Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda, yurtdışındaki vatandaşların seçimlerde oy kullanmasına imkan veren yasa tasarısının görüşmelerine başlandı.

TBMM Genel Kurulu'nda, yurtdışındaki vatandaşların seçimlerde oy kullanmasına imkan veren yasa tasarısının görüşmelerine başlandı.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa tasarısı üzerinde CHP Grubu adına konuşan Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, düzenlemede, hangi ülkede hangi yöntemin kullanılacağının belli olmadığını, daha ayrıntılı düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

Yabancı ülkelerde oy kullanma süresinin Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak YSK tarafından tespit edilmesinin yanlış olduğunu savunan Bayraktutan,

"Yurt dışındaki bir oy bile kutsaldır. Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak YSK herhangi bir ülkede oy sayımı kısaltılabilir. Bu objektif değil" dedi.

Siyasi partilerin sandık kurulunda temsilinde sayının artması gerektiğini, bunun için kamu görevlisi sayısının azaltılabileceğini ifade eden Bayraktutan, ayrıca partilerin müşahitlerinin de kurullarda olmasını istedi.

Bayraktutan, bilişim ağının mutlaka bağımsız kurulun kontrolünde olması gerektiğini ifade ederek, "Çünkü Dışişleri Bakanlığı, hangi iktidar gelirse gelsin yürütmenin emrinde olan bakanlıktır. Objektif olmasını beklemek ancak iyi niyetlilik olur. Bu nedenle gerekli teknik altyapının oluşturulması çok önemlidir" diye konuştu.

-"10 yıllık ustalık buysa..."-

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da tasarı üzerinde yaptığı konuşmada, yeni anayasa yapım sürecinde demokrasinin gereği olarak Siyasi Partiler Yasası, yüzde 10 seçim barajı ve Hazine yardımının yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

Yurtdışında 3 milyona yakın seçmenin iradesinin sandıklara yansımasını istediklerini, ancak bunun adil seçim sistemiyle yapılabileceğini anlatan Kaplan, 12 Haziran seçimleri öncesinde yasa ve yönetmeliklerin çıkarılmasına rağmen yurtdışında yaşayan yüzde 5 seçmeni oluşturan 129 bin oyun kullanabildiğini ifade kaydetti. "10 yıl iktidar olmanın ustalığı buysa vay Türkiye'nin haline..." diyen Kaplan, yeni bir sistemin getirildiğini, elektronik oylamayla oy kullanılabileceğini anlattı.

Kaplan, "3 milyon seçmenin oylarıyla oynama, yönlendirme, seçimlere hile katma gibi binbir açığı olan ve çok tehlikeli bir tasarıyı görüşüyoruz. Bu iyi niyetle bakabileceğimiz tasarı değil. Yurtdışına yönelik olan seçim kurullarında en çok oyu alan 3 partinin üyeleri görev alabilecek. Bu, BDP'nin oraya üye vermemesi demektir. Bu kadar ayrımcılık olmaz, bu kadar denetimden korkulmaz. Ne demek istiyorsunuz- Cumhurbaşkanlığı, yerel seçimlere ve genel seçimlere biz girmeyecek miyiz- Niye BDP'nin üye vermesinden korkuyorsunuz" diye konuştu.

Kullanılacak elektronik oylama için hangi projenin tercih edileceğini soran Kaplan, sistemin ilk olarak Avustralya'da 2006 yılındaki eyalet seçimlerinde kullanıldığını ve 300 bin oyun geçersiz sayıldığını, internet üzerinden bir oyun maliyetinin 521 dolar olduğunu söyledi. Sistemi en iyi kullanan ülkenin Brezilya olduğunu ve 400 binden fazla elektronik oy makinesi kurduğunu anlatan Kaplan,

"Türkiye'nin bu kadar oy makinesi var mı- Bakan bu kürsüye bir tane makine koysun, millet anlasın. Siz bir makine gördünüz mü, yok. Zati Sungur icadı bir şey koyarsınız. Hindistan 20 yıl uğraştı, siz 20 günde yapmayı düşünüyorsunuz" dedi.

-"Demokrasi meselesi olarak görüyoruz"-

MHP Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Faruk Bal, tasarıyı "demokrasi meselesi" olarak gördüklerini belirterek, demokrasinin kuralı gereği her vatandaşın seçmen olarak yazılması ve oyunu özgürce kullanılması önünde hiçbir engelin olmaması gerektiğini anlattı.

Bal, seçimlerin yargının denetim ve gözetimi altında yapılması gerektiğini belirterek, "Ancak yargının seçim işleriyle ilgili düzgün şekilde çalışmadığını gördük. İktidarın seçim sürecinde kamunun kaynaklarını ve gücünü kullandığını, bir kısım valilerin iktidar partisine oy toplamak için nasıl çalıştığını yaşadık. Bu ayıplardan kurtulmak için 12 Eylül ürünü olan Siyasi Partiler Yasası ve seçim mevzuatı bir an önce değiştirilmeli" dedi.

Tasarıda "çelişkiler" olduğunu, yurtdışı için ayrı usul belirlemeye gerek kalmadığını savunan Bal,elektronik oylamayla ilgili kaygıların giderilemediğini, Dışişleri Bakanlığı'nın bilişim altyapısının kullanılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

Bal, "seçim suçlarından doğan kamu davasının, seçimin bittiği tarihten itibaren 6 ay içinde açılmadığı takdirde kovuşturma yapılamayacağı" hükmünün yanlış olduğunu dile getirerek, bunun "örtülü af olduğunu" ve kabul edilemeyeceğini ifade etti.

- TBMM

Kaynak: AA / Politika
title
Close