Torba Tasarı" TBMM Genel Kurulu'nda
CHP'li Akar: "Bu kanunu çıkardığınız zaman zannetmeyin ki sosyal medyayı da karartacaksınız. Çünkü internette 5 saniye yayınlanan bir şeyin artık önüne geçemezsiniz" MHP'li Doğru: "İnternet oyunların büyük bölümü dış kaynaklı, cinsel ve korku içerikli. Bunun önüne geçebilmek için Türk arama motoru.
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, internetle ilgili düzenlemeyi değerlendirirken, "Bu kanunu çıkardığınız zaman zannetmeyin ki sosyal medyayı da karartacaksınız. Çünkü internette 5 saniye yayınlanan bir şeyin artık önüne geçemezsiniz"
TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, adalet çalışanlarının sorunları ile ilgili önergenin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.
Daha sonra bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun tasarısının, internetle ilgili düzenlemeleri de içeren Dördüncü Bölümü üzerindeki görüşmelere geçildi.
Değişiklik önergesi üzerinde söz alan MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, yolsuzluk ve rüşvet konusundaki iddiaların özellikle sosyal medya aracılığıyla yayımlandığını, bunun üzerine iktidarın da sosyal medya üzerinde baskı oluşturmak istediğini savundu.
Çocukları internetin zararlı yanlarından korumak için çaba sarf edilmesi gerektiğini belirten Doğru, internet üzerindeki oyunlara dikkati çekti. Oyunların büyük bölümünün dış kaynaklı, cinsel ve korku içerikli olduğunu ifade eden Doğru, bunun önüne geçebilmek için Türk arama motoru oluşturulması gerektiğini söyledi.
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, tasarıdaki internetle ilgili düzenlemenin kanunlaşması halinde, Türkiye'nin; İran, Çin ve Malezya'dan sonra interneti yasaklayan dördüncü ülke olarak tarihe geçeceğini ileri sürdü.
"TİB Başkanı'na, Cumhurbaşkanı'nda olmayan yetkileri veriyorsunuz" diyen Akar, şunları söyledi:
"Neden böyle bir yasa çıkarma ihtiyacı hissediyorsunuz. Görsel ve yazılı basını çok iyi karattınız. Haber alma hakkını kararttınız. Geriye bir tek sosyal medya kalmıştı. Ama bunu da engellemeye gücünüz yetmiyordu. Bunu Gezi olaylarında da gördük, 17 Aralık'ta da. Ancak bu kanunu çıkardığınız zaman zannetmeyin ki sosyal medyayı da karartacaksınız. Çünkü internette 5 saniye yayınlanan bir şeyin artık önüne geçemezsiniz."
-"Bürokrasi onu anında görebilecek"
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, tasarının, internet siteleri ile ilgili kararları yargıdan alıp yürütmeye bağladığını iddia etti. Oran, "Bir sosyal paylaşım sitesine ne yazsanız, bürokrasi onu anında görebilecek, izleyebilecek ve kaydedebilecek" dedi.
Tasarıyla kurulması öngörülen Erişim Sağlayıcıları Birliği'nin aslında "Erişim Sansür Birliği" olacağını öne süren Oran, "İçerik sağlayıcılara özel bilgileri toplama görevi verilemez. Bu, anayasaya da aykırıdır. Bu tür yasaklar darbe döneminde olur ve hiçbir yolsuzluğu gizleyememiştir. Şu anda yaşanan da bir sivil darbedir" diye konuştu.
HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, dinleme ile ilgili tartışmalara değinerek "Devlet olmuş böcek cenneti. İş gelip kendilerine dayandığında sesler ayyuka çıkıyor" dedi.
İnternetle ilgili düzenleme hazırlanırken halkın görüşünün alınmadığını ileri süren Tüzel, milletin temsilcilerini "tuzluk" yerine koyan bir siyasi egemenliğin olduğunu iddia etti.
MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, iktidarın internetle ilgili probleminin Gezi olayları ile başladığını ve 17 Aralık'la devam ettiğini ileri sürdü.
Varlı, şunları söyledi:
"MHP yöneticileri ile ilgili görüntüler yayınlanırken, Sayın Baykal ile ilgili görüntüler yayınlanırken umurunuzda değildi. İşin ucu gelip size dokununca başladınız internet erişimini engellemeye. Başkalarına olunca iyi, size gelince her şey kötü ve engellenmeli.
Yolsuzlukla ilgili yeni belgeler, görüntüler ortaya çıkıyor. Sizin asıl amacınız bunları engellemek. Bu olaylar bir defa milletin vicdanına yerleşti ve siz 'komplo' da deseniz millet kararını verdi."
Varlı, iktidar partisinin, daha önce Genel Kurul çalıştığı sürece yapılan televizyon yayınını da belli saatlerle sınırlayarak milletvekillerinin konuşmalarını engellemeye çalıştığını öne sürdü.
Tasarı üzerinde görüşmeler devam ediyor. - TBMM