TBMM Genel Kurulu
TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, "Ülkenin aydınlık geleceği açısından faili meçhul cinayetlerin biran önce açığa çıkması gerekiyor.
TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, "Ülkenin aydınlık geleceği açısından faili meçhul cinayetlerin biran önce açığa çıkması gerekiyor." dedi.
TBMM Genel Kurulu, Buldan başkanlığında toplandı.
Gündem dışı söz alan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Afrin'e yönelik yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili olarak milli meselelerde itilafların bir kenara bırakılması gerektiğini söyledi.
Türkiye'ye yönelik eleştirilerin hukuki hiçbir dayanağının bulunmadığını ifade eden Özdağ, "Terör örgütleriyle mücadele etmek emperyalizmle mücadele etmektir. Afrin ile ilgili bir fikir birliğinden söz ederken HDP ve diğerlerinden söz etmiyorum. Bebek ve çocuklar öldürülürken, bildiri yayınlayan aydınların aklına hiç açıklama yapmak gelmiyordu. Sözde 170 aydına sesleniyorum; mektubu milletvekillerine değil, PKK'ya, Kandil'e gönderin. Afrin süreci Fırat'ın doğusuna kadar uzanmalıdır. Hedef PKK terör örgütünü yok etmektir. Türkiye bunu yapacak güce de sahiptir." diye konuştu.
Sataşmadan söz isteyen HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ise savaşın her türlüsünü kötü gören bir siyasi yapıdan geldiklerini belirterek, "İnsanların kalıcı barış talebini dile getirmekten geri kalmayacağız. Bizim silahtan, kandan, terörizmden medet umduğumuz yok. Kim bunlardan medet umuyorsa da Allah onların belasını versin." ifadelerini kullandı.
Gündem dışı diğer konuşmalarda ise HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım çocuk sorunları, CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer de çevre sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Daha sonra yerinden söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, emekli aylıklarında yaşanan sorunlara değindi.
Aynı prim gün sayısı ve aynı kazançla emekli oldukları halde farklı tarihlerde emekli olan vatandaşların maaşları arasındaki farkın her geçen gün arttığını savunan Akçay, "2000 yılından sonra emekli olanlar ile 2008 yılından sonra emekli olanlar arasındaki maaş farkı makası açılmaktadır. Ülkenin büyümesinden yeteri ölçüde pay alamayan SSK ve Bağkur emeklilerinin aylıkları her geçen gün erimektedir. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir." dedi.
Akçay, emeklilikte yaş sınırına takılanların sorununun da çözüm beklediğini anımsatarak, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olup prim gün sayısını dolduran ancak yaş şartını yerine getiremeyenlere bu hakkın tanınması gerektiğini, bu konudaki kanun tekliflerinin de TBMM'de olduğunu sözlerine ekledi.
HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da barış istemenin test edildiği günlerden geçildiğini savundu.
Türkiye'de savaş istemeyen insanların haksız iddialarla gözaltına alındığını ileri süren Yıldırım, şunları kaydetti:
"Gar katliamının önemli sanıkları arasında bulunan Gamze Demir, evinde cephanelikle yakalanıyor ve yargılandığı davada bugün serbest bırakılırken barış isteyen partililerimiz tutuklanmaktadır. Barışseverler tutuklanırken, Pendik ilçe binamızı gözü dönmüşçesine yakanlar, gözaltı süreleri dolmadan delil yetersizliğinden serbest bırakılıyor. Doktorlar, akademisyenler, öğretmenler, meslek mensupları barış istedikleri için tutuklanıyorken evlerinde cephaneliklerle yakalananlar serbest bırakılıyor."
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. "Ortadoğu coğrafyasında yaşanan hadise; halkın bir ifadesiyle özetlemek gerekirse derenin taşıyla derenin kuşunu vurma projesidir." diyen Bostancı, şunları söyledi:
"Ortadoğu coğrafyası parçalanmak isteniyor. Türkiye'nin yaklaşımı Irak'ta olduğu gibi Suriye'nin de birlik içinde yaşamasıdır. Barış talep edenler bunun arkasına bir politika eklerlerse barış sözleri savaşçı politikaların bir örtüsüne dönüşebilir. Barışı hangi bağlamda söylüyorsunuz, arkasına hangi politikayı koyuyorsunuz. Gerçek bir barış talebi mi yoksa kirli ilişkilerin bir örtüsü mü? Buna ilişkin bir muhakeme gerekiyor."
Muammer Aksoy'u andılar
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye'nin aydınlık geleceğini karartmak isteyenlerin 28 yıl önce Muammer Aksoy'u katlettiğini belirtti. Özel, "Laik Cumhuriyetin, Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusu, insan hakları ve özgürlüklerden ödün vermeyen Muammer Aksoy'u ölümünün 28. yılında CHP Grubu olarak özlem, minnet ve saygıyla bir kez daha anıyoruz." dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise Türkiye'nin yakın siyasi geçmişinde demokratik siyasetine karanlık çevrelerin cinayetlerle müdahale ettiğine dikkati çekti.
Toplumsal kesimlerin onayladığı, belli kesimlerin kabul ettiği isimlerin katledildiğini vurgulayan Bostancı, "Bu çevreler toplumu birbirine karşı husumete sevk eden karanlık politikaları egemen kılmaya çalıştı. Bunun bir örneği de 28 yıl önce öldürülen Muammer Aksoy'dur. Bu çerçevede yaşamını yitirmiş, sağdan soldan kim olursa olsun hepsini rahmetle anıyorum." diye konuştu.
TBMM Başkanvekili Pervin Buldan da divan olarak Muammer Aksoy'u rahmet ve minnetle andıklarını söyledi.
Faili meçhul cinayetlerin Türkiye'nin karanlık tarihinin bir gerçeği olduğunu ifade eden Buldan, "Ben de eşimin 24 yıl önce cenazesinin Bolu'nun Yığılca'da bulunması olayını gözümün önüne getirdim. Eşim Savaş Buldan iki arkadaşıyla birlikte İstanbul'dan Bolu'nun Yığılca ilçesine götürülerek infaz edilmişti. Ancak o karanlık tarih hala devam ediyor. Failler hala gün yüzüne çıkmadı. Dolayısıyla bu ülkenin aydınlık geleceği açısından faili meçhul cinayetlerin biran önce açığa çıkması gerekiyor. Tüm bu cinayetleri işleyenlerin yargı önünde cezalandırılması gerektiğini ifade etmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan HDP Grubu'nun, Afrin Harekatı'na ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi reddedildi.