Haberler

'Türkiye Kendini Buna Hazırlamalı!'

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu eski Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Türkiye için en büyük sorunun Suriye'deki karışıklık olduğunu belirtti.

Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu eski Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Türkiye için en büyük sorunun Suriye'deki karışıklık olduğunu belirterek, "Bu yıllar yılı sürebilir, devam edecek. Bu açıdan Kürt sorunun çözümü için adımlar atılması çok önemli. Türkiye, Suriye ve bölge genelindeki Kürt gruplar genelinde barışı desteklemeli" dedi.

Abant Platformu, Avustralya La Trobe Üniversitesi ve Australian Intercultural Society işbirliğiyle Akçakoca'da bulunan Sky Tower Otel'de düzenlenen Türkiye-Avustralya Diyalog Çalıştayı'na katılan Joost Lagendijk gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

İsrail'in, Suriye'ye saldırısının sorulması üzerine Lagendijk, "İnternetten takip ettim. İsrail'in, Hizbullah'a silah transferine karşı bir saldırı olduğunu okudum. Bildiğim bu kadar ama tansiyonun bu şekilde yükselmesinden rahatsızım. Suriye'ye bir saldırı olsun, olmasın çatışmanın tırmanmasına neden oluyor. Eğer Suriye ile İsrail arasında bir çatışma olursa olumsuz bir gelişme olur. Ama bu şu an istisnai bir örnek gibi görünüyor. İsrail'in bu tip saldırılara devam etmesini beklemiyorum. Hizbullah'a silah transferini engellemeye çalışabilir" dedi.

AMERİKA, SURİYE'YE ASKERİ MÜDAHALEDE BULUNMAK İSTEMİYOR

Lagendijk, Amerika'nın Suriye'ye askeri müdahalede bulunmak istemediğini belirterek, "Amerika'nın pozisyonunu tamamen anlayabilirim. Suriye'deki çatışmaya askeri müdahale etmek istemiyorlar. Irak, Afganistan çok kötü bir tecrübe oldu onlar için. ve bunu yapmayacaklar. Benim uzun süre umut ettiğim diplomatik olarak müdahale etmeleriydi. Çin, Rusya'nın desteğini geri çekmesini sağlamaktı. Fakat bu gerçekleşmedi ve bu durumda Esad'ı devirmenin tek yolu, daha fazla insanların ölmesini engellemenin tek yolu muhalifleri silahlandırmak. Hala bunu destekliyorum" diye konuştu.

Suriye'de çatışmanın bitmesi için muhaliflerin silahlandırılması gerektiğini ifade eden Lagendijk konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Umarım ki Amerikalılar bu yolda doğru yolda olsun. Hiç olmazsa başkalarının muhalifleri silahlandırmasına izin veriyor olsunlar. En azından cihatçı olmayanları, Amerika'nın bu yönde eğilimi olduğunu görüyoruz. Avrupalı ülkeler de tavırlarını değiştirmiyorlar. Fransa ve Britanya'nın muhalifleri silahlandırmayı düşündüğünü biliyoruz. Bu korkunç savaşın bitmesi için tek muhtemel yol bu gözüküyor."

KÜRT SORUNUN ÇÜZÜMÜ İÇİN ADIMLAR ATILMASI ÇOK ÖNEMLİ

Lagendijk, Suriye'deki çatışmanın yıllarca sürebileceğini, bu nedenle Türkiye'nin Kürt sorununun çözümü için adımlar atması gerektiğini ifade ederek, "Evet bir savaş var, birkaç ülke ve birkaç ülkenin desteklediği, farklı grupların çatışması ama bu ülkelerin çatışmasını öngörmüyorum. Yaşananlar Suriye'nin içinde kalmaya devam edecek. Ancak bu savaşın sona ermesi gerekecek. Bu nedenle topyekün bir savaş olmayacak ama bu olanlar yeterince kötü. Ortadoğu sıcak bir bölge. Türkiye için en büyük sorun bölgedeki istikrarsızlık, üstelik bu durum Esad devrildikten sonra da devam edecek. Suriye'deki iç savaştan sonra neler olacağını kimse bilmiyor. Türkiye'de bilmiyor. Ancak Türkiye kendini daha yıllar yıllar sürecek karışıklıklar için hazırlamalı. Türkiye için en büyük sorun Suriye'deki karışıklık. En büyük sorun istikrarsızlık gibi farklı grupların birbirleriyle iç savaş halinde olmaları. Bu yıllar yılı sürebilir, devam edecek. Bu açıdan Kürt sorunun çözümü için adımlar atılması çok önemli. Türkiye, Suriye ve bölge genelindeki Kürt gruplar genelinde barışı desteklemeli" dedi.

2014 SONU MÜZAKERELER CANLANACAK

Lagendijk, "Türkiye'nin AB ile ilgili şansı olacak mı?" sorusunu ise şöyle cevapladı:

"Ben doğuştan iyimserim. Türkiye'nin AB üyeliği şansı var. Bu konuda mesafe alınmaması beni çok üzüyor. Bu yıl yavaş yavaş ilerleme olacağını düşünüyorum. Umutlarım 2014 için. Türkiye, Kürt sorunu ve yeni anayasa konusunda adımlar attıktan sonra Almanya'nın dönem başkanlığı var. AB o zamana kadar ekonomik krizi aşıyor olacak. 2014 sonu bence müzakereler yeniden canlanacak. Türkiye'nin üyelik yolunda mesafe alması bir 8 yıl daha zaman alabilir"

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

title