Torba Kanun Tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonunda
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen torba tasarıya ihdas edilen meralarla ilgili düzenleme uzun süre tartışıldı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "torba tasarıya" ihdas edilen meralarla ilgili düzenleme uzun süre tartışıldı.
Komisyonun bugünkü toplantısı, çalışma süresi ve verilen önergelerle ilgili tartışmalarla başladı. HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, madde ihdası önergelerinin her birinin tasarı, teklif gibi olduğunu ve bunların Meclis Başkanlığı'ndan geçmeden, komisyona direkt önerge olarak getirildiğini ifade etti.
CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, çalışma saatlerinin toplantının başında belirlenmesini istedi. Çetin ayrıca, "Soma tasarısı" diye getirilen tasarının, 170 maddeye dayanan torba tasarı haline geldiğini belirterek, "Soma'daki kaza kullanılarak birtakım hedeflere varılmak isteniyor. 310 madencinin cesedi üzerinden bunu yapmaya hakkınız yok" dedi.
CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, komisyonun çalışma süresini eleştirerek, "Gecesi gündüzü birbirine karışmış şekilde çalışıyoruz. Rüyalarımızda buradaki çalışmaları, önergeleri, kanunları görüyoruz" diye konuştu.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da bu şekilde kanun yapma tekniğinin doğru olmadığını ifade etti.
AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı ise Meclis'in yasama iradesinin bu şekilde küçümsenmesini doğru bulmadığını söyledi. Bağcı, tasarıda milyonlarca insanın yaşamını kolaylaştıracak düzenlemelerin bulunduğunu ifade etti.
-Meralarla ilgili düzenleme
Görüşmelerde tasarıya ihdas edilmek istenen meralarla ilgili madde uzun süre tartışıldı. Söz konusu maddeye göre, kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamında kalan mera, yaylak ve kışlak gibi yerler, kamu yatırımları yapılması için gerekli bulunan yerlerden sayılarak tahsis amacı değiştirilebilecek. Belediye sınırları içinde kalan yerlerde, imar dönüşümü ile ilgili yatırım yapılacağı zaman mera komisyonunca inceleme yapılacak. Alternatif alan varsa, söz konusu yatırım buraya yönlendirilecek.
Muhalefet milletvekilleri, maddenin, meraları yapılaşmaya açacağını savunarak, önergenin geri çekilmesini talep etti.
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, önergede "alternatif bulunamaması" ifadesinin muğlak bir ifade olduğunu ifade etti. Türeli, "Ayrıca, amacı tarım ve hayvancılığı korumak olan Tarım Bakanlığı'nın bu önergeye destek vermesini anlamak mümkün değil. Bürokrasi de bürokrasi olmaktan çıktı" diye konuştu.
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, söz konusu düzenlemenin meraların, orman arazilerinin imara açılması anlamına geldiğini söyledi. Çam, "Bu bir talan ve yağma yasasıdır" dedi.
Yapılan oylamada önerge kabul edildi. Muhalefet milletvekilleri önergenin oylanmasında da tepkilerini sürdürdü. - TBMM