Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Tartışma yaratan Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

TBMM Genel Kurulu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genel Kurul'da Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu'nun raporu görüşüldü.

TBMM Genel Kurulu'nda, Haberleşme Özgürlüğüne ve Özel Hayatın Gizliliğine Yönelik İhlallerin Tespiti ve Önlenmesine İlişkin Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu raporu görüşüldü.

MHP Grubu adına söz alan Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, TİB'in 2012-2013 yıllarında 510 bin kişinin mahkeme kararıyla dinlendiğini açıkladığına dikkati çekti.

Muhalefetin "bu ahlaksız dinlemeleri soruşturmak için yüzlerce soru sorduğunu ancak cevapsız kaldığını" belirten Korkmaz, "Onlarca araştırma önergesi vermiş, Meclis'te çoğunluğu olan AKP tarafından yeterince destek bulmamıştır" dedi.

Korkmaz, AK Parti bu hususlarda demokratik ve sorgulanabilir zemin yaratmak yerine, bu dinlemelerden ahlaki olsun olmasın nasıl yararlanacağının peşine düştüğünü iddia ederek, şöyle devam etti:

"Terör, uyuşturucu, cebir ve tehdidi engelleme amacıyla yapılan önleme dinlemeleri ile milli güvenliğimiz için önemli olan dinlemeler kullanılarak yapılan gayrimeşru dinlemelerin mutlaka durdurulması gerekmektedir. Yetkililerin ve kararı veren hakimlerin bu hususta bireysel sorumlulukları da dahil, mutlaka ek tedbirler üretilmelidir. Ülke güvenliği açısından siber güvenlik planlarına ihtiyaç vardır. Dinleme kararı veren ve uygulayanların çoklu denetim mekanizmalarına tabi olması hayati önem taşımaktadır.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, "komisyonun uyum içinde çalıştığı" ifadelerini hamaset olarak niteleyerek, "Uyum içinde çalışmadık. Bu bir yalandır" dedi.

Rapora değinen Cihaner, şunları söyledi:

"Öncelikle, ben size bu raporu çöpe atmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü rapor bu soruna dair hiçbir gerçek hususa temas etmediği gibi, teknik yöntemlere de ilişkin çok doyurucu şeyler söylemiyor. Zaten teknik boyutu da çok önemsiz. Eğer siyasi irade isterse, samimi bir arzu içerisinde olursa bu olay çok rahatlıkla tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılır ve tüm sorunlar çözülürdü. Bunu istemedikleri çok açık.

Dinleme komisyonu da diğer komisyonlar gibi iktidarın 'dostlar alışverişte görsün' kabilinden uygulamalarından biridir. Nitekim Darbe Komisyonu, Uludere Komisyonu, Çözüm Komisyonu gibi, tamamen gaz almaya ya da bir görüntü oluşturmaya, algı oluşturmaya yönelik komisyonların hiçbiri doyurucu bir sonuç elde etmedi. "

AK Parti Grubu adına Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, AK Parti'nin iktidara geldiği yıllardan itibaren, özel hayatın korunmasına ve iletişimin denetlenmesine ilişkin önemli mevzuat çalışmaları gerçekleştirdiğini söyledi. Tunç, şunları söyledi:

"Yargı kurumlarınca yürütülmekte olan ve kamuoyunun yakından takip ettiği, özel hayatın gizliliğine yönelik ihlallere ilişkin somut bazı soruşturmalardan olan CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkan yardımcıları ve milletvekili adayları ile Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yasa dışı dinlenmesi ve izlenmesi hakkındaki soruşturma ve kovuşturmalara ilişkin, Anayasa'nın 138. maddesi gereğince Komisyonumuzca bir araştırma yapılamamıştır. Bu konuda devam eden soruşturmaların başarıyla sonuçlanması ve bu olayların bir an önce aydınlatılması ve sorumluların tespit edilerek gerekli cezai yaptırımlara çarptırılması kamuoyunun ve hepimizin beklentisidir."

Yasa dışı dinlemeler konusunda herkesin hassas olduğunu ifade eden Tunç, "Yasa dışı dinleme kayıtları ve montaj olduğu iddia edilen ses kayıtlarının Meclis kürsülerinden sunulması Meclis'te bu hususta komisyon kurulmasını sağlayan ortak irademize ters bir tutumdur" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da Türkiye'de gizli dinleme, haberleşme hürriyeti, kişilik hakları, özel hayat, insan hakları ihlallerinin günlük, sıradan, rutin bir olay olduğunu söyledi.

Kaplan, "Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'ın, Genelkurmay Başkanı'nın, üst yargı mercilerinin, hakimlerin, bunların dinlenmesi de günlük, rutin bir meseledir. Çünkü, bu dinlemeleri, Özel Harp Dairesi'nden Genelkurmay'a, Genelkurmay'dan tutun NATO hiyerarşisine, NATO'dan tutun emniyetimize, jandarmamıza, oradan tutun dedektiflik bürolarına, oradan tutun özel güvenlik şirketlerine, oradan tutun kişilere, mafyaya kadar herkesin herkesi dinleyebildiği, dinleme özgürlüğünün sınırsız olduğu bir Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşıyoruz. Bu kadar açık dinlemenin olduğu bir başka ülke örneğine rastlamak mümkün değil" diye konuştu.

Komisyon Başkanı Yusuf Başer de komisyonun çalışmaları ve çalışmalar sonucunda hazırlanan raporun içeriği hakkında bilgi verdi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika
title