TBMM Genel Kurulu
CHP'nin, Suriye'de Sarin gazı kullanımında Türkiye'nin rölüye ilgili iddialar hakkındaki Genel Görüşme Önergesi'nin görüşülmesini içeren grup önerisi kabul edilmedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, Suriye'de Sarin gazı kullanımında Türkiye'nin rolüyle ilgili iddialar hakkındaki Genel Görüşme Önergesi'nin görüşülmesini içeren grup önerisi kabul edilmedi.
CHP, TBMM Danışma Kurulu'nun toplanamaması üzerine önerisini Genel Kurul'a taşıdı. Öneri üzerinde konuşan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Suriye'de Sarin gazı kullanılarak yapılan katliamda Türkiye'nin adının geçmesinin utanç verici olduğunu ifade ederek, Hükümet'in bu iddialarla ilgili açıklama yapmasını istedi.
İktidarın Suriye iç savaşında taraf tuttuğunu, savaşmak için her fırsatı değerlendirmek istediğini savunan Atıcı, bu tutumu nedeniyle Türkiye'nin uluslararası alanda her türlü iddiaya açık hale geldiğini ileri sürdü.
Atıcı, "Kimsenin sizin yüzünüzden ülkemi iğrenç bir kimyasal savaşa müdahil gibi göstermeye hakkı yoktur. Bunu çıkıp anlatacaksınız. Adana'da Sarin gazı ile yakalanan El-Nusra üyeleri, bir anda serbest bırakıldı. Bunlar nereye gitti, yanında yargılananlara ne oldu? Derdimiz Sarin gazı kullanımında Türkiye'nin parmağı var mı yok mu? Hersh ciddi bir gazetecidir" iddialarında bulundu.
AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, CHP'nin önergesinde "mışlı ifadelerle anlatıya yer verildiğini" belirterek, "Suriye'deki kimyasal saldırının roketlerle karadan karaya yapıldığı, muhalefetin bunu gerçekleştirme kapasitesinin olmadığı, Esed güçleri tarafından yapıldığı BM raporlarında yer aldı. ABD'nin müdahaleden vazgeçmesinin nedeni, Putin'in ABD halkına hitaben kaleme aldığı mektup ve üstlendiği inisiyatif, Esed rejiminin aceleyle kimyasal silahların denetimini BM'ye bırakması, askeri operasyon olmaksızın diplomatik yollara şans tanınmasıdır" diye konuştu.
Bostancı, şaibe doğurucu değerlendirmelerin yanlış olduğunu dile getirerek, iddiaları kaleme alan Pulitzer Ödüllü Gazeteci Seymour Hersh'ün daha önce de "gerçekleşmeyen bazı kehanetlerde bulunduğunu ve sınıfta kaldığı haberlere imza attığını" söyledi. Bostancı, "Bu iktidar savaş çıkarmak isteseydi, uçak düştüğünde çıkarırdı. Kendi hayal dünyanızda olup bitenleri değerlendirirken temenni ve korkularınızı birbirine karıştırıyorsunuz" dedi.
-MHP'li Çirkin ile Ak Parti'liler arasında tartışma çıktı
Öneri üzerinde konuşan MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin de "ABD farklı bir ülke; konuşmaz, konuşturur. İddiaları ortaya koyacak olan ve Türkiye'yi temize çıkaracak olan Hükümet'tir. Elindeki bilgiyi otaya koymalı ve ülkeyi bu utançtan kurtarmalı. Gerekiyorsa bunu kapalı oturumla yapmalıdır. Öngörüsüzlükte İSO 9000 Ödülü olsa bunu Sayın Dışişleri Bakanı alır. Hangi öngörüsü tuttu?" dedi.
Çirkin'in, Hükümet'in Suriye politikasının yanlış olduğunu ifade ederek, "Mısır'daki Esma'ya ağlayan göz, Türkmen'in Esma'sına gelince niye kuruyor? demesine, AK Parti'li bazı milletvekilleri tepki gösterdi. Arka sıralarda oturan AK Parti'li bazı milletvekilleri laf atarken, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ise "Türkmenler için teşekkür ediyordunuz" diye bağırdı.
Çirkin, Çavuşoğlu'na, "Türkmenler niye bağırıyor? Siz onlar için ne yaptınız? Türkmenleri ortada bıraktınız" diye karşılık verdi. Tartışma, Çirkin'in konuşma süresinin bitmesinden sonra da devam etti. "Ne diyorsun sen?" diyen Çirkin'in AK Parti sıralarında Çavuşoğlu'nun yanına gitmek istemesine, araya giren milletvekilleri engel oldu.
Başkanvekili Sadık Yakut, tartışmanın sürmesi üzerine birleşime ara verdi.
Aranın ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
Öte yandan, Genel Kurul'da bazı uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren iki yasa tasarısı gündemin ön sıralarına çekildi. - TBMM