Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte" Toplantısı
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Yeni anayasa, meşruiyeti yüksek bir anayasa olmalı. Başlangıç bölümü nasıl olsun diye yapılan tartışmalara önerimiz; 'İnsan onurunu, temel hak ve özgürlükleri, hesap veren devlet, hesap soran birey ve toplumu esas alacak şekilde olsun' diyoruz" dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Yeni anayasa, meşruiyeti yüksek bir anayasa olmalı. Başlangıç bölümü nasıl olsun diye yapılan tartışmalara önerimiz; 'İnsan onurunu, temel hak ve özgürlükleri, hesap veren devlet, hesap soran birey ve toplumu esas alacak şekilde olsun' diyoruz" dedi.
Türkiye Anayasa Platformu tarafından ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte" toplantısına, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, milletvekilleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Platformu oluşturan 16 sivil toplum kuruluşu adına konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, yeni anayasa konusunda duyarlılığı artırmak, heyecanı ve birikimi ortaklaştırmak, sivil akla dayalı görüş, öneri, tenkit ve teklifleri sunmak için "Türkiye Anayasa Platformu"nu kurduklarını bildirdi.
Yeni anayasa yapım ve yazım sürecine öncülük yapmak istediklerini dile getiren Ali Yalçın, "Yeni anayasanın devlet bildirisi değil, millet bildirgesi olması gerektiğine inanıyoruz. Sivil akılla, özgürlük kalemi ve demokrasi mürekkebiyle yazılmış yeni anayasanın bu milletin hakkı olduğunu düşünüyoruz. Yeni anayasanın, asli öznesinin millet olması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Mevcut anayasanın milletin değil, temsilcilerinin değil, cuntanın eseri olduğunu söyleyen Yalçın, bu anayasanın 30 yılı aşkın süredir varlığını sürdürmesinin herkes için bir "demokrasi ayıbı" olduğunu bildirdi.
Tekil olarak birçok sözün söylendiğini, yeni anayasaya ilişkin görüşlerini aktardıklarını anlatan Ali Yalçın, bugüne kadar yapılan çalışmalarda bir arpa boyu yolun alınamadığını dile getirdi.
"Kırmızı çizgiler, ideolojik refleksler, fikri değerler"
Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, "Kırmızı çizgiler, ideolojik refleksler, fikri değerler, ilkeler üzerinden 'Hayır', 'Olmaz' cevabı üretmek yerine ortak değerler, evrensel ilkeler, yerli ve milli fikirleri temel hak ve özgürlükler, insan ve insan onuru üzerinden 'Evet', 'Olabilir', 'Uzlaşabiliriz' demek için bir aradayız" ifadesini kullandı.
"Millet yeni anayasa istiyor" talebini seslendirmek, "Yeni anayasayı millet yapıyor" sürecini başlatmak için yeniden "Bismillah" dediklerini aktaran Ali Yalçın, "Biz, vesayet mimarlarına, darbe mühendislerine iltifat etmeyen, 28 Şubat'ın apoletli paşalarına, Gezi'nin, 6-8 Ekim'in, 17-25 Aralık'ın maşalarına itibar etmeyen sivil toplum kuruluşlarıyız. Onun için sayımız kısa sürede 300 katılımı aştı" şeklinde konuştu.
Milletin, ne vesayetin yeniden tesisine, ne seçtiklerine darbe yapılmasına ne de göreve getirdiklerinin tek adam olmasına, otoriterleşmesine artık müsaade etmeyeceğini söyleyen Yalçın, artık milletin demokratik bilinci yakın geçmişte üst derecede kazandığını belirtti.
Ali Yalçın, şunları kaydetti:
"Yeni anayasa, meşruiyeti yüksek bir anayasa olmalı. Başlangıç bölümü nasıl olsun diye yapılan tartışmalara önerimiz; 'İnsan onurunu, temel hak ve özgürlükleri, hesap veren devlet, hesap soran birey ve toplumu esas alacak şekilde olsun' diyoruz. 'İnsan haklarını teminat altına almaya odaklansın' diyoruz. 'Hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı prensibine evrensel, kültür ve medeniyet değerlerimize dayanılarak yerli ve milli olsun' diyoruz."