Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalıştırılanların sigortalılıkları kolaylaştırılacak 10 günden az çalışanların iş kazası ve meslek hastalığı primlerini çalıştıranlar, emeklilik ve sağlık primini ise isteğe bağlı olarak çalışanlar ödeyecek İnternette erişimin engellenmesi kararının yerine getirilmesinde azami süre 24 saatten 4 saate indiriliyor.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "torba kanun tasarısı"na eklenen düzenlemelerle ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalıştırılanların sigortalılığı kolaylaştırılacak, 10 günden az çalışanlar ise istemeleri halinde emeklilik ve sağlık sigortası primlerini kendileri ödeyecek.
İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın kapsamı, kabul edilen yeni önergelerle genişledi.
Ev hizmetlerinde aynı kişi yanında ay içinde 10 günden az çalışanlar adına yüzde 2 oranındaki iş kazası ve meslek hastalığı primi çalıştıranlar tarafından ödenecek. Adlarına iş kazası ve meslek hastalığı primi ödenen çalışanların sigortalılığı, emeklilik ve sağlık primi ödemek istemeleri sağlanacak.
Ev hizmetinde 10 günden fazla çalışanlar, "hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar" kapsamında sigortalı yapılacak.
Düzenlemeyle ilgili bilgi veren Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, ev hizmetlerinde 10 gün ve fazla çalışanların sigortalılığının kolaylaştırılacağını söyledi. Çalıştıranların işveren sayılmayacağını ve işverene yüklenen sorumlulukların bu kişilere yüklenmeyeceğini anlatan Açıkgöz, bir kişi yanında ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar için e-devlet sistemi üzerinden çek usulüyle bildirim sistemi üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
Açıkgöz, şu anki sistemde 10 bin civarında ev temizliğine giden kadın bildirimi bulunduğunu, ancak Türkiye genelinde 180 bin kişinin ev hizmetlerinde çalıştığının bilindiğini belirtti.
4 saatte internet erişimi engeli uygulanacak
AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç internet erişimi ve içerik, erişim ve yer sağlayıcılara yönelik yaptırımlar konusunda iki önerge verdi.
Kabul edilen önergelere göre, tanıtıcı bilgilerine usulüne uygun olarak internet sitesinde yer vermeyen içerik, erişim ve yer sağlayıcılara verilecek para cezasının üst sınırı 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. Düzenlemeyle, bir içerikle kişilik hakları ihlal edilen kişilerin doğrudan içerik ve yer sağlayıcıyla ulaşması ve içeriğin kaldırılması için uyarıda bulunması amaçlanıyor.
İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da da değişikliğe gidilerek, erişimin engellenmesi kararının gereğinin yerine getirilmesinde azami süre 24 saatten 4 saate indirildi. - TBMM