TBMM Kit Komisyonu
TBMM KİT Komisyonu'nda, Atatürk Orman Çiftliği'nin 2009 ve 2010 yılı hesapları ibra edildi.
TBMM KİT Komisyonu'nda, Atatürk Orman Çiftliği'nin 2009 ve 2010 yılı hesapları ibra edildi.
Toplantıda tartışmalar, AOÇ arazisi içindeki 2 akaryakıt istasyonunun kiralama sözleşmesinin ihalesiz uzatılması ve Gazi Üniversitesi'ne satılan çiftlik arazilerinin "amacı dışında kullanıldığı" iddiaları üzerine yoğunlaştı.
Bu iki konunun da takibinin yapılması karara bağlandı.
AOÇ'nin 2007 yılı hesaplarının ibra edilmemesine neden olan kiralama işlemi, AOÇ arazisi içinde Anadolu Bulvarı üzerinde bulunan iki akaryakıt istasyonunun, 1985 yılında, kamu kuruluşu olan POAŞ'a 20 yıl süreyle kiralanmasıyla ilgili. Kiralama işlemine ilişkin protokolde, "AOÇ, kiralama süresinin sonunda güncel değerleri dikkate alarak kiralama sözleşmesini uzatır" yönünde bir ifade yer alıyordu. Kira sözleşmesi devam ederken, POAŞ özelleştirildi. Bu sırada, kira sözleşmesinin bitmesine süre varken, POAŞ'ın kiralama sözleşmesi, "1 milyon 180 bin dolar bayrak bedeli ve aylık 12 bin lira artı KDV" ile 11 yıl uzatıldı. Konunun AOÇ Müdürlüğü Alım Satım-Kiralama ve Kiraya Verme İhale Yönetmeliği'ne aykırılığıyla ilgili soruşturma yürütüldü.
AOÇ Genel Müdürü Ömer Bülent Arslan 2007 yılı KİT Komisyonu gündeminde kalan öneriye cevap verirken, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkanlığı'nın 2008 yılı raporunda POAŞ tarafından ödenen kira bedelinin rayiç bedelin çok altında olması nedeniyle kira bedelinin yeniden düzenlenmesi önerildiğinden firmaya bu talebi içeren yazı gönderildiğini söyledi.
POAŞ'ın kira parasının artırılmasını gerektirecek bir durum bulunmadığı yönündeki cevap yazısı üzerine hukuki sürecin başlatıldığını belirten Arslan, aylık kiranın 20 bin lira artı KDV olarak uyarlanması talebiyle 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtıklarını, davanın mahkemece reddedildiğini ve kararın temyiz edildiğini bildirdi.
Sürecin takibi, komisyonda karara bağlandı.
- Gazi Üniversitesi'ne verilen araziler-
Komisyonda, "AOÇ'ye ait toplam 132 bin 76 metrekare büyüklüğündeki arazilerin satış bedeli olan 5 milyon 934 bin 420 YTL'nin, Gazi Üniversitesi bütçesinden ödenmesi gerekirken, Kuzu Toplu Konut İnşaat ve Limited Şirketi ile Park Gazi İnşaat Yatırım A.Ş. unvanlı iki şirket tarafından ödenmesi, bu arazi üzerinde tahsis amaçlarına aykırı olarak konut inşaatı yapma girişimi" nedeniyle yapılan inceleme ele alındı.
Arslan, sözkonusu yerin "devir amacı dışında kullanıldığından AOÇ'ye iade edilmesi konusunda 29 Kasım 2011 tarihinde üniversiteye yazı gönderildiğini belirtti.
Arslan, üniversiteden gelen yazıda TOKİ ile protokol yapıldığı, AOÇ'den satın alınan alanın TOKİ'ye devredildiği, buna karşılık hazineye ait Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisli kampus alanı yakınındaki araziye TOKİ tarafından üniversite binası yapılacağının bildirildiğini aktardı.
Komisyon toplantısına katılan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan da Kuzu Toplu Konut İnşaat Ltd. Şti ile sözkonusu arazilerde eski yönetim tarafından "kat karşılığı inşaat sözleşmesi" yapıldığını, ancak 2008 Ağustos'ta göreve gelen yeni üniversite yönetiminin bu sözleşmeyi yok hükmünde saydığını söyledi.
Konuyla ilgili hukuki sürecin devam ettiğini, Kuzu Toplu Konut İnşaat şirketinin, üniversite lehindeki yargı kararını temyiz edip etmeyeceğini bilmediğini aktardı.
Ayhan, arazilerin amacına uygun kullanımıyla ilgili çalışma yürüttüklerini ve TOKİ'yle protokol imzaladıklarını belirterek, buna göre Gazi Üniversitesi mülkiyetinde bulunan Çukurambar mahallesindeki arazilerden bir kısmının TOKİ'ye devredildiğini söyledi. Rıza Ayhan, bunun karşılığında, üniversitenin, merkez kampüsü yanındaki MEB'e tahsisli TOKİ'ye verilen Ders Aletleri Yapım Merkezi arazisini TOKİ'den devraldıklarını ifade ederek, devirde, Gayrimenkul değerleme kuruluşu tarafından belirlenecek ekspertiz değerinin esas alındığını kaydetti.
CHP milletvekilleri, Gazi Üniversitesi'ne devredilen arazinin sonuç itibariyle inşaatta kullanılacağını dile getirerek, ilkesel olarak buna karşı çıktı.
Rektör Rıza Ayhan ve diğer bazı milletvekilleri de uygulamayı sonuç doğuracak girişim olarak gördüklerini belirterek, yerinde olduğunu savundu.
Bu sürecin de takibi kararlaştırıldı.
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Gazi Üniversitesi'nce ödenmesi gereken bedelin firma tarafından karşılanmasının tespitiyle ilgili dönemin yöneticileri hakkında idari işlem yapılıp yapılmadığı sorusuna Rektör Ayhan, eski yönetimdeki bazı isimlerin, "başka diğer icraatları da gözönüne alınarak öğretim üyeliği görevinden çıkarıldığı" karşılığını verdi.
AOÇ'nin 2009 ve 2010 yılı hesapları ibra edildi.
- TBMM