Uludere'de İstihbaratın ABD'den Geldiği Haberi
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Genelkurmay'ın istihbaratın 'milli kaynaklardan' alındığı yönündeki açıklamasıyla bu haberin büyük çelişki içinde olduğunu...
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Genelkurmay'ın istihbaratın 'milli kaynaklardan' alındığı yönündeki açıklamasıyla bu haberin büyük çelişki içinde olduğunu belirterek, "Bu çelişkinin derhal giderilmesi gerekmektedir. Devlet yetkilileri artık bu işten kaçamayacakları bir noktaya gelmişlerdir. Bu bilgi ve belgeler ellerindedir, net açıklamayı kamuoyu bekliyor" dedi.
Gök, Meclis'te gazetecilerin Uludere olayında istihbaratın ABD'den geldiğine ilişkin haberlerle ilgili sorularını cevaplandırdı. Genelkurmay Başkanlığı'nın geçen ay komisyonlarına gönderdiği bilgi notunda istihbaratın milli kaynaklardan elde edildiğinin ifade edildiğini hatırlatan Gök, dün itibariyle Wall Street Journal gazetesinde çıkan haberin ise olayı başka bir boyuta taşıdığını söyledi. Gök, komisyonda İsrail yapımı olan ve TSK envanterindeki heron görüntülerini izlediklerini anımsatan Gök, şimdi ise söz konusu gazete haberine göre ABD yapımı prodetörlerin ortaya çıktığını söyledi. Prodetörlerin ABD'ye ait olduğunu ifade eden Gök, bunların da Irak tarafını gözlediklerini söyledi. Gök, "Wall street Journal'ın iddiası doğruysa heron görüntüleri dışında başka bir insansız hava aracı olan prodetör görüntülerinin de olduğu anlaşılıyor. Şimdi devlet yetkilileri bu zamanda bu açıklamayı yapmayacaklarsa ne zaman yapacaklar? Hangi istihbaratı dikkate aldılar? ABD'nin prodetörlerle verdiği görüntüler ve değerlendirmeler Türk istihbarat birimlerince ne ölçüde paylaşılmıştır. Heron görüntülerine mi dayanılmıştır, prodetör görüntülerine mi dayanılmıştır?" diye konuştu.
Wall Street Journal gazetesinin dünyanın en saygın ve ciddi gazetelerinden biri olduğunu ve haberini yaparken ciddi kaynaklara dayandığını ifade eden Gök, "Genelkurmay'ın da bize göndermiş olduğu 'milli kaynaklardan istihbarat elde' ettik şeklindeki değerlendirmesi, Wall Street'te çıkan bu değerlendirmeyle çelişmektedir. Bu çelişkinin derhal giderilmesi gerekmektedir" dedi.
"ZAMANA YAYARAK UNUTTURULMAK İSTENİYOR"
Olayın üzerinden 5 geçtiğini ve daha ilk günden bu bilgilerin devletin, Genelkurmay'ın ve iktidarın elinde olduğunu belirten Gök, ama hala bir gizlilik ve karartma sürdürüldüğünü kaydetti. Gök, olayı zamana yayarak unutturma gayretleri olduğunu savunarak, Diyarbakır Başsavcılığının elinde komisyonlarına gelmeyen bilgi ve belgeler olduğunu söyledi. Gök, "Niçin hala Başsavcılık bu soruşturmayı bir sonuca bağlamamıştır? Onu da merak ediyorum ve Diyarbakır Başsavcılığını soruşturmanın bir an önce sonuçlanması açısından da göreve davet ediyorum" dedi.
Gök, zaman geçtikçe bu olayın kamuoyu vicdanında yaratacağı tahribatın, Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları bakımından asla bedelini ödeyemeyeceği bir noktaya hızla gidildiğini savundu.
Bir gazetecinin, komisyonda hiç prodetör görüntüsünün gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine Gök, kendilerine prodetörlerin varlığından söz edilmediğini kaydetti. Gök, "Ben prodetörlerin olduğunu, yani Irak'ın diğer tarafını gözetleyen insansız hava aracının prodetör olduğunu bu komisyona seçildikten sonra askeri yetkililerden edindiğim bilgilerle edinmiştim. Bunu sorduk ama ellerinde heron görüntüleri olduğu ifade edildi" dedi.
Gök ayrıca, ABD'nin prodetör görüntülerinden yaptı değerlendirmeyi anında Genelkurmay'a ilettiğini öğrendiğini de belirterek, "Muhtemelen bu tip bilgi ve belgeler Genelkurmay'a ulaşmıştır. Şüphesiz ABD bu görüntülerle birlikte istihbarati değerlendirmesini mutlaka yapmıştır" diye konuştu.
Genelkurmay'ın neden 'istihbaratın milli kaynaklardan elde edildiği' yönünde açıklama yaptığının sorulması üzerine ise Gök, "Biz de bu çelişkileri çözmeye çalışıyoruz. Milli kaynaklar derken, işin içinde MİT, jandarma, yerel unsurlar vardır. Bu teröristler arasına sızmış olan kimi ajanlar vardır. Bu değerlendirmede Genelkurmay'ın altını çizdiği nokta milli kaynaklardır. Milli kaynaklar deyince işin içine prodetör girmiyor elbette. Prodetör çünkü ABD'nin elinde bulunuyor ve bize bilgi akışı yapıyor, değerlendirmede bulunuyor. Dolayısıyla bu çelişkilerin hızla giderilmesi gerekiyor. Devlet yetkilileri artık bu işten kaçamayacakları bir noktaya gelmişlerdir. Bu bilgi ve belgeler ellerindedir, net açıklamayı kamuoyu bekliyor" dedi.
Bir basın mensubunun, bu istihbarata rağmen 34 insanın öldürülmesi gibi vahim bir gerçeğin bulunduğunu ifade etmesi üzerine ise Gök, "Burada çok ciddi değerlendirme hataları vardır. Biz bunları komisyon raporumuzda değerlendireceğiz. 34 kişi pisi pisine ölmüştür; bu işin özeti budur" şeklinde konuştu. - ANKARA