Torba Tasarı" TBMM Genel Kurulunda
TBMM Genel Kurulunda görüşülen "torba tasarının", 30 seneden fazla emekli ikramiyesine hak kazanmasına rağmen 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, kalan her tam hizmet yılı için ek ikramiye ödenmesine ilişkin maddesi kabul edildi.
TBMM Genel Kurulunda görüşülen "torba tasarının", 30 seneden fazla emekli ikramiyesine hak kazanmasına rağmen 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, kalan her tam hizmet yılı için ek ikramiye ödenmesine ilişkin maddesi kabul edildi.
Genel Kurulda, "torba tasarı" olarak bilinen Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri devam ediyor.
Tasarının emeklileri ilgilendiren birinci maddesi kabul edildi.
Kabul edilen maddeyle, emekli ikramiyesine esas hizmet süresinin hesabındaki 30 yıllık üst sınırın Anayasa Mahkemesince iptali üzerine ortaya çıkan sorunun giderilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 30 yıldan fazla emekli ikramiyesine müstahak hizmet süreleri bulunmasına rağmen 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için 50 liradan aşağı olmamak üzere, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkat alınarak tahakkuk ettirilecek emekli ikramiyesinin, kendilerinin veya hak sahiplerinin yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden bir yıl içinde başvuruda bulunmaları şartıyla 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren üç ay içinde, varsa kalan kısmı ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle takip eden yılın aynı ayı içinde ödenecek.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru yapıp dava açmamış olanların müracaatları, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış sayılacak.
Düzenleme kapsamında ödenecek toplam ikramiye tutarı hiçbir şekilde 100 liranın altında olamayacak.
Görülmekte olan davalarda ayrıca bir başvuru şartı aranmaksızın, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde dava öncesi yapılan idari başvuru tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle hesaplanacak tutar yeni hesaplamaya göre ödenecek. Mahkemelerce, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış davalarda, davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilecek.
Yargılama giderleri idare üzerinde bırakılacak ve vekalet ücretinin dörtte birine hükmedilecek. Ayrıca, ilk derece mahkemelerince verilen kararlar hakkında Sosyal Güvenlik Kurumunca kanun yollarına başvurulmayacak ve düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan itiraz veya temyiz başvurularından vazgeçilmiş sayılacak.
Tasarıyla ilgili görüşmelerde gerginlik
Genel Kurulda, tasarı üzerindeki görüşmeler sırasında gerginlik yaşandı.
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, konuşmasında, üç Türk askerinin terör örgütü DEAŞ'ın elinde olduğu yönünde iddialar bulunduğunu, bunların doğru olup olmadığını ilgili bakanlıklara ve Genelkurmay Başkanlığına yazılı olarak sorduğunu ancak 13 gündür yanıt alamadığını söyledi. Siyasetçilerin öncelikli görevinin, söz konusu askerlerin durumunu açıklığa kavuşturmak olduğunu kaydeden Yalım, "Eğer bu iddialar doğruysa yuh olsun hepimize." dedi.
Yalım'ın, askerlerin akıbetinin belirsiz olduğunu savunarak, sosyal medyada dolaştığını söylediği bazı fotoğrafları kürsüden göstermesine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.
Doğruluğu kanıtlanmamış iddia ve fotoğrafların Meclis kürsüsüne taşınmasını eleştiren AK Parti milletvekilleri ve Yalım arasında gerginlik yaşandı.
AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Yalım'a "IŞİD'in propagandasını mı yapıyorsun sen? O askerler orada savaşıyor. Binlerce terörist öldürüyor. Sen ne yapıyorsun?" diye tepki gösterdi.
Birbirlerinin üzerine yürüyen Yalım ve Bak'a, araya giren AK Parti ve CHP milletvekilleri engel oldu.
Hükümet sıralarında bulunan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, yanına geldiği Yalım'ı sakinleştirmeye çalıştı.
Gerginliğin sürmesi üzerine Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi birleşime ara verdi. Aranın ardından konuşarak gerginliği azaltmaya çalışan Başbakan Yardımcısı Kaynak, daha sonra Yalım ve diğer CHP'li milletvekilleriyle kulise çıktı.