeye bir an önce nasip etsin"

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "Yeni yargı paketi" olarak bilinen ve Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

Verilen önerge üzerinde söz alan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, sürekli gelen yargı paketleriyle Meclis gündeminin meşgul edildiğini kaydetti.

Bunun, Hükümet'in de adalet ve hukuk sisteminde bir sorun olduğunu düşündüğünü gösterdiğini ifade eden Baluken, şunları söyledi:

"Öyle bir teşhis koymuşsunuz ama maalesef tedaviye yönelik ciddi, radikal kararları alacak gerçek bir reformu buraya getiremiyorsunuz. Yani, adalet sistemini bir ameliyat masasına yatırmışsınız ama sürekli yanlış ameliyat yapıyorsunuz. Yanlış ameliyat yaptıkça da maalesef hem çekilen acıları hem de ortaya çıkan komplikasyonları artırıyorsunuz. Bunu yapmak yerine, köklü bir reform sistemi, tüm adalet ve hukuk sistemini ele alacak köklü bir değişikliği gündeminize alsanız bu Meclis ciddi bir mesai harcar, ciddi bir düzenlemeyi ortaya koyar ve belki de tarihe imza atacak yeni bir hukuk sisteminin temellerini atar."

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Hükümet'in acelesi olduğunu; dünyada, evrensel hukukta, sözleşmelerde, Strasbourg'da, Lahey'de, hiçbir yerde olmayan bir ivedi yargılama istediğini öne sürdü. Kaplan, "Ne bu telaş, ne bu sevda anlamadık. Gündemi Türkiye'nin başka, yurttaşın başka, halkın başka, hükümetin başka; istiyor ki afet riski altındaki dönüşümde de acele olsun, her şey acele olsun. Kabak bile iki ayda yetişmez, siz bir ayda adaleti yetiştirmeye çalışıyorsunuz" dedi.

Kaplan, "Üç gün savunma hakkını avukata tanıyan bu düzenlemeye ses çıkarmayan AK Parti'li hukukçulara bin defa yazıklar olsun" ifadesini kullandı.

Düzenlemenin eksik ve aceleyle yapıldığını savunan Kaplan, "Siyaseten  yargıya bakış felsefenizi değiştireceksiniz. Uluslararası sözleşmelere niye çekince koyuyorsunuz. Çekinceli ve arızalı memleket havası yaratıyorsunuz. Adalet duygusu cüzdandan önce vicdanda gelişir. Cop, TOMA, tank ve gazla gelişmez" görüşünü ifade etti.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, AK Parti'nin son birkaç yıldır yasama önceliklerini iki noktaya yoğunlaştırdığını vurguladı.

Korkmaz, "Bu öncelikleri, kendisini koruma ve siyasal hedeflerine hizmet etmesi için yargıya gerekirse her türlü baskıyı yaparak hakim olma, yargıyı zapturapt altına alma; ikincisi sözde çözüm sürecinin kanuni altyapısını hazırlama, bu alanda çalışan meşru ya da gayrimeşru tüm güçlere hukuki güvenceler sağlama" dedi.

"Yargıyı kontrol etme maksadıyla, çalıyı da arkadan dolaşarak, Anayasa'yı kalbura çeviren, hukuk devleti anlayışını, yargının bağımsızlığı ve hakimlik teminatını ayaklar altına alan ve HSYK'da Adalet Bakanı'nın yetkilerini artıran düzenlemelerin yapıldığını" savunan Korkmaz, "Allah adaletle hükmeden yönetimleri bu ülkeye bir an önce nasip etsin" diye konuştu.

-"Amaç, Yargıtay ve Danıştay'da cemaati tasfiye etmek"

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Hükümet ve cemaat kavgasının yargı üzerinden yapıldığını, her iki grubun da temel amacının iktidarı paylaşmak ve devlet gücünü ele geçirmek olduğunu belirterek, tasarının bu kavganın sonucu olarak getirildiğini ileri sürdü. Tasarının ana amacının Yargıtay ve Danıştay'da cemaati tasfiye etmek olduğunu savunan Öztürk, "İstinaf mahkemeleriyle küçük bir Danıştay yaratılıyor. Danıştay'da paralel yapı elemanları tasfiye edilecek. İktidar, Parlamento'daki çoğunluğuna da güvenerek dengelerle oynuyor" dedi.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Türkiye'de hukuksuzluğun diz boyu olduğunu, TCK'da yapılacak bazı değişikliklerle bunun önlemenin mümkün olmadığını ifade ederek, Diyarbakır'da yaşları  6 ile 10 arasında değişen üç kardeşe şiddet uygulayan ve cinsel istismarda bulunan polislerin ifade bile vermediğini söyledi. Böyle bir durumda iktidarın kimseyi hukukun işlediğine inandıramayacağını kaydeden Türkkan, "Empati yapalım, hepimizin çocuğu var. Bu günah hepimize yeter" diye konuştu.

Tasarının 22. maddesinin kabul edilmesinin ardından Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime ara verdi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika
title
Close