TBMM Genel Kurulu
MHP'nin, evlilik programlarının aile kurumuna olumsuz etkilerinin araştırılması önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi.
MHP'nin, evlilik programlarının aile kurumuna olumsuz etkilerinin araştırılması önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi.
Danışma Kurulu toplanamadığından MHP'nin Genel Kurul gündemine taşıdığı öneri üzerinde ilk sözü, MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy aldı.
Evlilik programlarının yayından kaldırılması hususunda bir araştırma önergesi verdiklerini ve Meclisin duruma el koyması gerektiğini ifade eden Ersoy, bu programların ciddi bir sosyal yaraya, değerlerin yozlaşmasına, yabancılaşmasına neden olduğunu söyledi. Ersoy, toplumun her kesiminin bu konuyu dillendirdiğine, STK'ların bu konuda talepleri olduğuna dikkati çekti.
AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu da kendine ve ülkeye faydalı nesiller yetiştirilmesinin yegane dayanak noktasının aile olduğunu vurgulayarak, televizyon kanallarındaki evlilik programlarının son günlerde yoğun şekilde tartışıldığını dile getirdi.
Bu programların kadın-erkek ilişkilerini, aile kurumunu itibarsızlaştırdığını, reyting uğruna kurgulanmış senaryoların halka gerçek gibi izletildiğini ifade eden Katırcıoğlu, Türkiye'de günde ortalama 4,3 saat televizyon izleyen vatandaşlar üzerinde bu programların etkisinin büyük olduğunu belirtti.
RTÜK'e bu programlara yönelik olarak 75 bin 190 şikayet bulunduğunu, izdivaç programlarını sağlayan medya kurumlarına yüklü para cezaları verildiğini anlatan Katırcıoğlu, cezaların yetersiz kaldığını, programların yeniden gözden geçirilerek toplumun faydasına olacak hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
"RTÜK bir şey yapmıyor"
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da bütün partilerin bu konuda görüş birliğiyle hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Balbay, "Medya, aile bağlarını ticarete, sahtekarlığa, vatandaşı aldatmaya dönüştürdü. Çok çirkin bir hale getirdi. Yandaş medya, havuz medyası da 'yapma' dediği için RTÜK bu konuyla ilgili bir şey yapmıyor." dedi.
Televizyon kanallarına verilen cezaların, o kanalların günlük kazançlarının onda biri oranında kaldığını öne süren Balbay, cezaların caydırıcı olmadığını kaydetti.
CHP'li Balbay, televizyonlarda terör örgütlerinin adlarının anılmasını da eleştirerek, televizyon programlarında en çok yer verilen kelimelerin terör örgütlerinin adları olduğunu savundu.