Ticaret ile Hazine ve Maliye Bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda

Ticaret ile Hazine ve Maliye Bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya, "Bu bütçenin ekonomik istikrar ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini esas alan felsefi bir bütünlük içerisinde olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim." dedi.

Mhp Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya, "Bu bütçenin ekonomik istikrar ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini esas alan felsefi bir bütünlük içerisinde olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim." dedi.

TBMM Genel Kurulunda Ticaret ile Hazine ve Maliye bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri üzerinde MHP milletvekilleri söz aldı.

MHP Sivas Milletvekili Ahmet Özyürek, son yıllarda dünyada yaşanan savaşlar, bölgesel çatışmalar gibi büyük zorlukların küresel ekonomileri derinden etkilediğini belirtti. Türkiye'nin üretim, istihdam ve ihracat alanında attığı güçlü adımlarla dirençli bir performans sergilediğini ifade eden Özyürek, "Rekabet Kurumunun başarılı faaliyetleri ülkemizin ekonomik yapısını güçlendirirken Türkiye'nin uluslararası alandaki ekonomik itibarı açısından da önemli bir rol oynamaktadır." diye konuştu

Özyürek, terörle mücadelede yaralanıp gazi sayılmayan vatandaşlara gazilik beratı verilmesi ve şeref aylığı bağlanmasını isteyerek, "Staj ve çıraklık mağduru kardeşlerimizin seslerinin dikkate alınması gerektiğini vurguluyorum." ifadesini kullandı.

MHP Niğde Milletvekili Cumali İnce, coğrafyadan dolayı milli güvenliğin tehdit altında olduğunu belirterek, "Böylesine karmaşık bir havada bilge liderimiz Sayın Devlet Bahçeli Bey hem öngörülü siyasetiyle hem de yapmış olduğu tarihi çağrısıyla emperyalistlerin bütün hain planlarını altüst ederek adeta Türk'e yol gösteren bir bozkurt misali ortaya çıkmış ve Misakımilli hatırlatmasını yaparak, 'Tarih, coğrafyaya dar geldiğinde 81 Düzce, 82 Kerkük ve 83 Musul' deme hakkımızın olduğunu bütün dünyaya duyurmuştur. Suriye'de yaşanan gelişmelerle de küresel güçlerin Orta Doğu hesapları altüst edilmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, şehrinin sanayi, ticaret ve turizm faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

"Fedakar esnafımız için Emekli Sandığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu sigortalısı olarak çalışan kesimle prim ödeme ve gün sayılarının eşitlenmesine yönelik orta vadeli plan çerçevesinde atılacak adımlar büyük önem taşımaktadır." diyen Kaşlı, bu konuda yapılan çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesinin önemini ifade etti. Kaşlı, "Esnafımızın sosyal güvenlik haklarının güçlendirilmesi esnafımızın bizlere sürekli ilettikleri en önemli taleplerindendir. Vergi ve diğer yasal ödemeler konusunda kolaylık sağlanarak üretim, istihdam ve pazarlama faaliyetleri için de teşvik ve destek sağlanması da esnafımızın bizlerden istekleridir." dedi.

"Elbette sistemin aksayan yönleri revize edilir"

MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya, bir toplumda refahı ve yaşam kalitesini yükseltmek için eş zamanlı olarak üçlü bir istikrara ihtiyaç olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Siyasal, ekonomik ve sosyal istikrar. Bunlar üçlü bir dişli mekanizmasına benzetilebilir. Taşıyıcı mekanizmayı döndüren veya güç veren dişli esas itibarıyla siyasi istikrardır. Çok partili döneme geçtiğimiz günden bu yana, geriye doğru baktığımızda bu mekanizmanın eksiğiyle fazlasıyla sadece tek parti iktidarı dönemlerinde düzen içinde çalıştığını görürüz. Böyle dönemler de son derece sınırlı sayıda olmuş ve süre olarak da kısa sürmüştür. 2018'de uygulamasına geçtiğimiz Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle Türkiye, temsilde adaleti de çok yüksek düzeylere taşıyarak asgari yüzde 50 artı 1 formülüyle güçlü bir yönetim yapısının oluşmasını sağlamıştır. Elbette sistemin aksayan yönleri revize edilir, eksiklikleri tamamlanır ancak kabul etmemiz gerekir ki güçlü bir millet iradesine dayanan ilk dişli sağlam ve dengeli bir zemine oturtulmuştur."

Ekonomik istikrarın çoğu zaman hassas dengeler üzerinde kurulduğunu belirten Karakaya, "Bu bütçenin ekonomik istikrar ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini esas alan felsefi bir bütünlük içerisinde olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Bu süreçte Hazine ve Maliye Bakanlığımızın üstlendiği sorumluluklar yalnızca bütçe disiplini sağlamakla sınırlı olmayıp aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada da belirleyici rol oynamaktadır." diye konuştu.

Mali müşavirlere yeşil pasaport talebi

MHP Kayseri Milletvekili Mustafa Baki Ersoy, mali müşavirlerin sorunları ve taleplerini anlattı. Mali müşavirlerin uluslararası faaliyetlerinde yaşadığı en önemli sorunlardan birinin vize işlemleri olduğunu belirten Ersoy, "Yeşil pasaport hakkının verilmesi, meslek mensuplarımızın işlerini kolaylaştıracak, hizmet ihracatını artıracak ve ülkemize döviz kazandıracaktır." dedi.

Mali müşavirlerin iş yükünün en yoğun olduğu dönemlerden birinin beyanname düzenleme süreçleri olduğunu aktaran Ersoy, "Beyanname düzenleme sürelerinin esnetilmesi ve beyanname teslim tarihlerinin yeniden düzenlenmesi, meslek mensuplarımızın iş yükünü de azaltacaktır." diye konuştu.

Mali müşavirlerin tahsil edemedikleri alacakları üzerinden KDV ödemek zorunda kaldığını dile getiren Ersoy, "Bu durum meslek mensuplarını ciddi mali sıkıntılara sokmaktadır. Tahsil edilemeyen alacaklar üzerinden KDV hesaplanmaması veya KDV'nin tahsil esasına bağlanması, meslek mensuplarının üzerindeki bu yükü de ortadan kaldıracaktır." ifadesini kullandı.

Ersoy, mali tatilin meslek mensuplarına iş yükünden uzaklaşma fırsatı tanıması açısından önemli olduğunu ancak mevcut uygulamalarda mali tatilin gerçek bir tatil niteliği taşımadığını da söyledi.

MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun çalışmalarını değerlendirdi.

İhtiyacı karşılamayan Sigortacılık Kanunu'nun yerine, sektör bileşenlerinin tamamının görüşleri alınarak dünya sigortacılık uygulamaları da göz önünde bulundurularak yeni bir çatı yasaya ihtiyaç olduğunu belirten Şanlıtürk, "Sektörün paydaşları olan sigorta ve reasürans şirketlerinin kuruluş ve ruhsatlandırma süreçleri yeniden yapılandırılmalı, güvence hesabı kapsamında sigorta branşlarını içine alacak şekilde genişletilmelidir. Şirketlerin mali yapıları güçlendirilmeli, mali yapısı zayıf şirketlerin sektöre zarar vermesi engellenmelidir. Sektördeki dağıtım kanalları arasındaki farklılıklar, adil rekabeti engelleyecek haksızlıklar giderilmelidir." ifadelerini kullandı.

title