TBMM Genel Kurulu
MHP'nin, Irak'taki gelişmelerle ilgili grup önerisi kabul edilmedi.
MHP'nin, Irak'ta yaşanan son gelişmeler ve rehin alınan vatandaşların durumuna dair Genel Görüşme Önergesi'nin görüşülmesini içeren grup önerisi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.
TBMM Danışma Kurulu'da uzlaşma sağlanması üzerine MHP, önerisini Genel Kurul'a taşıdı. Öneri üzerinde konuşan MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, konunun geçen hafta görüşülmesi gerektiğini belirterek, ancak iktidarın görüşülmemesi yönünde gayreti olduğunu anlattı. Türkeş, "Meclis dışında herkesin konuştuğu, fikir yürüttüğü ahkam kestiği konuda burada iktidarın ricaları ve girişimleriyle rehine bile değil. Peki ne? Ne istiyorlar? Bunun izah edilmesi lazım" dedi.
Türkeş, iktidarın IŞİD'e "terör örgütü" diyemediğini savunarak, "Örgütün arkasında görünmeyen kısmı vardır. Dışişleri Bakanı dahil bunu anlayıp kavradığından şüphe duyuyorum. Türkmenler çok vahim durumda, göç başladı. Kendi ülkenizin sınırları içinde bayrağınıza sahip çıkamazsanız, sınır dışındaki vatandaşlara sahip çıkmanız asla söz konusu olmaz" görüşünü ifade etti.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, konunun görüşülmesini ilk günden beri istediklerini ifade ederek, "Burada bayrağı korumak kolaydır. Bayrağınız toprağınız olan yerde korumak önemlidir. Provokatörlük yapıp 35 derece sıcaklıkta eldivenlerle direğe tırmananların arkasındaki güçleri çıkarmak önemlidir. Kürtler'in de soydaşları var bu Meclis'te, Türkmenler'in de soydaşları var bu Meclis'te.... Irak'ta demokratik yönetimi hayata geçirirsek, Türkiye IŞİD ve benzeri örgütlerle komşu olmaz. Bin yıl daha Kürtler'le stratejik olarak birlikte yaşamak istiyor musunuz? Orada demokratik Kürt yönetimleri var. Beşinci gündeyiz. Konsolosluk görevlileri rehin. Türkiye'nin dış politikasını mezhep ve ideoloji üzerine kurması asla kabul edilemez" diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, öneri lehinde yaptığı konuşmada, herkesin konunun görüşülmesini istediğini belirterek, "Beş gün geçti, altıncı günün içindeyiz. Koskoca başkonsolosluk aileleriyle birlikte toparlanmış götürülmüş. Bakan yardımcısı 'biz buna rehine gözüyle bakmıyoruz' diyor. Ne gözüyle bakıyorsunuz; akşam oturmasına mı gittiler, pikniğe mi çıktılar. Böyle bir şey olabilir mi? Aldılar, bunları bağladılar, götürdüler. Başkonsolosluğu başka maksatla kullanmaya başladılar, Türkiye Cumhuriyeti toprağı üzerindeki bayrağı indirdiler. Dışişleri Bakanı gelmeli, kimlerle ne görüşüyorlar anlatmalı. Diplomatik çaba...Terörle, diplomatik çaba oluyor mu? Kimlerle görüşüyorsunuz anlatmanız lazım. Ankara'da yerleşik Tarık Haşimi bu işlerin içinde gözüküyor. Haşimi'nin ağırlığı Irak içinde ne kadar? Haşimi aşiretlerle sağlam ilişkisi olsaydı burada olmazdı. Yanlış adamlarla yanlış işler yapmaya kalkarsanız oradaki insanları tehlikeye sokarsınız" dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, Irak'ta dram yaşandığını belirterek, ülkenin 2007-2008'den daha kanlı bir mezhep savaşına sürüklendiğini, Türkmenler'in krizden olumsuz etkilendiğini, son iki günde büyük mücadele verdiklerini söyledi. Türkiye'nin etnik ayrım yapmadan herkese yardım ettiğini, bölgenin güvenliği için elinden gelen çabayı göstereceklerini, durumun oldu bittiye getirilmesine müsaade etmeyeceklerini ifade eden Bozkır, Ortadoğu'da bir El Kaide devleti kurulmasının ne anlama geldiğini görüştükleri muhataplarıyla paylaştıklarını anlattı.
Bozkır, "IŞİD'in elindeki personelimiz bizim için hayati öneme haizdir. Kamuoyunda bu tür hassas konularda detaya girmek, açıklama yapmak doğru değildir. Gelişmeler bölgede uzun vadeli dönüşümler yaratabilecektir. Irak ve Suriye'nin neden bu duruma geldiği dikkatle incelenmeli ve hatırlanmalı. Kadim medeniyetlerin beşiği olan bu ülkelerin kaosa girmesinin başlıca sorunu, bugünkü yöneticileridir. Yöneticiler, tarih önünde hesap verecek" görüşünü kaydetti.
Konuşmaların ardından MHP grup önerisi kabul edilmedi. - TBMM