Haberler

Yeni Anayasa Yazımı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, yeni anayasada, "Anayasa şikayeti" başlığı altında madde önerisi getirdi Komisyon, herkesin, kişi ve siyasal haklarının, devlete olumlu edim yüklemeyen sosyal hak ve özgürlüklerinin kamu gücü tarafından ihlal...

-TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, yeni anayasada, "Anayasa şikayeti" başlığı altında madde önerisi getirdi

-Komisyon, herkesin, kişi ve siyasal haklarının, devlete olumlu edim yüklemeyen sosyal hak ve özgürlüklerinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne anayasa şikayetinde bulunabilmesinde mutabakat sağladı

-Seçme ve seçilme hakkına ilişkin anayasa şikayeti başvuruları, 3 gün içinde yapılacak

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen başkanlığında toplanan komisyon, "Anayasa şikayeti", "Temyiz Mahkemesi" ve "Yargıtay" başlıklı maddeleri ele aldı.

Komisyon, "Anayasa şikayeti" başlıklı madde üzerinde mutabakata vardı. Buna göre, herkes, anayasada düzenlenen kişi hakları, siyasal haklar ve devlete olumlu edim yüklemeyen sosyal hak ve özgürlüklerinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne anayasa şikayetinde bulunabilecek.

Başvuruda bulunabilmek için güncel ve kişisel bir hakkın ihlal edilmesi ve olağan kanun yollarının tüketilmesi gerekecek. Anayasa şikayeti, olağan kanun yollarının tüketildiği tarihten itibaren 30 gün içinde yapılacak. Anayasa şikayetinde, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamayacak. Kamu başdenetçisinin anayasa şikayeti başvurusu ile anayasa şikayetine ilişkin diğer usul ve esaslar kanunla düzenlenecek.

Seçme ve seçilme hakkına ilişkin anayasa şikayeti başvuruları, 3 gün içinde yapılacak. Bu başvurular, hakkın kaybını önleyecek ve seçim hukukunun gerektirdiği ivedilikle sonuçlandırılacak.

Komisyon, "Yargıtay" başlıklı maddenin görüşmelerine de geçti. Yargıtay'ın,  adliye mahkemelerince  verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme mercii olması;  kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakmasını benimsendi. CHP ve MHP, Yargıtay'ın adliye mahkemelerinin yanı sıra askeri mahkemelerce verilen karar ve hükümlerini de incelemesini istedi.

Yargıtay üyelerinin seçimi konusunda ise CHP, MHP ve BDP farklı öneriler getirdi.

Yargıtay Başkanı, başkanvekilleri ve daire başkanları ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Cumhuriyet Başsavcıvekilinin, kendi üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulu'nca üye tamsayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla 4 yıl görev yapmak üzere seçilmesi benimsendi.

AK Parti,  alt derece mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme mercii olarak Temyiz Mahkemeleri'nin oluşturulmasını önerdi. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakacak olan bu mahkemelerin, üyelerinin dörtte üçü Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından, dörtte birinin Başkan tarafından seçilmesi de öngörülüyor. -

Kaynak: AA / Politika
title
Close