Haberler

TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. Maddesi Değiştirildi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini değiştiren düzenleme kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini değiştiren düzenleme kabul edildi. "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır" ifadesi, "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, TBMM kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır" şeklinde değiştirildi.

Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerine devam edildi.

TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde değişiklik öngören maddeye MHP karşı çıktı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin, darbelere mesnet olarak öne sürüldüğünü anımsatarak, "Darbelerin meşruiyeti yoktur. 'İç Hizmet Kanunu'ndaki değişiklikle darbeleri önleyeceğiz' diyenler, aslında darbelerin meşruiyetini savunanlardır" dedi.

Çağdaş ülkelerde tehditlerin bütün olduğunu belirten Vural, "Tehditler iç, dış diye ayrılmaz. Tehdit varsa dışarıdaki tehditlerin önemli bir kısmı, içerideki tehdit araçlarını kullanmaktadır. TSK'nın milli güvenlik konseptini ikiye bölerek, sadece dış tehditlere indirgemek çağdaş gelişmeleri algılayamayan bir anlayıştır" diye konuştu.

Düzenlemeyle TSK'ya uluslararası barışı sağlama görevi verildiğini de anlatan Vural, "Kimden alacak bu görevi? Parlamento veriyor zaten. TSK başkalarının, küresel güçlerin jandarması değildir. Tehdidi bölmek, PKK'nın istekleri doğrultusunda TSK'nın iç tehditler karşısında elini kolunu bağlamak, görevinden elini çektirmektir" dedi.

-"Kirli ve kanlı sığınağın adı"-

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise düzenlemeye destek vererek, "Meclis bugün psikolojik eşiği aşma noktasına gelmiştir" ifadesini kullandı.

Düzenlemenin Türkiye demokrasisi açısından sevinilecek bir durum olduğunu dile getiren Tanrıkulu, "Keşke bu değişiklik daha önce yapılsaydı. Umarım bundan sora Türkiye darbeleri konuşmaz, demokrasisini geliştirir" değerlendirmesinde bulundu.

TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini, "kirli ve kanlı sığınağın adı" olarak niteleyen Tanrıkulu, "Meclis bunu temizleyerek tarihi bir görevi ifa etmiş olacaktır" diye konuştu. Tanrıkulu, maddeyi değiştirmenin yeterli olmadığını, "bütünsel temizlik" yapılmasının önemli olduğunu savunarak, darbeci zihniyetin ve bu zihniyete yakın anlayışın da toplumun algılarından çıkarılması gerektiğini söyledi.

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora da 35. maddenin, darbelerin yasal zemini olduğunu belirtti. Askeri darbelerin insan haklarını, demokrasiyi yok saydığını, seçilmiş siyasilerin temsil yetkilerini sekteye uğrattığını ve toplumda büyük yıkımlara yol açtığını anlatan Dora, "Düzenleme önemli. Darbe girişimlerini yok etmek, 35. maddeyi revize etmekle olacak durum değil. Darbe algısı yok edilmeli" yorumunda bulundu.

Konuşmalarından ardından maddedeki değişiklik oylanarak kabul edildi. Oylamada bazı CHP milletvekillerinin de "kabul" oyu verdiği görüldü.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, tasarının 21 maddelik ilk bölümünün tamamlanmasının ardından birleşime ara verdi. Yakut, aranın ardından komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine birleşimi bugün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı. -

Kaynak: AA / Politika
title
Close