Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

TBMM Genel Kurulu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP'nin Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Ulusal Hesap Sistemi'nde yaptığı revizyonun araştırılmasına dair önergenin, bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi.

MHP'nin Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Ulusal Hesap Sistemi'nde yaptığı revizyonun araştırılmasına dair önergenin, bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi.

MHP, TBMM Danışma Kurulunun toplanmaması üzerine grup önerisini Genel Kurula taşıdı.

Öneri üzerinde konuşan MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, 12 Aralık'ta TÜİK'in yeni ulusal hesap serisinin açıklandığını belirterek, "Teknik tabiriyle Gayrisafi Yurtiçi Hasıla veya daha genel tabirle milli gelir serisini açıkladı. Bu seri, 1998 yılına kadar geriye doğru revize etti. Yani, 1998-2015'i yıllık olarak, 2016'da açıklanan üç çeyreği de çeyreklik olarak açıklamış oldu." dedi.

Usta, yeni serinin önceki serilerle ve kendi içerisinde bir kırılma içerdiğini savundu.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, TÜİK'in, revizyonunu, BM Ulusal Hesaplar Sistemi ve Avrupa Hesaplar Sistemine göre yaptığını kaydederek, "Ulusal hesaplar sisteminde dünya genelinde 5 ya da 7 yılda bir ana revizyonlar yapılmakta, ekonomik ve sosyal alanlarda ortaya çıkan yeni koşullar doğrultusunda hesaplamalara ilişkin kapsam ve yöntem değişikliğine gidilmektedir." diye konuştu.

Revizyona ilişkin teknik bilgileri paylaşan Günay, "Revizyonun bir diğer nedeni de Türkiye'de sektörlere ilişkin hesaplamalarda sağlanan iyileşmedir. Birçok sektörde girdi ve çıktı verileri değişmiş, turizmden tarıma, sanayiden inşaata, birçok sektörde daha iyi girdi ve çıktı hesaplamaları yapılmaktadır." ifadesini kullandı.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen ise Meclisin gündemi ile vatandaşların gündemi arasında benzerlik olmadığını, Meclisin yeni anayasayı konuştuğunu belirtti.

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yazdığı bir kitabı gösteren Pekşen, "Yeni anayasaya bakıyorsunuz, Abdullah Öcalan, yani Devlet Bahçeli Bey'in deyimiyle 'İmralı canisinin' yazdığı anayasa. Yeni anayasa burada. Gerçekten Sayın Devlet Bahçeli'yi dinlerken büyük bir hayranlıkla dinliyordum, şaşkınlıkla dinliyordum, 'Nereden biliyor bunları?' diye hayıflanıyordum. Niye ben bilmiyorum, Devlet Bey bunları biliyor ve toplumu öncelikle uyarıyor diye ben de şaşkınlıkla izliyordum. Sonra bu kitabı elime aldığımda baktım ki, aman Allah'ım her şey burada anlatılıyor." değerlendirmesini yaptı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemine ilişkin geçmiş sözlerini hatırlatan Pekşen, "Sayın Bahçeli, Türk halkı sizi sözünün eri bir genel başkan olarak tanıyor. O halde sizin tanımınızla İmralı canisi, köşeye sıkışmış Erdoğan ve siz, üçünüz yan yana nasıl olacak? Bunu nasıl izah edeceksiniz." dedi.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Pekşen'e tepki göstererek, "Sayın Pekşen lütfen sözlerinize dikkat edin. Sayın Erdoğan'ı, Sayın Bahçeli'yi, İmralı'daki Öcalan'ı aynı yere eşitlemeniz hiç yakışmadı bu kürsüye." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise İçtüzüğe göre, TBMM Başkanvekili Bahçekapılı'nın böyle bir yorum yapma hakkının olmadığını savundu.

Bahçekapılı, böyle bir yetkisinin olduğunu belirtirken, tartışmanını devam etmesi üzerine birleşime ara verdi. Verilen arada da CHP ve MHP milletvekilleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Aranın ardından açıklama yapan Pekşen, konuşmasının tamamının bir projenin anlatımına ilişkin olduğunu, hiç kimseyi siyaseten zan altına alacak konuşma biçimini asla tercih etmediğini, kimseyi rencide etme kastı olmadığını bildirdi.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve MHP'nin, ülke politikalarında hiç yanılmadığını ve çizgilerinde hiçbir kırılma olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Biz, dün ne söylemişsek o sözlerimizin hepsinin arkasındayız. Devlet Bahçeli, sözünün eri bir adamdır ve sözlerinin arkasındadır. Fakat, o günkü şartlarla bugünkü şartları ve o günkü anayasa değişikliği ile bugünkü anayasa değişikliğini de birbirinden ayırmak lazım. Şu anda gelinen ortamda anayasanın ilk 4 maddesinde bir tartışma var mı? Yok. Türkiye'nin üniter yapısıyla ilgili bir tartışma var mı? Yok. Bu tartışmaların hepsini Devlet Bahçeli ve Milliyetçi Hareket Partisi, yaptığı bu siyasi operasyonla bunları gündem dışına atmıştır."

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise anayasa metinlerinin toplumun bütün katmanlarının katılımı ve müzakeresiyle olması gerektiğini bildiklerini belirterek, "Eğer bütün katmanları bir araya getirecek bir metin üzerinde anlaşamıyorsanız, mümkün olan ortaklığı kurmak için çaba gösterirsiniz." dedi.

Anayasa değişikliğine ilişkin hazırlanan metnin komisyonda olduğunu anımsatan Bostancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanlığı sistemine karşı olabilirsiniz ama bir terör örgütünün lideri olarak taktim edilen bir kişi ile bir siyasi partinin genel başkanını ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nı yan yana gösteren ve bütün bu yan yana gelme halinin de Cumhurbaşkanlığı sistemi etrafında bir anlamı olduğunu iddia eden bir tavır sergilerseniz, bu, analiz, medeni katkı değildir. Yan yana gelmeyecek insanları yan yana getirerek buradan ancak bir kışkırtıcılık üretme taktiği olabilir. CHP'nin buna ihtiyacı var mı?"

MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika
title