Haberler

Torba Teklif" TBMM Genel Kurulunda

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, "torba kanun teklifi" ile Esnaf Ahilik Sandığı kurulacağını belirterek, "Avukatlar, noterler, hekimler, diş hekimleri esnaf değil ama zorunlu olarak bu sandığa üye olacak.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, "torba kanun teklifi" ile Esnaf Ahilik Sandığı kurulacağını belirterek, "Avukatlar, noterler, hekimler, diş hekimleri esnaf değil ama zorunlu olarak bu sandığa üye olacak. Bu tarafların talepleri dikkate alınmadan, böyle bir düzenleme yapılması doğru değil." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 1. bölümü üzerinde gruplar adına konuşmalar yapıldı.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, bu teklifin de öncekiler gibi aralarında bağlantı olmayan konularla ilgili düzenlemeleri içerdiğini söyledi.

Teklifin getirdiği yeni düzenlemeleri anlatan Ayhan, Esnaf Ahilik Sandığı kurulacağını kaydetti. Ayhan, esnafın zor duruma düşmesi ya da işyerini kapatması halinde bu fondan yararlanacağını belirterek, "Demek ki bir sıkıntı var." dedi.

Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşmesi

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın millevekilliğinin, TBMM Genel Kurulunda okunan kararla düşmesini eleştirdi.

Yüksekdağ'a verilen cezayı da eleştiren Ertan, "Cenaze törenine katıldığı için, orada atılan sloganlar nedeniyle ceza alıyor. Bir cenaze törenine insani nedenlerle katıldığı için bir kişi hakkında dava açılamaz." dedi.

Ertan, demokrasi geleneğine AK Parti eliyle en ağır saldırıların yapıldığı bir dönemin yaşandığını iddia ederek, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a verilen ceza ile HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'in tekrar tutuklanmasını da eleştirdi.

HDP'li Ertan, "Referandum öncesinde alınan bu karar tesadüfi değildir. Milletvekillerimizin, belediye başkanlarımızın tutuklanması, belediyelerimize kayyum atanması şunu gösteriyor; HDP'yi kapatma ve siyaset dışına itme amacı güdülüyor. Ama HDP'yi barış arayışında olanlar, özgürlük yürüyüşü başlatanlar kurdu, bu yürüş de devam ediyor." diye konuştu.

"Adil vergi sistemine geçilmesi gerekiyor"

CHP İzmir Milletvekili Çam ise AK Parti'nin 15 yılda toplam 11 kez yeniden yapılandırma ya da af altında düzenlemeyi Meclise getirdiğini kaydetti.

Neredeyse her yıl yeniden yapılandırma yapıldığını belirten Çam, bu düzenlemenin referanduma giderken yapıldığını anımsattı.

"Neden bu tür düzenlemeler sık sık yapılıyor?" diye soran Çam, Türkiye'de gelir vergisi ve kurumlar vergisinin gözden geçirilmesi ve adil bir vergi sistemine geçilmesi gerektiğini vurguladı.

CHP'li Çam, esnafın işleri iyi gitmediği için vergisini ödeyemediğini, bazı esnafın da "Nasıl olsa af çıkacak." diye vergisini ödemediğini söyledi.

Namuslu ve ahlaklı, vergisini zamanında veren işverenler için vergide yüzde 5'lik indirim yapılacağını anlatan Çam, "Böyle bir indirim yapmak yerine, neden sık sık bu tür düzenlemeler yapıyoruz? Buna bakmak lazım." diye konuştu.

Musa Çam, teklifte, çiftçi ve köylüler için güzel düzenlemeler olduğunu belirtti.

Teklifle, Esnaf Ahilik Sandığı kurulacağını dile getiren Çam, "Avukatlar, noterler, hekimler, diş hekimleri de bu kapsama giriyor. Türkiye'de 100 bin avukat var. Avukat, doktor, diş hekimi, noter esnaf değil ama zorunlu olarak bu sandığa üye olacak. Bu tarafların talepleri dikkate alınmadan, böyle bir düzenleme yapılması doğru değil. Onlarla konuşulup, onaylarının alınması gerekirdi." sözlerini sarf etti.

Kaynak: AA / Politika
title
Close