Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Üçlü Balkan Zirvesi 3. Toplantısı…(2)
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan arasında ekonomide ciddi somut gelişmelerin olması için uğraştıklarını ama siyasi güven verilemeyince çok istenildiği kadar gerçekleşmediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan arasında ekonomide ciddi somut gelişmelerin olması için uğraştıklarını ama siyasi güven verilemeyince çok istenildiği kadar gerçekleşmediğini söyledi.
Üçlü Balkan Zirvesi Genel Katılımlı Oturumu'nun ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Nebojşa Radmanoviç ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanları düzenledikleri basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Sürecin dördüncü toplantısına kadar hangi somut sonuçların beklendiğinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Gerçekçi olarak bakılması gerektiğinde güvenliğin sağlanması gerekiyordu. Bölgeler ve ülkeler arasında çeşitli farklılıklar var, çeşitli farklı anlayışlar var. Öncelikle bunların bir araya gelerek giderilmesi ve karşılıklı güvenin sağlanması gerekiyordu. Bu süreç içerisinde şimdiye kadar ki yaptığımız aslında en önemli şey budur. Burada çok samut adımlar atılmıştır. Yapılan toplantılarda aldığımız kararların bugün gerçekleştiğini görüyoruz. Bosna-Hersek ve Sırbistan arasında büyükelçilikler tayin edildi" dedi.
"SİYASİ GÜVEN VERİLEMEYİNCE EKONOMİDEKİ GELİŞMELER ÇOK İSTEDİĞİMİZ SEVİYEYE GELMEDİ"
Cumhurbaşkanlarının gerçekleştirdiği karşılıklı ziyaretlerin tarihte ilk defa olan olaylar olduğunun altını çizen Gül, "Sayın Nikoliç açıkları çok tarihi bir açıklama oldu. Bütün bunlar çok önemli ve bu süreç içerisinde sekiz defa Dışişleri Bakanlarımız bir araya geldi. Dolayısıyla bu adım adım sabırla, belki yavaş oldu ama zaten problemlerin çözümü bir gece hallediliyor olsaydı bu kadar sıkıntılar yaşanmazdı. Önemli olan ileriye doğru mesafe almak ve gitmektir. Şimdi geldiğimiz noktada bu güven tesis edilmiş oldu. Büyük bir siyasi irade var. Farklılıklar hala çeşitli olabilir, bunları kendi içimizde büyük bir olgunlukla konuşa bilme cesaretini buluyoruz ve bunları nasıl aşabiliriz diye konuşuyoruz. Şimdi daha kurumsal bir hale geliyor bu süreç. Nedir bu; özellikle ekonomik alanda önemli atılımların yapılmadır. Şimdiye kadar hepimiz uğraştık ekonomide biraz ciddi somut gelişmeler olsun diye ama siyasi güven verilemeyince tabii ki bu çok istediğimiz kadar gerçekleşmedi. Bundan sonra önümüzdeki toplantıya kadar inanıyorum ki önemli bazı projelerde adımlar atılacaktır. Bunlarda zaten siyasi süreci hızlandıracaktır ve birbirine hep olumlu etki yapacaktır" diye konuştu.
"HALK EKONOMİK YATIRIMLARA HAZIR OLDUĞUNDA LİDERLER HAZIR DEĞİLSE İYİ NİYETLİ PLANLAR GERİDE KALIR"
Bir soru üzerine Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, "Eski Yugoslavya'nın dünyada birçok ülkeyle işbirliği vardı. Çünkü birleşik bir ekonomimiz vardı, güçlü bir sanayimiz vardı. Eski Yugoslavya'nın sanayi gücüne yetişmemiz için bize bağı bir zaman gerekecek. Ama kendimiz üretmekle ilgili sınırlı kaldık. Her bir bölge kendi ürettikleriyle devam etmeye çalışıyor. Ama her bir ülke ürettikleri ürünlerle ilgili zorluklarla karşılaşıyor. Buradaki görüşmelerimizde Türkiye'den bir öneri geldi. Sırbistan ve Bosna-Hersek'le beraber burada karşılıklı olarak buluyoruz. Türkiye kendi ülkesinin insanları için çalışırken, bizde kendi ülkemizdeki insanlar için çalışıyoruz. Türkiye'yi güçlü bir ekonomiye sahip partner olarak görüyoruz. Çünkü bugün sayın Cumhurbaşkanı Gül bunu söyledi. Eski Yugoslavya'nın nitelikli, eğitimli kadrosu var. Aynı zamanda yatırımlar için olumlu bir ülkeyiz. Ama yatırımlarla beraber belki böyle bir şeyi başara biliriz. Üst teknoloji üretimlerle ilgili sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Türkiye ile siyasi ilişkilere bakarsanız çok üst seviyede ama ekonomik yatırımlara bakarsanız bizi mutlu edecek bir seviyede değil.Ama umuyorum ki ekonomik işbirliğimiz de iyiye gidecektir. Burada görüşürken hangi konularda mutabıkız ve hangi konularda mutabık değiliz onlara baktık. Cumhurbaşkanları olarak yatırımlara hazırsak halkta hazırdır. Ama halk hazır olduğunda liderler olarak biz hazır değilsek bazen iyi niyetli planlarda geride kalabilir. Bugün burada tüm yüksek temsilcilere teşekkür etmek istiyorum. Bugünkü iş birliği için" dedi.
"BOMBALI SALDIRILARLA İLGİLİ GÖRÜŞLERİMİ YARIN PAYLAŞACAĞIM"
Cumhurbaşkanı Gül, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırıyla ilgili soru üzerine, "İstersiniz bunu yarın konuşalım. Bununla görüşle ilgili görüşlerimi yarın paylaşırım" dedi.
Sürecin dördüncü toplantısına kadar hangi somut sonuçların beklendiği yönündeki soruya Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Radmanoviç ise, "Cumhurbaşkanları genelde siyaseten konuşurlar. Fakat bugün bu fırsatı kullanarak daha somut bir şey söylemek istiyoruz. Biz Bosna-Hersek temsilcileri olarak sonraki zirveye kadar Türkiye'nin daha fazla yatırım yapması konusunda teşvik etmek istiyoruz. Üç sene içerisinde Türk tarafından yapılan yatırımlar günden güne artmaktadır. Özellikle enerji alanında Türk girişimcileri Bosna-Hersek'te yatırım yapmaktadır. Tabii ki ticaret hacmimizi her ili ülkeyle genişletmek istiyoruz. Bundan sonra gerçekleştirebileceğimize inanıyorum. Bu toplantı her ülkenin halklarına çok büyük bir ümit veren bir toplantıdır" dedi. - ANKARA