TBMM Genel Kurulu
4 eski bakan hakkındaki soruşturma komisyonu önergesiyle ilgili usul tartışması açıldı AK Parti Grup Başkanvekili Aydın: "İlk önerge belki yetersizdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, 4 eski bakan hakkında verdikleri ilk soruşturma komisyonu önergesinin yetersiz olabileceğini ifade ederek, "Daha sonra AK Parti milletvekilleri, iddiaların hepsi bir araya getirilmek suretiyle derin soruşturma yapılması adına daha kapsamlı, detaylı önerge verdiler" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nu yöneten Başkanvekili Güldal Mumcu, AK Parti'nin eski bakanlar Muammer Güler, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında ikinci kez verdikleri Meclis soruşturma komisyonu kurulması talebini içeren önergeyi okuttu.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, söz alarak, önergenin geri çekilerek yeniden hazırlanmasını eleştirdi. İlk önergenin İçtüzüğe aykırı olduğunu savunduklarında, TBMM Başkanlığı'nın iade etmek yerine işleme koyduğunu anlatan Hamzaçebi, "Öyle anlaşılıyor ki İçtüzüğe aykırılığı tespit edildi. Meclis Başkanlığı da uyarmış olabilir, siyasi mahsurlar görüldü ve AKP, başka önergeyi getirdi" dedi.
Hamzaçebi, önergenin işleme konulmasıyla ilgili usulde yanlışlık olduğu iddiasıyla usul tartışması açtı.
AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, önceki önergeleri hakkında muhalefet tarafından dikkate alınacak eleştirilerde bulunulduğunu anımsatarak, yenilenen önergenin Anayasa ve İçtüzüğün öngördüğü şartlara uygun olduğunu ifade etti.
Önergede eski bakanlar hakkında isnat maddelerinin ve eylemlerin neler olduğunun tek tek belirtildiğini dile getiren Kubat, her bakan için ayrı önerge verilmesi gerektiği görüşüyle ilgili İçtüzük ya da Anayasa'da emredici hüküm olmadığını söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi ise ilk soruşturma önergesinde bakanlar hakkında "nüfuz ticareti ve görevi kötüye kullanma" suçlarından genel isnatlar bulunduğunu anlatarak, önergenin İçtüzüğe uygun olmadığının ortaya çıktığını ifade etti.
AK Parti'nin yolsuzluğun üzerini örtmek istediğini savunan Hamzaçebi, "Keşke İçtüzüğe, hukuka saygının gereği bunu getirseniz. Önergeye rüşveti de eklediniz ve daha sonra soruşturma konusu olmasını önlemek için yeni önerge getirdiniz" diye konuştu.
AK Parti milletvekillerinin sağduyularının galip geleceğine inandığını belirten Hamzaçebi, "AKP grubu, birisinin emrinde asker olan grup değildir. Hiçbir AKP'linin, 'yolsuzluğu gönül rahatlığıyla örtbas edelim' diyecek durumu yoktur" dedi.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de AK Parti'nin Meclis soruşturması önergesine İçtüzüğe uygun olarak eski bakanların işlediği fiilleri yazmak zorunda kaldığını söyledi. İktidarın yolsuzluğun üzerine gitmesi gerektiğini belirten Baluken, iktidar grubunun önergesinin, CHP'nin önünü almak için verildiğini öne sürdü.
Sataşmadan söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Aydın, ilk önergelerini sunduklarında, eski bakanlar hakkındaki fezlekelerin özet kısmı okunmadığı için eksik kalmış olabileceğini kaydetti.
Muhalefetin 55 milletvekiliyle soruşturma komisyonu isteyebileceğini anlatan Aydın, "17 Aralık'tan 19 Mart'a kadar niye kılınızı kıpırdatmadınız?" diye sordu.
AK Parti'nin hiçbir yolsuzluğu kapatmadığının altını çizen Aydın, "İlk önerge belki yetersizdi. AK Parti milletvekilleri, daha sonra iddiaların hepsi bir araya getirilmek suretiyle derin soruşturma yapılması adına, daha kapsamlı, detaylı önerge verdiler. Komisyon kurulmasını önce AK Parti milletvekilleri istedi" dedi.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise AK Parti'nin çok ciddi soruşturmayla karşı karşıya kalan bakanlar hakkındaki iddiaları araştırmak yerine, bunların üstünü kapatmak, kamuoyundan gizlemek için olmadık yollara başvurduğunu savundu.
Eski bakanlar hakkındaki fezlekelerin de milletvekillerinden gizlendiğini ve Genel Kurul'da okunmadığını anımsatan Bal, bunun TBMM'nin iradesine saygısızlık olduğunu ifade etti.
Bal, "paralel devlet" söylemiyle devletin tüm kurumlarını harekete geçirdiğini dile getirerek, "Paralel devlet arıyorsanız, biri AKP'nin yandaşlarının devlet kademeleri içine girmiş partizanca hareket eden AKP devleti, diğeri de Güneydoğu Anadolu bölgesinde, vergi toplayan, terör örgütüne asker alan, devletin ordusu kalekol yapmasın diye bir takım faaliyetlerde bulunandır" dedi.
Başkanvekili Güldal Mumcu, usul tartışmasının tutumuyla ilgili olmadığının anlaşıldığını belirterek, AK Parti'nin soruşturma komisyonu önergesini işleme alacağını kaydetti. Mumcu, Meclis'in bu istemi en geç 1 ay içinde görüşüp karara bağlayacağına ilişkin Anayasa hükmünü de hatırlattı. - TBMM