Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

TBMM Genel Kurulu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP'nin engellilerin sorunlarının araştırılmasına dair araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi reddedildi AK Parti İstanbul Milletvekili Erol: "2002 öncesi 5 bin civarındayken kamuda istihdam edilen engelli sayısı, şu anda 35 bin civarında.

TBMM Genel Kurulu'nda MHP'nin engellilerin ve engelli yakınlarının sorunlarının araştırılmasına dair araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi reddedildi.

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, partisinin grup önerisi üzerinde yaptığı konuşmada, yürütmenin, insan haklarında ilerlemeyi sadece yasa çıkarmak olarak algıladığını savundu. Engellilere de para verip evde oturtma anlayışıyla yaklaşıldığını ifade eden Demirel, engelliliğin hiç kimseye uzak olmadığını vurguladı.

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik de engellilerin nüfusun yüzde 12'sine tekabül ettiğini hatırlatarak, iktidarın bu kesime de oy deposu olarak yaklaştığını ileri sürdü.

Çelik, "Engelli üretime aktif katılmak istiyor. O da sizin gibi, benim gibi eşit, özgür vatandaş olmaktan ileri gelen haklarıyla bu ülkenin yönetişim ilişkilerine dahil olmak istiyor. Ama yasalarımız, anayasamız buna imkan vermediğinde de onlar, evlerinin dört duvarına hapsedilmiş olarak yaşamlarını sürdürme talihsizliğiyle karşı karşıya kalıyorlar" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Sedef Küçük ise engellilere yönelik katkıların sadece sosyal yardımlarla sınırlı kalmasına itiraz edilmesi gerektiğini söyledi. Engellilerin diğer vatandaşlarla eşit koşullarda yaşamayı, buna ilişkin fiziksel düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep ettiklerini belirten Küçük, "Yalnızca sosyal yardımlarla, sosyal desteklerle sorunlar yumağını çözmeniz mümkün değildir. Engelli vatandaşlarımızı yaşamın içine katmak, engelsiz insanlar gibi yaşatmak zorunluluğu vardır. İşte o zaman göğsünüzü gere gere engelli vatandaşlarımız için birşeyler yaptık diyebilirsiniz" değerlendirmesinde bulundu.

-"Evde bakım uygulaması bir devrim niteliğindedir"

Kendisi de bir engelli olan ve tekerlekli sandalyesi ile kürsünün yanından konuşmasını yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol da öneri üzerine söz aldı.

AK Parti olarak engelli, engelsiz ayrımının ötesinde her alanda insan odaklı çözümler üretmekten yana bir yaklaşım içinde olduklarını vurgulayan Erol, iktidarlarının engellilere yönelik pek çok olumlu düzenlemeye imza attığını anlattı.

Engellilerin en önemli talebinin, eşit şartlarda hayat mücadelesi verebilmeleri için gerekli koşulların oluşturulması ve istihdam olanaklarının geliştirilmesi olduğunu belirten Erol, şunları kaydetti:

"2002 öncesi 5 bin civarındayken kamuda istihdam edilen engelli sayısı, şu anda 35 bin civarında. Yani 7 misli bir artış var. İşçi sayısında da 3 mislinin üzerinde bir artış var. Hatta 4 misli. İstihdam anlamında 10 yılda Türkiye'de çok ciddi seviyede bir açılım söz konusu. Sosyal devlet olmak bu anlamda önemli."

Erol, konuşmasında engellilere yönelik evde bakım hizmetine de değinerek, bu uygulamanın bir devrim niteliğinde olduğunu söyledi.

Görüşmelerin ardından MHP'nin grup önerisi oylanarak, reddedildi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika
title