Yazıcı - Suriye'de iç savaşın 4. yılına girildi -
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Suriye'de yaşananlar itibariyle Avrupalı ülkelerin, yani demokrasinin öncüsü olduğunu söyleyen ülkelerin, yönetimlerin ve kuruluşların o değerlerin çiğnenir olduğunu görmelerine rağmen seslerinin duyulmaması, önlemeye dönük imkanlarını bir araya getirmeden uzak durmaları ayrıca dünyanın geleceği açısından sorgulanması gerekir" dedi.
TUNCAY BEKAR - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, " Suriye'de yaşananlar itibariyle Avrupalı ülkelerin, yani demokrasinin öncüsü olduğunu söyleyen ülkelerin, yönetimlerin ve kuruluşların o değerlerin çiğnenir olduğunu görmelerine rağmen seslerinin duyulmaması, önlemeye dönük imkanlarını bir araya getirmeden uzak durmaları ayrıca dünyanın geleceği açısından sorgulanması gerekir" dedi.
Bir dizi ziyarette bulunmak üzere Trabzon'da bulunan Bakan Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de dört yıldan bu yana yaşanan iç savaşın birçok insanın canına mal olduğunu, sağ kalanların da ülkelerinden göç ettiğini söyledi.
Savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısının 750-800 bin arasında olduğunu belirten Bakan Yazıcı, "Savaşın ekonomik boyutu üzerinde durmaktan ziyade insani boyutu bana göre önemli. Yani bu çağ ve zamanda insani değerleri yok sayarak, insanların demokratik ve birlikte yaşama haklarını önleyici ve baskıcı rejimin ne derece insanlık değerini çiğnediğini görüyoruz. Burada bizim tabi ki Türkiye olarak duruşumuz çok doğru. Biz komşularımızla olan ilişkilerimizde komşu coğrafyada, hatta dünyanın değişik yerlerinde yaşanan ve insani değerleri yok sayan eylem biçimlerine karşı bu işte ister legal görüntüde olsun isterse illegal olsun bunlara karşı insanı hep öne almak suretiyle sesimizi yükselttik" diye konuştu.
Demokratik değerlerin her yerde insanlık için kazanım olduğunu vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:
"İnsan her yerde insandır. Demokratik değerler her yerde insanlığın kazanımıdır, değerleridir. Dolayısıyla bu yaşanan süreç itibariyle dönüp baktığımızda özellikle Avrupa'da demokratik ve insani değerleri öne alan kurum ve kuruluşların insanlara sağladığı kazanımlara vurgu yaparken, Suriye'de olup bitenler karşısında bu değerlerin başkalaştığını, coğrafyanın dikkate alınmadığını görüyoruz. Zamana ve mekana, coğrafyaya göre insanın etnik kimliği değişmez, değişmemelidir. Doğru doğrudur, yanlış yanlıştır. Suriye'de yaşananlar itibariyle Avrupalı ülkelerin, yani demokrasinin öncüsü olduğunu söyleyen ülkelerin, yönetimlerin ve kuruluşların o değerlerin çiğnenir olduğunu görmelerine rağmen seslerinin duyulmaması, önlemeye dönük imkanlarını bir araya getirmeden uzak durmaları ayrıca dünyanın geleceği açısından sorgulanması gerekir."
Türkiye'nin bu konuda üzerine düşeni yaptığına ve yapmaya da devam ettiğine işaret eden Yazıcı, "750-800 bin Suriyelinin Türkiye'de besleniyor, gözetiliyor ve korunuyor olmasının Türkiye'ye büyük bir maliyeti var. Bu maliyeti karşılamak sadece bizim ülkemizin ve bizim milletimizin üzerine kalmıştır ama yapacağız, imkanlarımızı paylaşacağız. Değerlerimiz önemli. Eminim ki bunu ileride insanlık tarihi kalın harflerle Türkiye'nin tavrını çizecektir" ifadelerini kullandı.