Ümit Özlale: Düzenli göç Türkiye'de sosyal çalkantıya yol açar
İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda düzenli göç tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Özlale, düzenli göçün ücretleri baskılayacağını ve sosyal çalkantıya yol açacağını belirtti.
İyi Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın " Türkiye'nin düzenli göçe ihtiyacı var" sözüne; "Çok ciddi bir sosyal güvenlik problemimiz var. Çok ciddi bir genç işsizliği var. Bugün eğer bizler düzenli göç kavramını tartışmaya başlarsak ve hayata geçirirsek, ondan sonra bu ülkede ücretler çok daha baskılanır. Bu ülkede çok büyük bir sosyal çalkantı yaşanır" diye yanıt verdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile Sayıştay raporlarının görüşülmesine başlandı. İYİ Parti İzmir Milletvekili ve İYİ Parti Komisyon Sözcüsü Ümit Özlale, 12. Kalkınma Planı'nın geçen hafta komisyondaki görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın, " Türkiye'nin düzenli göçe ihtiyacı var" sözünü anımsatarak şunları söyledi:
"Dediniz ki ' Türkiye'nin düzenli göçe ihtiyacı var.' Bunu dedikten sonrasında zamanında benim annem ve babamın da bir parçası olduğu Almanya'ya giden Türk işçilerinden örnek verdiniz. O dönem ile bu dönem biraz farklı. İkincisi, bizim 1960'ların sonu 70'lerin başı Almanya'nın ucuz iş gücü ithal etmesi gerekiyordu. Bizim şu anda ülkemizde nüfusumuzun ancak yüzde 30-35'i çalışıyor. Çok ciddi bir sosyal güvenlik problemimiz var. Çok ciddi bir genç işsizliği var. Bugün eğer bizler düzenli göç kavramını tartışmaya başlarsak ve hayata geçirirsek, ondan sonra bu ülkede ücretler çok daha baskılanır. Bu ülkede çok büyük bir sosyal çalkantı yaşanır. Burada yapmamız gereken şey, eğitim politikamızı değiştirmek olur. Bugün ülkenin düzenli göçü tartışmaya açması, ücretleri daha da düşürecektir. Türkiye'nin zaten mevcut durumundaki gelir dağılımındaki eşitsizliği daha da artıracaktır. Düzenli ya da düzensiz göç meselesine baktığımızda, bunun özellikle Anadolu'da, İstanbul, İzmir, Ankara'yı da dahil edebilirsiniz, küçük ve orta ölçekli sermayelerin biraz da hayatını kurtarmak için onlar tarafından yapılan bir baskı olduğunu görüyorum. Çünkü onlar kayıt dışı ekonomi üzerinde insan haklarına da aykırı şekilde çalıştırılan düzensiz göçmenler var."