Haberler
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı Genel Kurulda

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda, Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı görüşülüyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı görüşülüyor.

"Temel Kanun" olarak görüşülen tasarının 1. bölümünde yer alan maddelerde değişiklik önergesi üzerinde yapılan konuşmalarda 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin görüşler ifade edildi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, 15 Temmuz darbe girişimini lanetleyerek, "Aldığımız yoğun şikayet ve eleştiriler de vatanını ve milletini canından aziz bilen kardeşlerimizin FETÖ terör örgütüyle aynı kategoride ele alındığı yönündedir. Bu doğru ve hakkaniyetli değil. İdari ve kanuni tasarruflar alınırken mazlumlara ilişilmemeli, onların hak ve insanlık onurları çiğnenmemeli." dedi.

Hükümettin, FETÖ terör örgütünün kökünü kuruturken suçlu ile suçsuzun birbirine karıştırılmamasını isteyen Tor, "İsmini vermiyorum, bir bankadan konut, araç kredisi çekti, orada mevduat veya yatırım hesabı açtı, çocuğunun okul taksidini yatırdı diye memur arkadaşımız görevden uzaklaştırılmıştır. Hatta HGS köprü geçiş kartını o bankadan aldı diye görevden uzaklaştırılan memur arkadaşlarımız var. Terör örgütüyle hiçbir yakınlığı ve ilişkisi olmamış kişileri görevden uzaklaştırarak aynı torbaya koymak büyük haksızlıktır. A kişisi, A bankasından kredi çekmiş, görevden uzaklaştırılıyor ama genel müdür, teftiş kurulu başkanı düzeyinde görevliler görevden uzaklaştırılmıyor. Bu ayrımcılık ayıptır, günahtır, vicdansızlıktır." görüşünü ifade etti.

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, önerge üzerinde konuşurken, üzerinde Atatürk resmi olmayan bir TL'yi göstererek, "Bunlar cemaatin Türkçe Olimpiyatları için bastırılmış. 'Bitsin bu hasret, gel artık' dediğiniz günden beri sadece 4 yıl geçti. Öncesinde ne yaşandığı da 'Ne istediniz de vermedik' cümlesinde gizlidir. Darbecilerin sizi yenmesine izin vermeyeceğiz, sizi sandıkta yeneceğiz." dedi.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, vatandaşlarda aranan çalışma koşullarının yabancılarda aranmadığını belirterek, Türkiye'nin kendi vatandaşı aleyhine haksız rekabet ortamı oluşturduğunu ve önemli muafiyetler tanıdığını söyledi.

Toğrul, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gözaltına alınan ve görevden uzaklaştırılanlar arasında muhalif ve barış bildirisine imza atan akademisyenler de bulunduğunu savundu.

"3 milyon Suriyeli'ye vatandaşlık vermeyi doğru bulmuyoruz"

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, tasarının, yabancıların kayıt dışı çalışmasına engel olacağını anlatarak, ayrıca nitelikli yabancıların da işgücü piyasasına girişine ilişkin önemli düzenlemeler içerdiğini söyledi.

Suriye'den Türkiye'ye gelen 3 milyon kişinin "Ben Türkiye Cumhuriyeti ile vatandaşlık bağları hissediyorum." dediği anda sıkıntılı bir durum ortaya çıkabileceğine işaret eden Atıcı, şöyle konuştu:

"Gelen Suriyeliler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil ise yabancıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmiş ise ancak o zaman vatandaşımız olur. Suriye'de yaşanan çok ciddi iç savaş nedeniyle ülkemize korkup gelen misafirler, sığınmacılar, orada vatanını satıp da gelenler, davet edilip gelenler var. Hangi koşulda bize sığınmış olurlarsa olsunlar, bu insanlara insani görevimizi yapalım, kendi vatanlarına sağ salim gönderelim. Buna rağmen, 'Türkiye'de kalmak istiyorum, nitelikli iş gücüne sahibim, iyi bir beynim var, bir mesleğim var, yatırım yapacak param var.' diyen Suriyeli varsa bunları ayırabiliriz. Arzu ediyorlarsa ülkemizde kalabilirler ama geri kalan 3 milyon Suriyeli'ye vatandaşlık vermeyi doğru bulmuyoruz. "

Tasarıda grupların ortak önergesiyle değişiklik yapıldı.

Buna göre; Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı başkanlığında, Bakanlık müsteşarı, Avrupa Birliği, Dışişleri, Ekonomi, İçişleri, Kalkınma, Kültür ve Turizm Bakanlıklarının müsteşarları ile Uluslararası İşgücü Genel Müdüründen oluşacak.

Ayrıca, gündemine göre, konuyla ilgili kamu kurumları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile Ekonomik ve Sosyal Konseyde temsil edilen işçi ve işveren konfederasyonlarının temsilcileri, Kurul üyesi olarak toplantıya davet edilecek.

Tasarının görüşmeleri sürüyor.

Kaynak: AA / Politika
title