Torba Kanun" Teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bu düzenlemeler genel anlamda ekonomide farklı toplum kesimlerinin beklentilerine karşılık olmak üzere getirilen düzenlemelerdir.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bu düzenlemeler genel anlamda ekonomide farklı toplum kesimlerinin beklentilerine karşılık olmak üzere getirilen düzenlemelerdir." dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi düzenlemesinin de bulunduğu Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmeleri sürüyor.
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, yapısal bir kriz yaşandığını bundan dolayı çok daha köklü önlemler alınması gerektiğini söyledi. Kuşoğlu, " Türkiye'de hem tüketicinin çok büyük bir borcu var hem de üretimle ilgili arzın artmasından oluşan sorunlar var. Bunlar yapısaldır. Onun için daha farklı yaklaşım gereklidir." değerlendirmesinde bulundu.
Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından söz alan Maliye Bakanı Naci Ağbal, düzenlemelerin genel anlamda ekonomide farklı toplum kesimlerinin beklentilerine karşılık olmak üzere getirilen düzenlemeler olduğunu belirterek, "3 ana omurgası vardır. Vergi kanunları, işsizlik sigortası kanunu ve genel sağlık sigortası sistemine ilişkin düzenlemelerdir" diye konuştu.
Ağbal, vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimine ilişkin düzenlemenin son anda ortaya çıkan, acele ile hazırlanan bir düzenleme olmadığını, uzun süre üzerinde çalışılan bir düzenleme olduğunu ifade etti. Ağbal, inşaat sektörüyle ilgili sektörde maliyetlerin düşürülmesi ve talebin arttırılması konusunda uzun süredir çalıştıklarını anlattı.
Yabancılara konut ve işyeri satışı konusunun önemli bir konu olduğuna işaret eden Ağbal, şöyle devam etti:
"Bizim buradaki temel bakış açımız; özellikle Türkiye, son dönemde olmak üzere yabancılardan çok ciddi anlamda konut talebinde bulunulan bir ülkedir. Çok farklı ülkelerden insanlar gelip Türkiye'de tatil yapmak istiyorlar. Tatil yaptıkları dönemden bir süre sonra da düzenli olarak Türkiye'ye gelme kararı vererek, konut edinmeyi de bir tatil yapma yöntemi olarak seçiyorlar. Özellikle tatil yörelerinde çok sayıda insan bu şekilde konut ediniyor. Bu insanlar için aslında konut edinme Türkiye için uzun vadeli döviz kazandırıcı işlem olması bakımından da teşvik edilmesi gereken bir sektör olarak görüyoruz.
Burada, konut sektörüne getirdiğimiz imkan aslında konut sektörüne getirilen bir imkan olmaktan öte turizm sektörüne getirilen bir imkandır. Burada yabancıların konut veya işyeri edinimi sınırsız değildir. Kuralları ve kaideleri var. Tapu kanununda bu konuyla ilgili düzenlemeler var. Burada herhangi bir şekilde kendi vatandaşlarımızın aleyhine bir durum oluşturmak değil Türkiye'ye döviz kazandırıcı bir işlem yapmak amacıyla bunu teşvik ediyoruz."
Ağbal, Esnaf Ahilik Sandığı'nın sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışılarak, ismine varıncaya kadar onların görüşleri de dikkate alınarak hazırlandığını söyledi.