Haberler
Sahte dolarların piyasaya sürüldüğü iddiasına ilişkin soruşturma başlatıldı

Piyasaları sarsan sahte dolar iddiası için harekete geçildi

Halep'te taarruz başlatan Esed karşıtı Heyet Tahrir Şam 32 bölgeyi ele geçirdi

Rejim karşıtı grup 32 bölgeyi ele geçirdi, 10 bin sivil evlerini terk etti

Muhtarın yerine kayyum atandı

Muhtarın yerine kayyum atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o sözlerinin hedefinde Cübbeli mi var?

O sözler Cübbeli'ye mi?

Türk-Alman Enerji Forumu (2)

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler, gelecekte Türkiye'nin başarılı bir enerji politikası gerçekleştireceğini bildiklerini belirterek, Türkiye'nin son 10 yıl içerisinde geldiği noktanın tesadüfen gelinen bir nokta...

Almanya Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler, gelecekte Türkiye'nin başarılı bir enerji politikası gerçekleştireceğini bildiklerini belirterek, Türkiye'nin son 10 yıl içerisinde geldiği noktanın tesadüfen gelinen bir nokta olmadığını dile getirdi.

Türkiye'de resmi temaslarda bulunan Almanya Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen Türk-Alman Enerji Forumu'na katıldı. Forumda bir konuşma yapan Rösler, Türkiye ve Almanya arasında bir çok ortak noktanın olduğunu dile getirdi. Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında sürekli bu vurguladığını sözlerine ekleyen Rösler, beraberindeki iş adamları heyetinin kalabalık olmasının Alman iş adamlarının Türkiye'ye gösterdiği ilgiden kaynaklandığını dile getirdi. Türk ekonomisinin son on yıldaki büyümesini hayranlıkla izlediğini vurgulayan Rösler, Türkiye'nin geldiği noktadan övgüyle bahsetti.

Türkiye'nin gelmiş olduğu noktanın sadece coğrafi konumunun önemli olmadığını, sadece banka sisteminin önemli olmadığını ancak başka unsurların olduğunun altını çizen Rösler, "Hepimiz biliyoruz ki Türk ekonomisinin başarıları çok büyüktür ve bunlar tesadüfen erişilmiş başarılar değildir. Bunlar uzan vadeli bir stratejinin, uzun vadeli bir düşüncenin sonucudur" dedi.

Gelecekte Türkiye'nin başarılı bir enerji politikayı gerçekleştireceğini bildiklerini belirten Rösler, enerji politikasının üç temel hedefinin olduğunu, bunların tedarik güvenliği, çevre ve enerjinin ödene bilmesi olduğunu söyledi. Türkiye'de bunların hedef olduğunu bildiklerini vurgulayan Rösler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın bunları kendilerine ifade ettiğini kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın çalışmalarını takdir ettiklerini belirten Rösler, "Branştan gelen

birinin bakan olması çok önemli bir konu. Öyle bir kişinin hem o branşı çok iyi bilir hem de zorluklarını da iyi bilir. Bu hedefleri yerine getirmek istiyorsak tabii ki başka alanları da göz önüne almak gerekir" diye konuştu.

Türk ve Alman ekonomisinin bir nazım plan üzerinde çalıştığını ve bu şekilde ortak olarak santral parklarını nasıl modernize edeceğimize bakacaklarını söyleyen Yıldız, bunun dışında enerji verimliliği konusunun da ele alındığını söyledi.

Enerji verimliliğini arttırmak için gelişen sürecin önemli olduğunun altını çizen Rösler, yenilenebilir enerji konusunda Türk ekonomisine katkıda bulunmak istediklerini vurguladı. Türk siyasi otoritenin enerji konusunda bağımsız olmaya çalıştıklarını bildiklerini ifade eden Rösler, yenilenebilir enerji konusunda kendilerinin çok büyük deneyiminin olduğunu, Türkiye'nin bütçe açığına bu konuda destek vermek istediklerini kaydetti.

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz ise, yaptığı konuşmada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın Türkiye'yi yenilenebilir enerjiye yönlendiren önemli adımları attığının altını çizdi. Türkiye ve Almanya'nın çok boyutlu ilişkilerinin üç ana eksende ön plana çıktığını belirten Yavuz, "Birincisi; iki ülke arasındaki siyasi, sosyal ve özellikle de ekonomik ikili ilişkilerdir. İkincisi Türkiye-AB ilişkilerinde Almanya'nın rolü, üçüncüsü ise artık iki ekseni de çok büyük ölçüde etkileyen Almanya'da yaşayan 'göçmen" Türklerin varlığıdır. 2002'de 12 milyar dolar olan Türkiye-Almanya arasındaki toplam ticaret hacmi, 10 yıl sonra 2012'de, 35 milyar dolara ulaşmıştır" dedi.

Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik bağların gücünü ifade etmesi bakımından başlı başına önemli bir gösterge olduğunu dile getiren Yavuz, Almanya'nın, Türkiye'nin dünyada en çok ticaret yaptığı ülkeler arasında birinci sırada olduğuna dikkat çekti.

Yavuz, "Türkiye'nin AB ile olan ilişkileri, birçok konuda Türk-Alman ilişkilerinden açık şekilde etkileniyor. Hatta bazı noktalarda doğrudan şekilleniyor. Bu da ilişkilerdeki ikinci eksenin hayati yönünü daha da çok gösteriyor" diye konuştu.

Almanya'da 3 milyonluk Türk nüfusunun bugün artık kendi girişimci sınıfını oluşturduğunu ve Almanya ekonomisine katkı verir hale geldiğini belirten Yavuz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Almanya'daki 30 bin Türk girişimci 35 milyar Euro tutarında ciro üretmekte ve yaklaşık 350 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Dünyadaki krize rağmen Türkiye ve Almanya arasındaki ithalat ve ihracat rakamları düzenli bir şekilde artıyor. Bu da gösteriyor ki ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin temeli sağlamdır. Türkiye, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkelerinden birisidir. Hızlı iktisadi büyümeye, yatırımcılar için fırsatları da beraberinde getiriyor. Türkiye devamlı artan enerji ve elektrik ihtiyacı, Avrupalı enerji şirketlerini de cezbediyor. Türkiye, Hazar havzasına ve İran'a stratejik yakınlığı ile Avrupa pazarlarına alternatif yolları sunuyor. Bugün Türkiye, doğu ile batı arasında bir enerji merkezi olma yolunda hızla ilerliyor." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika
title