TBMM Genel Kurulu
HDP'nin; anadil ile ilgili sorunların araştırılmasını içeren grup önerisi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.
HDP'nin; anadil ile ilgili sorunların araştırılmasını içeren grup önerisi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.
HDP, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine önerisini Genel Kurul'a taşıdı.
HDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, öneri üzerinde yaptığı konuşmada, anadilin çocuğun gelişimi açısından vazgeçilmez öneme sahip olduğunu, uluslararası sözleşmelerde yer almasının da gerekçesini oluşturduğunu belirterek, anadil eğitiminin önemli olduğunu söyledi. Aksoy, "Gelişimi, iletişimi, anlaşması, anlaşılması ve zihinsel süreç ve de buna aracılık eden dille ortaya dökülür. Okula başladığında ana dili dışında farklı bir dile dayalı eğitim onun gelişimini altüst edecek ve bocalamasına sebep olacaktır; çevreye küsmesine, kendini önemsemeyip kendinden kaçmasına neden olacaktır. Dolayısıyla, başarısızlık kaçınılmazdır" görüşünü kaydetti.
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, eğitim dili ile anadilin aynı şey olmadığını belirterek, "AK Parti hükümetleri, 2003 yılında yapılan düzenlemelerle farklı dil ve lehçelerle anadilin öğrenilmesini sağlamıştır. Üniversitelerde bölümler açılmış, enstitüler kurulmuştur. Annesinin yavrusuyla cezaevinde anadilde sohbet edememe ayıbı da AK Parti hükümetleri tarafından ortadan kaldırılmıştır" dedi.
Meclis gündeminin belli olduğunu hatırlatan Can, İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerinde yol almak istediklerini söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, öneri lehinde yaptığı konuşmada, vatandaşların kimlikleri nedeniyle hiçbir ayrım ve eşitsizliğe maruz kalmamaları, insan hak ve özgürlükleri sonuna kadar kullanmaları, eksiksiz demokrasiyi arzuladıkları düzeni savunduklarını belirtti. Türkiye'de farklı etnik yapıların zenginlik olduğunu ifade eden Gök, sorunların yasalardaki eksikliklerden değil, uygulamadan kaynaklandığını savundu.
Gök, "Farklılıklar ulus zenginliğimizin güç kaynağıdır. Irk temelinde çözüm arayışı, asimilasyon tuzaklarından demokrasimizi korumamız lazım. Kürt sorunu konusunda CHP olarak verdiğimiz kanun teklifleri, araştırma önergeleriyle pek çok başvurumuz oldu. Sorunun temelinde yasakçı anlayış yatıyor. Türkçe resmi dildir, Türkçe dışında diğer dillerin kullanılması çocuğun üstün yararı çerçevesinde gerçekleştirilmeli" diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ise kültürel hayatın devamında anadilin önemli olduğunuz kaydederek, anadil ile anadili arasında farkı görmezden gelmemek gerektiğini söyledi. Halaçoğlu, MHP olarak anadilinin öğretilmesinin kısıtlanmasının mümkün olmadığını düşündüklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından HDP Grup önerisi kabul edilmedi.