Yeni Anayasa" Paneli
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Salondan detaylar Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in konuşması AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner'in konuşması Bursa'da "Yeni Anayasa" paneli Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek: " Her üstün kararımızı o vatan bütünlüğünün ihtiyaçlarına ve milletin birliğinin ihtiyaçlarına cevap veren ölçüler içerisinde yapmak durumundayız" AK Parti İstanbul Milletvekili Metiner: "Çok iyi bir anayasa yapabilirsiniz ama usulen millete danışmamışsanız, milletlerin talepleri doğrultusunda bir metin ortaya çıkartmamışsanız bu anayasanın içerdiği özgürlükler o anayasanın bizatihi kendisini demokrat kılmaz" Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Her üstün kararımızı o vatan bütünlüğünün ihtiyaçlarına ve milletin birliğinin ihtiyaçlarına cevap veren ölçüler içerisinde yapmak durumundayız." dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Salondan detaylar
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in konuşması
Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner'in konuşması Bursa'da "Yeni Anayasa" paneli
Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek: " Her üstün kararımızı o vatan bütünlüğünün ihtiyaçlarına ve milletin birliğinin ihtiyaçlarına cevap veren ölçüler içerisinde yapmak durumundayız"
Ak Parti İstanbul Milletvekili Metiner: "Çok iyi bir anayasa yapabilirsiniz ama usulen millete danışmamışsanız, milletlerin talepleri doğrultusunda bir metin ortaya çıkartmamışsanız bu anayasanın içerdiği özgürlükler o anayasanın bizatihi kendisini demokrat kılmaz"
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Her üstün kararımızı o vatan bütünlüğünün ihtiyaçlarına ve milletin birliğinin ihtiyaçlarına cevap veren ölçüler içerisinde yapmak durumundayız." dedi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Bilim ve Düşünce Topluluğu tarafından Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Anayasa Nedir?" başlıklı panelde konuşan Perinçek, Türkiye'nin geleceğiyle ilgilenen gençlerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Anayasaların toplumun üstün kararlarını açıkladığını dile getiren Perinçek, şöyle konuştu:
"Aslında anayasalar birer problemdir yani bir devlet bir toplum projesidir. Anayasalarımızın yapıldığı tarihlere bakalım hep bir karar arifesinde bir nevi programlar hukuki çerçeveler içinde açıklanır. Yani nasıl bir toplum kuracağız, nasıl bir devlet inşa edeceğiz bu karar verildikten sonra, o devlet organları içerisinde devletle toplum arasındaki ilişkiler, bireylerin özgürlükleri, milletin özgürlükleri ile bireyler arasındaki özgürlüklerin dengeler, kuracağımız toplumun karakteri, kişiliği hepsi o anayasalarda hukuki kurallar halinde belirlenir. Onun için anayasayı toplumun ihtiyacına göre yapacaksınız."
Türkiye'nin vatan savaşı verdiğini vurgulayan Perinçek, şöyle devam etti:
"Bugün bir anayasa tartışması yapılırken Türkiye'de, ülkemiz hangi süreci yaşıyor? Bugün Türkiye bir vatan savaşı veriyor. En temel tespit budur. Türkiye'nin vatan bütünlüğü, toprak bütünlüğü var ve zaten anayasada güvence altına alınmış. Biz o vatan bütünlüğünü İstiklal Savaşı ile emperyalizme karşı silahla gerçekleştirmişiz, ve bugün yine silahla Türkiye'yi bölmek isteyen güçleri hendeklere gömüyoruz. Bu Türkiye'nin en büyük gerçeğidir. Onun için herhangi bir anayasa yaparken elimizde denek taşı olarak o Türkiye'nin vatan bütünlüğü var. Türkiye o vatan bütünlüğü mücadelesi içerisinde."
-"Türk kavramını anayasadan çıkartmak bu vatan savaşına karşı bir sabotaj olur"
Anayasada vatandaşlık tanımının değişmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Perinçek, şunları söyledi:
"Anayasada vatandaşlık tanımı değişsin diyorlar. Nasıl değişsin? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık bağıyla bağlı olanlara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı denir. Anayasa geleneğimizde 1924 Anayasasından beri vatandaş şöyle tanımlanmıştır, Türkiye Cumhuriyetine vatandaşlık bağı ile bağlı olanlara Türk denir. Burada Türk kavramı bir ırksal, yöresel veya etnik bir tanımla ifade edilmemiş. Yani Hakkari Yüksekova'dan Edirne'ye kadar bu vatan toprağına ayak basan ve Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes 78-80 milyonluk bir Türk milletini oluşturuyor. Bu vatandaşlık tanımından Türklüğü çıkarttığımız zaman Türkiye'yi kuran büyük kurucu milleti ortadan kaldırıyoruz ve bu 80 milyonluk bir kitleyi bir kalabalık haline getiriyoruz. Türkiye bir vatan savaşı verirken Türk ordusu, polisimiz, köy kurucularımız PKK'yı hendeklere gömerken ve bütün millet bunun arkasında toplanmışken Türk kavramını anayasadan çıkartmak bu vatan savaşına karşı bir sabotaj olur. Türksüz bir anayasa ile bir vatan savaşı yürütemeyiz."
Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner ise anayasaların insanlar için var olduğunu hatırlattı.
Anayasaların beşeri olduğunu ve kutsal olmadığını vurgulayan Metiner, şunları kaydetti:
"Anayasayı dogmatizme, kutsallığa bürümenin hiçbir anlamı yoktur. Anayasa sadece hukukçuları ilgilendiren hukuksal metinlerden de ibaret değildirler. Anayasalar siyasi metinlerdir. Sözleşmeye dayalı metinler herkesi memnun eden metinler de değildir. Yeryüzünün hiçbir anayasası hangi niyetle tanzim edilmiş olursa olsun toplumun her kesimini memnun etmez. Elbette sayısal çoğunluk önemli ama tek kriter değildir. 1982 Anayasası faşist bir fermandır. Süngü zoruyla hangi koşullarda hukukçulara yazdırtıldığını bildiğimiz bir fermandır. Demokratik bir süreç izlenerek hazırlanmış bir anayasa değildir. Şimdi bunu nasıl kabul edebiliriz? Çok iyi bir anayasa yapabilirsiniz ama usulen millete danışmamışsanız, milletlerin talepleri doğrultusunda bir metin ortaya çıkartmamışsanız bu anayasanın içerdiği özgürlükler o anayasanın bizatihi kendisini demokrat kılmaz."
Metiner, "Tarih sahnesine çıkmaya çalışan güçlü bir Türkiye var. Milletin talepleri var. Bu ülkede hiçbir vatandaşımız kendinin gayri yerine konulduğunu hissetmeyecektir. Ak Parti'nin yapacağı anayasada dini, dili, ırkı mezhebi yaşam tarzı ne olursa olsun her bir vatandaşımız temel hak ve özgürlüklerde eşitlenecektir." ifadesini kullandı.
Öte yandan panele AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan ve Prof. Dr. Enis Öksüz diğer konuşmacılar olarak katıldı.