TBMM Genel Kurulu
TBMM Genel Kurulunda, HDP Grubunun, engelli yurttaşların sorunlarının tespitine ilişkin araştırma önergesinin bugün gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.
TBMM Genel Kurulunda, HDP Grubunun, engelli yurttaşların sorunlarının tespitine ilişkin araştırma önergesinin bugün gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.
Danışma Kurulu toplanamadığından Genel Kurulun onayına sunulan grup önerisi üzerinde söz alan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, engelli vatandaşlara ilişkin birçok düzenlemenin sadece kağıt üzerinde kaldığını savundu.
Engelli öğrencilerin eğitim olanaklarından yeterli oranda yararlanabildiğinin söylenemeyeceğini öne süren Botan, OHAL'den engellilerin de ciddi bir şekilde payına düşeni aldığını ve engelli yurttaşların da işlerinden alındığını söyledi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, engelli işsizlik oranının azaltılması gerektiğine işaret etti.
Engellilerin yaşadığı sorunlarına değinen Tor, "Ankara Büyükşehir Belediyesi, caddeleri engellilerin kolayca yürümelerini temin bakımından sanıyorum sert plastikten yapılmış sarı şeritlerle döşedi. Ben bunu bir belediyecilik ve mühendislik garabeti olarak değerlendiriyorum. Döşenen sarı şeritli çizgi yolların çoğu deforme olmuş, kalkmış, bozulmuş durumdadır. Milyonlarca kamu kaynağı maalesef heba olmuştur." diye konuştu.
"Ayrımcı dil"
TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca'nın gündem dışı konuşmasından bazı bölümleri okuyarak, "(Kürt kentleri, Kürdistan.) Bu dil ayrımcı bir dildir. Özellikle hassas olduğumuz bugünde böyle bir dili kullanmak hoş değildir. Bugün dağlarda, biz burada rahat çalışalım diye şehit olan kardeşlerimizin olduğu bir günde bu ayrımcı dili kullanmak doğru değil. Hepimiz, 'Kürtler ve Türkler kardeştir' ortak payında buluşmamız gerekiyor." ifadesini kullandı.
HDP'nin Grup önerisi üzerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, Türkiye'de engellilerin sorunlarının bitmediğini, engelli ailelerin en büyük derdinin ise kendilerinden sonra çocuklarına ne olacağına ilişkin düşünceleri olduğunu bildirdi.
Engellilerin eğitim, sağlık, ulaşım, istihdam ve kamu hizmetinden yararlanmada ciddi sorunları olduğunu aktaran Akkaya, hangi siyasi parti bu konuyla ilgili bir adım atarsa CHP olarak onu desteklemeye, katkı vermeye hazır olduklarını belirtti.
AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, "Kürdistan" kelimesinin Osmanlılar, Selçuklular ve Cumhuriyet döneminde, Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgeyi tanımlamak üzere kullanılmış bir isim olduğunu bildirdi. Öztürk, "Sade bir adlandırmadır. Ayrı bir devlete, eyalete, siyasi oluşuma işaret etmek için kullanılmış bir tabir asla değil." diye konuştu.
Engelliler konusunda bütün parti temsilcilerinin güzel şeyler söylediğine işaret eden Özdemir, Türkiye'deki engellilerin sayısında dünya ortalamasının az üstüne çıkan bir rakam söz konusu ise bunun sebebinin Türkiye'de meydana gelen terör faaliyetleri olduğunu dile getirdi. Engelli öğrencilere ilişkin istatistikleri paylaşan Özdemir, "Bir engelli milletvekili olarak iyi noktalara doğru gittiğimizi kısaca ifade etmek istiyorum. Bugünümüz dünden daha güzeldi. Allah kısmet ederse yarınımız bugünden çok daha güzel olacak." ifadesini kullandı.
Yerinden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca'nın gündem dışı konuşmasını kabul etmenin mümkün olmadığını ve konuşmanın baştan aşağı terör örgütünü aklama çabası olduğunu ve lanetlediğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti çatısı altında hiçbir milletvekilinin PKK terör örgütünü aklayacak açıklama yapamayacağını vurgulayan Muş, şunları kaydetti:
"13 şehidimizi toprağa vereceğimiz bu günde hele hele böyle ifadelerin kullanılması asla kabul edilemez. Faşist, ırkçı, ayrımcı bir konuşmadır. Barıştan, ortak akıldan, ortak yaşamdan dem vuranlar, böyle faşist açıklamalar yapamazlar, yapmamalılar. Bölgede sıkışan PKK, ses HDP Grubundan geliyor. Devletin, evi yıkılan vatandaşın evini yapmasından burada rahatsızlık duyuluyor. Defalarca söyledik. Türkiye'nin idari yapılanmasında 'Kürdistan' diye bir yer yok. Türkiye'de 81 il, yedi coğrafi bölge vardır.
Devlet, egemenlik sınırları içerisinde halka baskı ve terör uygulamaya çalışan terör örgütünü bertaraf etmek için operasyon uygular. Kendi egemenlik sınırları içerisinde kendine hükümdarlık aralığı kurmaya çalışan hiçbir yapıya, terör örgütüne müsade etmez. Şu an güneydoğuda yapılan odur. PKK kendine bir hükümdarlık alanı kurmaya çalışmakta, devlet, orada bu işin içerisine giren teröristlerin başını ezmektedir. Olay bundan ibarettir."
HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.