Haberler

Yeni Anayasa Girişimine Eski Vekillerden Eleştiri

Yeni Anayasa Girişimine Eski Vekillerden Eleştiri
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şubesi Yönetimi, sivil ve ideolojisiz bir anayasa hazırlamak üzere TBMM'de başlatılan çalışmalardan endişeli olduklarını açıkladı.

Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şubesi Yönetimi, sivil ve ideolojisiz bir anayasa hazırlamak üzere TBMM'de başlatılan çalışmalardan endişeli olduklarını açıkladı.

Yeni anayasa hazırlıkları TBMM'de kurulan komisyondaki mevcut milletvekillerinden önce, aralarında Adalet Partisi (AP), ANAP, CHP ve DSP'li eski milletvekillerinin bulunduğu Parlameter Birliği İzmir Şubesi'nde tartışılmaya başlandı. Şube Başkanı eski ANAP milletvekili Metin Öney, son yıllarda Türk Devleti'nin temelini oluşturan bütün kurum ve kavramların, çeşitli ama tutarsız gerekçelerle tartışmaya açıldığını savunarak, "Ne yazık ki bu tartışmalar yapıcı değil yıkıcı, tahrip ve tasfiye edici, itibarsızlaştırma tarzında gerçekleşmiştir. Bu tarz faaliyetler, başta devletin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ordu, laiklik, üniter yapı, Cumhuriyet ve dilimiz üzerinde yoğunlaşmıştır" dedi.

'TOTALİTER ANAYASALARI SİVİLLER YAPTI'

Kesin çözüm olarak kamuoyuna 'Yeni', 'Sivil' ve 'İdeolojisiz' bir anayasa sunulmak istendiğini, ancak Anayasa'nın 'sivil' veya 'sivil olmayan' diye bir tanımlaması olmadığını belirten Öney şöyle konuştu:

"Taşıdığı hükümlere göre demokratik veya antidemokratik anayasalar vardır. Faşizm, Komünizm, Nazizim gibi tüm totaliter rejimlerde anayasalar genelde siviller tarafından ve hatta seçilmiş siviller tarafından yapıldığı halde, taşıdığı hükümler itibariyle antidemokratik anayasalardır. Türkiye'de sivillerin yaptığı anayasanın, 29 maddesi değiştirilen ve 12 Eylül'de refarandumla kabul edilen değişikliklerden, özellikle yargıyla ilgili olan maddelerin ne kadar demokratik olduğunu yaşayıp görüyoruz."

'ATATÜRKÇÜLÜK YERİNE HANGİ İDEOLOJİ?'

İdeolojisiz anayasanın da, Atatürk ilke ve inkılaplarının yerine başka bir ideolojik yapının tesisi anlamını doğurduğunu anlatan eski milletvekili Öney, bu söylemin mevcut anayasal ideolojinin yerine bir başka ideolojiyi hakim kılma anlamında olduğunu öne sürdü. Öney, "Ne yapılmak isteniyor? İdeolojisiz anayasa olmayacağına göre, yeni ideolojinin temeli ne olacaktır?" diye sordu.

'İLK 4 MADDE KALDIRILACAK MI?'

Yeni anayasa ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin omurgasını oluşturan, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen ilk dört maddesinin kaldırılıp kaldırılmayacağını da soran Öney, bunlar yerinde kalarak, bu maddelere hayat veren anayasadaki diğer maddelerin değiştirilmesi veya kaldırılmasından kaygı duyduklarını söyledi. Öney "Yeni Anayasa ile son nokta mı konulmak istenmektedir? Unutulmamalıdır ki demokratik hak ve özgürlükler demokrasinin yıkılması için kullanılamazlar. Bizler hiçbir siyasal akımın etkisinde kalmadan yurt sevgisi, vatandaşlık bilinciyle sorularımıza yanıt verilmesini bekliyoruz" dedi.

Ortak açıklamaya Parlamenterler Birliği Şube Başkanı ANAP eski milletvekili Metin Öney'in yanı sıra, CHP eski milletvkili Erdal Karademir, Sekreter CHP eski milletvekili Türkan Miçooğluları, Sayman DSP eski milletvekili Rahmi Sezgin, üyeler ANAP eski milletvekili Göksel Kalaycıoğlu, CHP eski milletvekili Muharrem Toprak, CHP eski milletvekili Ali Aşkın Toktaş, AP eski milletvekili Erol Yeşilpınar, DSP eski milletvekili Kemal Vatan ve Şube Onursal Başkanı CHP eski milletvekili Muztafa Öztin katıldı. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika
title
Close