TBMM Genel Kurulu
BDP'nin, üniversitelerde Kürt ve solcu öğrencilere yönelik saldırılarla ilgili grup önerisi kabul edilmedi.
BDP'nin, üniversitelerdeki bazı kesimlerin Kürt ve solcu öğrencilere yönelik saldırılarıyla ilgili araştırma önergesinin görüşülmesini içeren grup önerisi kabul edilmedi.
BDP, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine önerisini Genel Kurul'a taşıdı.
Öneri lehinde konuşan CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, üniversite yerleşkelerinde şiddet ve kaba kuvvetin egemen olduğunu, demokratik müzakere kültürünün zemin kaybettiğini söyledi. Erdemir, seçim bölgesi olan Bursa'da sık sık karşıt görüşlü öğrenciler arasında kavga yaşandığını ifade ederek, 12 Eylül'den miras kalan Üniversite Disiplin Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, öğretim üyelerinin "bilimsel tartışma ve açıklamalar dışında yetkili olmadığı halde basına resmi konularda bilgi ve demeç vermesinin" kınama gerektiren suçlar arasına alındığını söyledi.
Erdemir, Türkiye'de iktidarın üniversite öğrenci ve öğretim üyelerine ilişkin yanlış çerçeveden yaklaşması nedeniyle uzlaşma ve demokrasi kültürünün egemen olmadığını, tam tersine şiddetin etkili olduğunu ifade ederek, " Türkiye'nin ihtiyacı ileri demokrasi değil, gerçek demokrasidir" dedi.
AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, üniversitelerde öğrenci olaylarının yeni olmadığını belirterek, "Üniversitelerde demokratikleşme ortamı bizim hükümetimizle birlikte açılmaya başlandı. Çıkan olaylara baktığımızda, sistematik saldırı yapılıyorsa emin olun bu AK Parti'ye karşı yapılıyor. Siyasetin hareketlendiği ortamda, bunların altında büyük provokasyonlar ve büyük eylem hazırlığında olan, Türkiye içinde çeşitli oyunlar oynayan, istedikleri ameliyatları yapamayacaklarını düşünen ekiplerin girişimlerinin de rolü var. Bunlar masumane öğrenci hareketlerinden farklı bir görüntü veriyor. Bunlar tüm ülkeye yayılmak isteniyor. 7 Şubat, Gezi, 17 Aralık ve 25 Aralık'ta yapmak istediklerini yapamayanlar, bu kez ayrı bir mecrada sıkıntı alanı oluşturmak istiyor" diye konuştu.
BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, öneri lehindeki konuşmasında, Türkiye'de parasız eğitim istedikleri, toplumsal duyarlılığı olan ve bir konuyla ilgili fikirlerini açıkladığı için öğrencilerin terör suçuyla yargılandığını ve cezaya çarptırıldığını savunarak, özellikle Kürt, demokratik ve devrimci öğrencilere yönelik olarak üniversitelerde linç kampanyaları ve saldırıları olduğunu ifade etti. Birtane, yeni bir af yasasının çıkarılmasının gerektiğini belirterek, "Bazı kentlerde üniversite öğrencileri polis tarafından katledildi. Yaşanan olaylardan sonra Hükümet'e soruyorum; bu çocukları öldüren cemaat mi senin polisin mi?" dedi.
Konuşmaların ardından BDP grup önerisi kabul edilmedi.
-Doping Araştırma Komisyonu'nun süresi uzatıldı
Öte yandan, TBMM İçtüzüğü uyarınca 3 aylık çalışma süresini dolduran Doping ile ilgili Araştırma Komisyonu'na 28 Şubat'tan itibaren 1 ay daha süre verildi. - TBMM